Troje; kolossaal schouwspel

De Theaterbakkerheij, ging met de voorstelling Troje – hoe liefde een stad verwoest- zaterdag 5 mei in première. Een dag eerder mocht ik al vast een kijkje nemen bij deze bijzondere voorstelling en ja, ik was vanaf de eerste seconde verrast door de professionaliteit waarmee deze productie wordt gebracht.
Het eerste wat meteen opvalt is het enorme decor, wat met uiterste precisie is gemaakt, elk detail klopt met de tijd waarin de voorstelling zich afspeelt, wat het allemaal nog interessanter maakt, is dat alles zelf ontworpen en gemaakt is door de cast.
De kleding is gemaakt door één dame – wat een hele opgave is omdat er, ja echt, meer dan 80 castleden zijn, die ook nog eens diverse kleding wissels hebben.
Ook de kap en grime mensen wisten duidelijk waarmee ze bezig waren, de engste littekens, of fel gekleurde gezichten, met bijpassende enge lenzen, alles was subliem.
De cast bestaat uit mensen met dezelfde passie; theater. Enkele met een professionele opleiding, maar de meeste gewoon ontzettend enthousiaste spelers.
Ook de leeftijd varieert van jong naar oud, maar iedereen weet duidelijk wat zijn of haar rol inhoudt in het stuk en iedereen is even belangrijk om van deze voorstelling een top musical te maken, waarvan ik nu al vermoed, dat ze diverse awards in de wacht zullen slepen.
De muziek wordt gespeeld door een live band, ook de muziek is speciaal voor deze voorstelling gecomponeerd.

Na meer dan 220 audities in 2016, konden ze in 2017 beginnen met de 83 gekozen spelers. Soms werd er wel op 10 plekken tegelijk door vakmensen aan deze voorstelling gewerkt. Het is een verhaal geworden over onmogelijke vrouwen, machtswellustige mannen, list, bedrog, maar wel is het originele verhaal met het houten paard gebruikt. De Trojaanse oorlog heeft door de eeuwen heen vele een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitgeoefend, vooral het verhaal van het paard van Troje, kennen vele van ons nog wel.

De hoofdrol van Helena wordt gedeeld door twee speelsters: Lesley Wijk en Mariska de Heer. Beiden hebben al in diverse andere producties bewezen dat ze niet de minste zijn, hun spel en zang zijn echt van top niveau. Tijdens de de preview die ik mocht zien, speelde Lesley de rol van Helena, zij wist je vanaf de eerste tel te overtuigen in haar spel en zang. Maar eigenlijk wist de gehele cast me te overtuigen dat ik deze voorstelling zeker nog wel een keer wil gaan zien. De zwaardgevechten zijn tot in de milliseconde getimed en dat dit wel moet, werd helaas bewezen tijdens de eerdere repetities, toen één van de spelers het zwaard tegen zijn oogkas kreeg, en deze oogkas later gebroken bleek te zijn. Maar alles ziet er heel echt en natuurlijk uit, met hier en daar geniaal gevonden oplossingen, voor diverse moord scenes.

Wil je ook een kijkje gaan nemen bij deze spectakel musical dat kan nog in de maand Mei, in Haastrecht en in september in Gouda.

Voor meer informatie: http://theaterbakkerheij.nl/

TEKST EN FOTO’S: Mieke van der Raay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.