Toneelgroep Oostpool & Theater Sonnevanck maken met ‘Good Cop’ een voorstelling over de gevolgen van giftige mannelijkheid

Toneelgroep Oostpool & Theater Sonnevanck maken met ‘Good Cop’ een voorstelling over de gevolgen van giftige mannelijkheid

In het voorjaar van 2022 rijdt de vrachtwagentrailer van Toneelgroep Oostpool en Theater Sonnevanck weer de schoolpleinen op met de nieuwe voorstelling Good Cop (14+), geregisseerd door Daniël van Klaveren. Losjes gebaseerd op de Deense film ‘Den Skyldige’ is Good Cop een voorstelling voor jongeren vanaf 14 jaar over de gevolgen van giftige mannelijkheid. Het onderzoekt de clichés rond man- en vrouwbeelden, bevraagt die frames en zoekt naar alternatieven. Want wat is dat eigenlijk: ‘een echte man’? En waarom houden we zo aan dat beeld vast?

GOOD COP
“Boys will be boys”

Michael is net afgestudeerd aan de politieacademie en direct gaat hij de fout in. In afwachting van verder onderzoek werkt hij op de 112-alarmcentrale. Michael heeft zijn leven lang geleerd om hard te zijn. Stoer. Pijn duwt hij weg. Dus deze fout gaat geen probleem voor hem zijn. Hier lult hij zich gewoon uit. Klaar. En die tijd in de meldkamer, die komt ie wel door. Dan belt Luna, een meisje van 15. Ze zit achterin een busje. Ze wordt ontvoerd.

Michael wijkt direct af van het protocol: dit meisje gaat hij redden. Hij is namelijk niet zomaar een loser op een meldkamer. Maar Luna laat zich niet zomaar redden. Ze daagt hem uit, verleidt, verwart hem. Wat is nu waar? Wordt ze eigenlijk wel ontvoerd? Wie helpt hier wie? Wie is in charge?

Langzaam leren we de gevoelens kennen die Michael zo hardnekkig onderdrukt en komen we erachter waarom hij precies wordt onderzocht.

Theater in een vrachtwagen

De voorstelling speelt in een tot theater omgebouwde vrachtwagentrailer meer dan 100 keer op middelbare scholen in Oost-Nederland. Good Cop gaat 11 maart in première en speelt t/m 17 juni 2022. Op 5 en 6 april zijn er voor iedereen toegankelijke voorstellingen in Theater de Krakeling in Amsterdam en op 7 april in Schouwburg Hengelo. Daarnaast is de voorstelling te zien op H80 Festival in Arnhem van 26 t/m 29 mei.

Het succes van de trailervoorstellingen

De trailervoorstellingen van Toneelgroep Oostpool en Theater Sonnevanck wonnen de afgelopen jaren verschillende prijzen. Princess (2018) en Bromance (2016) wonnen de Gouden Krekel voor meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie, de belangrijkste prijs binnen het jeugdtheater. Hard Candy (2013), GTA5 (2015), Pretpark (2017) en It’s my mouth I can say what I want to (2017) wonnen een Zilveren Krekel.

Voor meer informatie, kijk op oostpool.nl of sonnevanck.nl.

Foto: Marijke de Gruyter en Nicolien de Jong

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.