Toneelgroep Oostpool maakt hoorspel voor 10e editie Theater Na De Dam

Theater Na De Dam is inmiddels een nationale traditie. Na afloop van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de tiende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Toneelgroep Oostpool maakt dit jaar, in samenwerking met regisseur Jeroen De Man, een hoorspel van de door Tom Lanoye geschreven tekst Verloren Vader. Op zaterdag 4 mei is het stuk vanaf 21:00 uur gratis te beluisteren via www.toneelgroepoostpool.nl.  

Theater Na de Dam geeft elk jaar een opdracht aan een toneelschrijver voor een nieuwe theatertekst over de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar schrijft de Belgische schrijver Tom Lanoye een nieuwe toneeltekst die de landelijke stadsgezelschappen op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei tegelijkertijd presenteren. Ieder gezelschap is vrij en vorm te kiezen waarop de tekst wordt aangeboden. Toneelgroep Oostpool kiest ervoor de tekst om te zetten in een hoorspel dat gratis te beluisteren is via de website. De tekst van Lanoye, getiteld Verloren Vader, gaat over een oud-strijder die door zijn voortschrijdende dementie steeds minder zeker wordt van zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Wat is er echt gebeurd, en wat was zijn rol ook weer?

SCHRIJVER TOM LANOYE
Tom Lanoye (1958) leeft en werkt in Antwerpen (België) en Kaapstad (Zuid-Afrika). Hij is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. Hij is een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs van ons taalgebied en kind aan huis bij alle grote Europese theaterfestivals. Zijn grote Shakespeare-bewerking uit 1997, Ten oorlog, werd in 2015 door theaterbezoekers, acteurs en regisseurs gekroond tot nummer één van de Nederlandstalige theatercanon.

REGISSEUR JEROEN DE MAN 
Jeroen De Man (Ondine, Het Duel, Cinema, Kinderen van Judas) regisseert het hoorspel Verloren Vader in samenwerking met zes acteurs. Jeroen ontwikkelt zich als regisseur in een unieke samenwerking van Toneelgroep Oostpool en Het Nationale Theater. Zijn drijfveer voor het maken van theater is een nostalgische: een fascinatie voor het ontstaan en weer vergaan van een illusie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.