Toneelgroep BAM! speelt Het Proces I en II

Amsterdam  –  Het Amsterdamse theatergezelschap Toneelgroep BAM! speelt Het Proces I en II, een double bill bestaande uit 2 absurdistische voorstellingen die beiden vertrekken uit Franz Kafka’s roman Het Proces. De voorstellingspremière vindt plaats op 7 juni in theater CC Amstel te Amsterdam.

Het Proces I

Een acteur wordt wakker op het toneel. Zijn personage is vandaag dertig jaar geworden. Naast zijn bed staan 2 andere acteurs – vermoedelijk spelen ze agenten – die hem vertellen dat hij in een proces zit. Al snel wordt hem duidelijk dat dat een voorstelling is over het meest ingewikkelde proces aller tijden: het verstikkende, bureaucratische rechtsproces van het personage Josef K. uit Kafka’s roman.

Maar hoe speel je in vredesnaam een voorstelling over één van de meest onnavolgbare verhalen uit de literatuurgeschiedenis? In de ruim 100 jaar dat de roman bestaat heeft niemand vat kunnen krijgen op de bureaucratische nachtmerrie die K. in de greep houdt, zelfs Josef K. niet. Wie zijn deze acteurs dan om te denken dat zij er een voorstelling over kunnen spelen?

Deze acteurs zijn BAM! Ze vertrekken graag vanuit de klassieke (toneel)literatuur, en dat doen ze inmiddels al 6 jaar. Noem het ambitieus, noem het arrogant, noem het naïef – maar ze gaan de uitdaging aan: ze zullen proberen Kafka hip en hot te maken.  Ze zullen proberen bureaucratieën kunstzinnig, theatraal en sexy te maken.

De acteurs kunnen helaas niet beloven dat alles zal lukken. Ze kunnen ook geen coherentie en logica beloven – dat kon de roman immers ook niet.  Ze kunnen al helemaal geen antwoorden beloven op de vele  vragen die de roman oproept – dat kon Kafka ook niet.  Eén ding kunnen ze wel beloven: It will be BAM! as f*ck!

Het Proces II

Een acteur wordt wakker op het toneel. Zijn personage is vandaag dertig jaar geworden. Naast zijn bed staan 2 acteurs – vermoedelijk spelen ze agenten – die hem vertellen dat hij in een proces zit: het verstikkende, bureaucratische rechtsproces van het personage Josef K. uit Kafka’s roman. Maar daar heeft deze acteur geen zin in. Nóg een voorstelling over bureaucratieën, daar komt deze acteur zijn gestileerd decor-bed niet voor uit.

Bureaucratische organisaties en structuren zijn nu eenmaal onderdeel van een samenleving.  Daar kan niemand iets tegen doen, ook deze acteur niet. Dus hij besluit de volgende scène niet naar de rechter-commissaris te gaan, maar gewoon lekker op bezoek bij zijn buurvrouw. En die scène daarna gaat hij gewoon lekker aan het werk bij de bank. En ook zijn verjaardagfeestje mag niet lijden onder het rechtsproces dat er tegen hem loopt. 

Hij is dertig jaar geworden, dus officieel volwassen. En net als iedere andere volwassene moet hij een verantwoordelijk, evenwichtig, gelukkig en zelf-ontplooid leven leiden. Dat is niet altijd even makkelijk. Dat is op zichzelf al een bureaucratisch proces met een wirwar aan regels en systemen – net zo absurdistisch en verstikkend als het rechtsproces uit Kafka’s roman.  Daar speelt BAM! graag een voorstelling over.

De acteurs kunnen helaas niet beloven dat alles zal lukken. Ze kunnen ook geen coherentie en logica beloven – dat kan het leven immers ook niet. Ze kunnen al helemaal geen antwoorden beloven op de vele vragen die het volwassen bestaan oproept – dat kan niemand. Eén ding kunnen ze wel beloven: It will be BAM! as f*ck!

Regie: Gary Blufpand                                               
Tekst: Joeri Vos                                        
Spel: Tiago Abas, Ika Berman, Rutger Beugeling, Lara van Dijken, Desi Ducrot, Jiyan Düyü, Jolijn van Ginkel, Eva Groenendijk, Sjoerd Joosten, Caroline ten Kate, Ben Koopman, Claudia Lucassen, Menno Sedee, Lindsey Smits, Rebecca Trouwee, Mark van Welzenis
Dramaturgie: Daniëlle Ludwig                                                 
Decor, licht, techniek: Tom Brinkkemper                                              
Productie: Iman Sanichar, Maartje Rietsema
Fotografie: Rosemarijn van Hoof

Trailer: Mark van Welzenis – Klik hier

Duur: 2x 60 min.

Speellijst (Theater CC Amstel)

vr 7 juni 20.00u – Het Proces I  
vr 7 juni 21.30u – Het Proces II 

za 8 juni 20.00u – Het Proces I
za 8 juni 21.30u – Het Proces II

zo 9 juni 15.00u – Het Proces I
zo 9 juni 16.30u – Het Proces II

zo 9 juni 20.00u – Het Proces I
zo 9 juni 21.30u – Het Proces II

Prijs

€ 12,50  regulier

€ 20 passe partoutKaartjes via: https://ccamstel.nl/programma/het-proces-i-en-ii/

Toneelgroep BAM!

Toneelgroep BAM! is een groep jonge, gedreven Amsterdamse acteurs die voornamelijk als doel hebben het repertoiretoneel te ontdoen van haar stoffige imago en aantrekkelijk te maken voor jongeren. Deze ’theaterjunkies’ streven vooral het creëren van radicale repertoirevoorstellingen na die qua vorm en inhoud kunnen wedijveren met de populaire cultuuruitingen van Hollywood, MTV en gaming.

FOTO: © Rosemarijn van Hoof

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.