Titanic vaart opnieuw uit

Titanic vaart opnieuw uit

Tekst: Jessica Uijttewaal

In Theater De Kom in Nieuwegein werd op maandag 10 mei de musical Titanic gepresenteerd door theaterproducent De Graaf en Cornelissen Entertainment. Wegens de nog geldende maatregelen waren elf acteurs uit de cast, die uit 25 personen bestaat, aanwezig om de pers te woord te staan. Wij spraken een aantal van hen. De musical Titanic was in 1997 voor het eerst te zien op Broadway en in 2001 was de voorstelling in Nederland te zien. Het verhaal van de Titanic is een bekend verhaal uit onze geschiedenis. Velen zullen ook bekend zijn met de film uit 1997 met Leonardo diCaprio en Kate Winslet. De musical heeft een iets andere insteek dan de film. Uiteraard draaien beiden om het bekende verhaal van het ‘onzinkbare’ schip dat op een ijsberg voer. In de musical vinden we geen Jack en Rose-verhaal terug, maar worden er meerdere personages en hun plaats op het schip uitgelicht. De Titanic zelf wordt zo meer de hoofdpersoon, hoe de vaart was en welke mensen het meevoer. Zo maken we kennis met de kapitein, de reder en het personeel van de Titanic, maar ook met reizigers op het schip in de verschillende klassen.
Meer dan twintig jaar geleden was deze voorstelling voor het eerst te zien. Ondertussen is er een vernieuwde versie van de musical gemaakt, waar bijvoorbeeld de staging en het tempo aangepast zijn. In deze versie wordt ook meer ingezoomd op de personen op het schip en op de verschillende rangen en standen aan boord. Het is dan ook niet een gehele avond drama; de personages brengen hun persoonlijkheden mee, dus ook hun hoop, humor en liefde.

De kapitein van de Titanic die in november 2021 de theaters zal bevaren is Richard Spijkers. Toen hij de eerdere versie zag, vond hij het vooral een indrukwekkend spektakelstuk. Dat zal het nu ook wel worden, maar nu hij er zelf in gaat spelen, gaat hij er weer anders naar kijken. Regisseur Paul van Ewijk kennende, verwacht Richard dat hij flink de diepte in wil wat betreft de personages. De samenwerking met een live-orkest is ook iets waar hij erg naar uitkijkt.
Marijn Brouwers zal de rol van J. Bruce Ismay, de reder, op zich nemen. Voor Marijn is het na gezondheidsproblemen ook een persoonlijke terugkeer naar het theater en vooral naar zo’n grote productie. Gelukkig is hij weer hersteld en is hij er klaar voor. Het is een rol die niet heel dichtbij zijn eigen persoonlijkheid ligt, maar toch is er wel iets bekends in terug te vinden. Dat maakt dat ook dit personage bereikbaar is.
De geschiedenis van de Titanic is natuurlijk een bekend verhaal. J. Bruce Ismay komt ook in de film voor, dus daar zullen mensen wellicht al een beeld van hebben. “Ik speel de eigenaar van het schip. Ik ben de man met het geld en heb eigenlijk maar één doel voor ogen; prestige, ambitie, het mooiste, het snelste, het meest luxe. En dat moet overeind blijven, daar moeten ook dingen voor wijken, zoals bijvoorbeeld het aantal reddingsboten.” Al neemt hij er niet direct verantwoordelijkheid voor. Als blijkt dat het allemaal verkeerd zal gaan, zorgt hij dat hij het overleefd. Zo wordt hij niet de held, zoals hij voor ogen had, maar meer de lafaard van het schip. Wat is er dan aan de man dat hij toch iets heeft om je in te herkennen. “Dat blindstaren op iets, hij focust zich helemaal op iets en daar moeten andere dingen voor wijken. Die eigenschap kan ik me iets bij voorstellen. Daar wil ik me ook wel op gaan focussen. Het is een enorm bevlogen man. De vraag zal zijn; was die man zich bewust van wat hij deed of handelde hij met hart voor de zaak. Dat is iets om uit te gaan vinden.”

Geen schip vaart zonder stokers, dus die vinden we ook terug in het verhaal. Brecht van Arnhem mag zich in het zweet werken in het ketelruim van het schip als Frederick Barrett. Eerder deze dag mocht hij al een voorproefje aan de pers laten horen en maakte direct indruk met vertolking van Barretts lied begeleid op de piano door Steven van Gool. Eerder mocht hij al spelen in de voorstelling in België in de rol van derdeklaspassagier Jim Farrell. Dit was in een openluchttheater, dus toch ook weer heel anders. Nu in de rol van Barrett, wat maakt deze rol interessant om te spelen: “Het conflict met zichzelf om de zee op te gaan en daar te werken. Hij laat zijn vriendin achter en gaat het schip op. Al snel komt de opdracht dat het sneller moet en dat er sneller gewerkt moet worden. Hij denkt dan: “Dat kan helemaal niet, want het schip is daar niet op gebouwd.” Hij heeft dus al snel in de smiezen dat het geen goed idee is om dit te doen, maar hij volgt ook maar gewoon orders op. En daarin zit hij in een conflict, want hij weet dat het niet kan, maar er wordt ook niet naar hem geluisterd. Daar komt een woede in hem naar boven, maar je ziet ook zijn gevoeligheid in de liefde voor zijn vriendin. Het is een mooi pakket aan verschillende emoties.” Brecht hoopt dit straks goed naar voren te kunnen brengen. “Ik vind de muziek echt prachtig en we spelen met een live orkest. We hebben ook schitterende stemmen in de cast. Ik ben heel benieuwd naar de repetities waar alles één geheel zal gaan vormen, dat wordt waanzinnig, denk ik. Ik voel me echt gezegend dat ik in deze voorstelling mag staan.”

Bert Simhoffer was twintig jaar geleden te zien als de kapitein van de Titanic. Destijds deed hij eigenlijk auditie voor de rol van Isidor Straus, maar werd uiteindelijk gevraagd om de rol van de kapitein te gaan spelen. Dat hij nu alsnog in de huid van Straus mag kruipen maakt het cirkeltje rond. Hij heeft er wel even over na moeten denken, of hij wel weer maanden achtereen die bus in wil stappen om door het hele land te reizen en te spelen. “Maar het verhaal is en blijft prachtig en spannend. We spelen volgend jaar ook in april, dan is het 110 jaar geleden dat de Titanic uitvoer en tijdens de eerste reis zonk, dat is ook wel erg bijzonder.” Als zijn vrouw Ida zien we Mariska van Kolck. Bert en Mariska hebben ooit weleens samen op het toneel gestaan, maar niet eerder als echtpaar. Hij vindt het ook leuk om met zoveel jonge mensen te werken, die brengen ook weer een nieuwe energie mee. “Het is ook leuk om nu een andere rol te spelen, want als ik weer de kapitein zou gaan spelen, dan brengt het weinig nieuws. Het is fijn om je op iets anders te richten en deze rol wilde ik eigenlijk eerder al spelen. Het is mooi om weer over andere dingen na te denken. Ik ga ook helemaal niet kijken naar hoe Richard (als kapitein) het doet, als hij hulp nodig heeft prima, maar ik ga me er niet mee bemoeien. Dat is ook helemaal niet nodig, want dat kan je heel goed aan Richard en Paul van Ewijk overlaten.”

In de tweede klasse vinden we Edgar Beane en zijn vrouw Alice, gespeeld door Marcel Visscher en Wieneke Remmers. Toen de musical voor het eerst op het toneel kwam en de cd uitkwam, luisterde hij die al heel veel, vertelt Marcel. Toen al bedacht hij dat hij heel graag eens in deze musical zou willen spelen. “Dat ik het nu mag gaan doen, vind ik echt fantastisch. Muzikaal vind ik het één van de mooiste dingen die gemaakt zijn. Om daar nu deel van te zijn is erg fijn. Zeker ook met Wieneke samen, die ik al heel lang en goed ken.” Het echtpaar Beane zorgt voor de luchtige kant in de musical. Alice is tweedeklaspassagier, maar wil zich eigenlijk voordoen als eersteklasdame, de luxe en de rijkdom interesseert haar erg. Ze probeert dan ook steeds bij die eersteklas te komen. Edgar probeert haar een beetje te temperen en loopt er eigenlijk een beetje achteraan. “Vaak speel ik toch wat serieuzere rollen, dus het is heel leuk om een andere kant van mezelf te kunnen laten zien. Ze lopen een beetje te bekvechten met zijn tweeën en vormen zo een beetje de komische noot in het geheel. Ik ben gek op komische dingen en Wieneke en ik kennen elkaar goed, dus ik denk dat wij als acteurs daar wel iets bijzonders van kunnen maken.”
Het verhaal van de Titanic is bekend, dus mensen weten wat er gaat komen, maar als dat schip dan echt gaat zinken, maakt dat toch wel weer indruk. “Het is natuurlijk ook realiteit. Al die mensen krijgen veel meer een gezicht. Nu krijgen we ook meer de verhalen te zien van de mensen die het meegemaakt hebben. Het is ook belangrijk om te blijven herinneren. Het zijn hartverscheurende verhalen over hoe mensen uit elkaar gehaald worden en wat ze meemaken tijdens deze dramatische gebeurtenis.” Met deze geweldige cast zal het ook wel lukken om dit verhaal eer aan te doen.

Onder de derdeklassepassagiers bevindt zich Kate McGowan, een rol die ingevuld zal worden door Linda Verstraten. Linda vertelt dat ze de film Titanic geweldig vindt, maar dat de musical wel anders is. We gaan dus niet exact hetzelfde zien als de film. “Maar het verhaal van Titanic, de wanhoop, de pijn, maar ook de hoop, in combinatie met mega mooie muziek, dat is een gouden combinatie.” De basis van het verhaal blijft hetzelfde en je kunt je proberen voor te stellen hoe dat is. “Je kunt je niet precies inbeelden hoe het was op dat schip, maar je kunt je wel iets voorstellen bij het gevoel van vast zitten en geen kant op kunnen.” Het mooie aan de musicalversie is dat je met meerdere personages kennismaakt, er is niet direct één hoofdpersonage aan te wijzen. Het gehele verhaal van de Titanic heeft de hoofdrol, hoe was de situatie, wie waren de mensen op het schip en hoe zouden zij het ervaren hebben. Er wordt ingezoomd op verschillende verhaallijnen en er zit ook zeker liefde en romantiek in. Zo ook in de rol die Linda mag gaan spelen. “Kate McGowan is een stoere vrouw die niet op haar mondje is gevallen, dat is wel een combinatie die je bij mij ook vindt. Zij representeert eigenlijk de derde klasse, de mensen aan boord met de meeste hoop, omdat ze thuis niks hebben. Ze is ongepland zwanger geraakt van een getrouwde man en gaat naar Amerika om een nieuw leven op te bouwen, maar ook om een man te vinden. Ze kunnen de boot niet af, dus ze heeft er alle vertrouwen in dat ze hem vindt en het lukt haar nog ook.”

De musical Titanic is te zien vanaf november 2021 en zal door het gehele land reizen. Voor meer informatie over de cast, de speellijst en kaarten kunt u terecht op https://www.degraafencornelissen.nl/production/titanicdemusical/

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.