Tilburgs strijkorkest Kamerata Zuid neemt Argentinië over met Chamamé Sinfónico Nuevo en maakt zich op voor concerten in Nederland.

Tilburgs strijkorkest Kamerata Zuid neemt Argentinië over met Chamamé Sinfónico Nuevo en maakt zich op voor concerten in Nederland.

FOTO:©Jasper van Gheluwe

Tilburg, 29 januari 2024 – Na een serie concerten in Argentinië maakt het Tilburgse strijkorkest Kamerata Zuid zich op om het hart van de Nederlandse Chamame muziekliefhebbers te veroveren met ‘Chamamé Sinfónico Nuevo’. Onder leiding van artistiek leider Frank Adams bundelt orkest Kamerata Zuid zijn krachten met zanger Nino Zannoni en bandoneon solist Santiago Cimadevilla. Samen willen ze een nieuwe dimensie toevoegen aan de authentieke volksmuziek van Argentinië ‘Chamamé’, en creëerde ze het ‘Chamamé Sinfónico Nuevo’.

Het Tilburgse strijkorkest Kamerata Zuid presenteert het project “Chamamé Sinfónico Nuevo”, waarbij de traditionele volksmuziek van Argentinië wordt verrijkt met invloeden uit de klassieke muziek. Kamerata Zuid, onder leiding van artistiek leider Frank Adams, werkt hiervoor samen met de in Nederland geboren zanger Nino Zannoni en de Argentijnse bandoneon solist Santiago Cimadevilla.

‘Dit project is een artistieke reis waarbij we de rijke tradities van Chamamé omarmen en deze verweven met de verfijnde klanken van een klassiek orkest’, legt Adams uit.

‘Met Chamamé Sinfónico Nuevo willen we niet alleen muziek maken, maar een nieuwe ervaring creëren die de ziel van de luisteraar raakt’

Chamamé, in 2021 erkend als UNESCO-werelderfgoed, vormt de inspiratie voor deze vernieuwende benadering. Het Tilburgse strijkorkest zet zich in om een nieuwe dimensie te brengen aan de traditionele volksmuziek van Argentinië. Met “Chamamé Sinfónico Nuevo” wil Kamerata Zuid bijdragen aan de ontwikkeling van Chamamé, vergelijkbaar met hoe Astor Piazzolla vernieuwing bracht in de tango. Het orkest zal samenwerken met klassieke componisten om een nieuwe stijl te creëren en traditie te behouden.

‘Chamamé is altijd een levendige en gepassioneerde muziekstijl geweest, geworteld in de rijke tradities en cultuur van Argentinië. Met Chamamé Sinfónico Nuevo willen we niet alleen een nieuw hoofdstuk toevoegen aan de rijke geschiedenis van Chamamé, maar ook een brug slaan tussen culturen en luisteraars meenemen op een grenzeloze muzikale reis’, aldus Adams.

‘Tijdens onze tour in Argentinië hebben we voor vele mensen mogen spelen en zijn we op nationale TV en radio geweest (Television Publica, Chaco TV en Radio Nacional). We hopen dat we in Nederland ook mensen kunnen raken met deze nieuwe vorm van de Argentijnse traditionele muziek.’

De uitvoeringen van Chamamé Sinfónico Nuevo vinden plaats op

1 februari ’24 in de Willem Twee Toonzaal in ’s Hertogenbosch en op

9 februari ’24 in het Concertgebouw in Amsterdam, waar nieuwe composities van Xavier van de Poll, Pablo Bentos en Santiago Cimadevilla ten gehore gebracht zullen worden.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.