Theatervoorstelling WOLK maakt postpartum depressie bespreekbaar

Acteur Mike Weerts en zijn vrouw Willemijn komen in december dit jaar met de theatervoorstelling, naar aanleiding van hun persoonlijke ervaring. In juni 2018 is er een landelijke campagne van start gegaan om postpartum depressie bespreekbaar te maken. Productiebedrijf A.S.O. Productions (het bedrijf van Mike en zijn vrouw) wilde hierbij aansluiten en werkt daarvoor samen met zorgverzekeraar VGZ. WOLK: een voorstelling over postpartum depressie, gaat op 19 december in première in Pand P in Eindhoven en reist daarna tot en met februari 2019 door Nederland.

Na de geboorte van hun tweede kindje heeft theatermaker Willemijn Weerts een postpartum depressie gehad. Ze heeft aan den lijve ondervonden dat hier nog een taboe over heerst en besloot een theatervoorstelling te maken over deze ziekte. Het duurde lang voordat ik de juiste diagnose kreeg waardoor het heel moeilijk was om passende hulp te vinden. Met deze voorstelling hoop ik dat omgeving en hulpverleners een duidelijker beeld krijgen van de ziekte. Het zou mooi zijn als dit kan bijdragen aan een snellere diagnose en nog meer begrip.”

Het stel probeert met deze voorstelling een steentje bij te dragen aan het bespreekbaar maken en het doorbreken van het taboe dat heerst rondom dit thema. Ze hopen met WOLK zorgverleners te trekken, zoals (huis)artsen, psychologen, kraamhulp, verloskundigen, zorginstellingen e.d., maar het stuk is ook toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in dit thema. Volgens VGZ past deze voorstelling perfect bij de zorgverzekeraar, omdat volgens henzinnige zorg’ start bij ervaringen van patiënten. “Het bespreekbaar maken van ervaringsverhalen in de zorg leidt tot verbetering van zorg, eerdere herkenning van klachten, minder onnodig behandelen en doorbreekt bestaande taboes”, aldus Dennis Verschuren, woordvoerder van Coöperatie VGZ.

Bijzonder is dat Mike zelf de regie op zich neemt en Willemijn een van de 5 rollen in het stuk speelt. Roy Julen (choreograaf van o.a. So you think you can dance) tekent voor de choreografie.

Praktische informatie

Het stuk gaat op 19 december in première in Pand P in Eindhoven.

WOLK is van 13 december 2018 tot en met 5 februari 2019 te zien in verschillende theaters in Nederland. Kijk voor meer informatie en tickets op www.theaterwolk.nl.

WOLK is een productie van A.S.O. Productions en zorgverzekeraar VGZ. De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door CZ, VSB fonds en Cultuur Eindhoven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.