Theatervoorstelling presenteert onderzoeksresultaten naar studentenwelzijn in een audiovisueel manifest

Theatervoorstelling presenteert onderzoeksresultaten naar studentenwelzijn in een audiovisueel manifest

Na 2,5 jaar toeren met theatervoorstelling TIME OUT! en gelijktijdig onderzoek naar studentenwelzijn, wordt tijdens Time Out XL op 19 mei om 20:30 uur in Internationaal Theater Amsterdam (ITA) het eindresultaat van het onderzoek gepresenteerd. Het rapport laat zien dat studenten vastzitten in een maatschappelijk systeemfout en dat we nu direct van een ‘prestatiecultuur’ naar een ‘ontwikkelingscultuur’ moeten overstappen. Tijdens Time Out XL worden de door studenten aangedragen oplossingen voor een gezondere studietijd gepresenteerd. Dit gebeurt in de vorm van een audiovisueel manifest, i.s.m. designer Aziz Bekkaoui, dat kan worden beschouwd als onlinedemonstratie tegen de huidige prestatiemaatschappij. Het evenement komt voort uit een hechte samenwerking met studenten- en jongerenorganisaties zoals STIP, ISO, LSVb, LKvV, studenteninitiatieven zoals #ikwilnaarschool en #doenwijnogmee, én in het bijzonder met WijZijnMind.

Het onderzoeksrapport
Aan de hand van kwantitatieve en kwalitatieve data die tijdens dertig Time Out Events, livestreams en webinars zijn verzameld, wordt de belevingswereld van studenten weergegeven. Het rapport, waar twee en een half jaar aan is gewerkt, laat zien dat studenten ongelukkiger, onzekerder over de toekomst en somberder zijn dan voorgaande generaties. Ook geeft het duidelijk de oorzaken weer van de problemen waar studenten tegenwoordig mee te maken hebben. 

Waar Den Haag aan het navelstaren is op deze problemen, zijn er al veel initiatieven én goede ideeën voor een betere en gezondere toekomst die ook in het onderzoeksrapport naar voren komen. Zo hebben studenten onder meer baat bij laagdrempelige hulp vanuit onderwijsinstellingen zodat stress geen GGZ-probleem hoeft te worden. Andere uitkomsten van het rapport zijn: meer investeren in tutoraat en mentoraat, meer diversiteit in de beelden van succes door o.a. een herwaardering van het MBO en HBO, en meer speelruimte en tijd om te leren leven en om sociale weerbaarheid en autonomie te vergroten.

Op 19 mei laten studenten zien dat het anders moet en ook echt kan. In een audiovisueel manifest worden even verrassende als voor de hand liggende oplossingen en wensen gepresenteerd waar uiteindelijk de hele samenleving baat bij heeft. Dit manifest wordt inmiddels ondersteund door veel docenten, bestuurders, beleidsmakers en diverse politici. Tijdens het event gaan studenten ook weer in gesprek met verschillende dokters, leden van het OMT en politici, zoals psychiater Arne Popma, OMT lid Károly Illy, voorzitter College van Bestuur van de UvA Geert ten Dam, voorzitter MIND Wilma van der Scheer en politicus Jan Paternotte. 

Time Out XL wordt geopend door opiniemaker en presentator Tim Senders (Streetlab) en het evenement wordt vormgegeven door de theatermakers van Time Out: Arthur Umbgrove, Eva van Manen, Nora El Koussour, José Montoya , Simone van Bennekom en Frederiek Voskens (founding mother van Time Out). Aziz Bekkaoui is als ontwerper en regisseur verantwoordelijk voor het slotbetoog van Time Out. 


Het evenement is door iedereen thuis te volgen via de interactieve Zoom, livestream en publieke omroep Salto. Kijkers kunnen via WhatsApp live reageren en participeren.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.