Theaterspektakel SILO 8 over gebrek aan zorgpersoneel actueler dan ooit  

Theaterspektakel SILO 8 over gebrek aan zorgpersoneel actueler dan ooit  

Foto: Lucas Brouwer

Theatergezelschap Vis à Vis herneemt na veertien jaar de voorstelling SILO 8 bij het Almeerderstrand. De openluchttheatervoorstelling zal van 30 mei t/m 28 juli opnieuw te zien zijn. Vis à Vis schetst een absurd en fantasierijk scenario van hoe het de moderne mens zal vergaan als we het vergrijzingsprobleem overlaten aan de ‘vrije markt’. In SILO 8, hét verzorgingshuis van de toekomst, ontdek je allerlei hyperefficiënte en innovatieve behandelmethoden. De theatermakers bieden dé oplossing voor het gebrek aan zorgpersoneel: één verpleegster verzorgt slechts met een paar drukken op de knop alle bejaarden van heel Midden-Nederland.  

“Het iconische beeld uit SILO 8 waar bejaarden aan kleerhangers worden gedoucht en door de wasstraat zwieren, staat nog steeds in vele geheugen gegrift”, vertelt artistiek leider Marinus Vroom. “Onze bezoekers bleven vragen of we de klassieker SILO 8 konden hernemen. Ook is het thema zorg actueler dan ooit. Kortom, voldoende aanleiding om het opnieuw te spelen. Uiteraard brengen we de voorstelling weer met veel humor, spektakel en tart Vis à Vis de zwaartekracht.”  SILO 8 is geschreven door de Zwitserse groep Karl’s Kühne Gassenschau die toevalligerwijs vorig jaar het stuk ook opnieuw hernamen. 

We stevenen af op een zorginfarct en één op de drie werkenden zal in de zorg nodig zijn om het systeem draaiende te houden. SILO 8 speelt zich ditmaal af in het jaar 2060. “Veertien jaar geleden maakten we ons al zorgen over de komende vergrijzing en zorgschaarste. De fabrieksmatige benadering van ouderen is al bijna werkelijkheid geworden. De technologische vooruitgang dendert door”, signaleert Vroom. “De commercieel denkende dokter Wolf uit SILO 8 bedient met minimale middelen zoveel mogelijk bejaarden. Zoals Vis à Vis altijd doet, zetten we de kleine menselijke maat af tegen een overweldigende arena vol grote ontwikkelingen die niet te stoppen zijn.”  

In dit geprivatiseerde verzorgingstehuis, opgetrokken uit gestapelde containers, belooft dokter Wolf de ouderen een paradijselijke oude dag. Hiervoor hoeven ze slechts hun spaargeld én hun vrijheid in te leveren. Dankzij haar memory-delete behandeling worden herinneringen en verdriet om wat voorbij is pijnloos gewist. De bejaarde kan niets meer met vroeger vergelijken en beleeft zo een zorgeloze, oude dag. De ondernemer onderschat echter haar klanten. De karakteristieke bewoners van SILO 8 komen in opstand tegen de doorgeslagen privatisering van de zorg.   

“SILO 8 gaat over veerkracht, weerstand bieden en je identiteit bevechten”, vertelt Vroom.  

“Dankzij de memory-delete machine van dokter Wolf, schikt de bejaarde zich makkelijker in zijn lot. Ondertussen zijn onze herinneringen en gevoelsleven zo elementair, het vormt de kern van je persoonlijkheid. Je moet aardig wat hersenspoelingen doorstaan, wil dat allemaal gewist worden, dat zit tot diep tot in de vezels. Dokter Wolf ziet herinneringen slechts als een toplaagje, dat je er wel even af kunt poetsen.”  

Om nog meer kosten te besparen wordt in SILO 8 de bejaarde langs de economische meetlat gelegd. “De bejaarden moeten natuurlijk wel rendement opleveren. SILO 8 biedt hier ook een oplossing voor, namelijk nuttige dagbesteding: de bejaarden verzagen enorme boomstammen tot lucifers in een luciferfabriek. Productiviteit staat op nummer één.”  

Zorg zal in de toekomst efficiënter georganiseerd moeten worden. Gaat de techniek ons redden? “Alle contactmomenten met de bejaarde zijn in SILO 8 tot de pure essentie teruggebracht en verworden tot systeemafspraken. In hoeverre kun je geautomatiseerde zorg doordrukken ten koste van alles? Staat de mens nog wel centraal? Wat is nog ethisch verantwoord?”, vraagt Vroom zich af.  Bezoek het verzorgingstehuis van de toekomst en ontdek het zelf.  

SILO 8 is van 30 mei t/m 28 juli 2024 te zien aan het Almeerderstrand. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.visavis.nl.  

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.