THEATERMAKERS GEVEN DAK- EN THUISLOZEN EEN STEM

THEATERMAKERS GEVEN DAK- EN THUISLOZEN EEN STEM

In een tijd met een terugtrekkende overheid en een toenemende polarisatie, groeit het aantal burgers dat zich geïsoleerd voelt. Ruim 60.000 mensen doen een beroep op maatschappelijke opvang, 90% hiervan kampt met schulden.In deTheater Utrecht-productie Thuislozen, van regisseur Thibaud Delpeut in samenwerking met Adelheid Roosen (Adelheid&Zina), krijgen de mensen die niet meer mee kunnen draaien in de maatschappij en buiten de boot vallen een stem.

 “Dagelijks worden we ermee geconfronteerd, persoonlijk of in onze directe omgeving; de consequenties van het kapitalisme. We willen er liever niet te lang bij stilstaan en kijken weg. We zijn vergeten dat persoonlijk contact, gehoord en gezien worden, vaak al een enorme verandering teweeg kan brengen. Daarnaast is er bij een grote groep mensen wel een bereidheid te helpen, maar men weet niet hoe. ‘Thuislozen’ is een inspirerende en confronterende voorstelling over dak- en thuislozen en andere ontheemden in de samenleving. We dagen het publiek uit na te denken over hoe wij beter samen kunnen leven. Verantwoordelijkheid nemen; voor onszelf én de ander.Een voorstelling die aanspoort om te doen.” – Thibaud Delpeut

Thuislozen toont het leven hoe het werkelijk is. De wereld van de straat. Het begint met een rommelig plein in een stad, bevolkt door maatschappelijk ontheemden; verslaafden, werklozen, alcoholisten, prostituees, dealers. Een op drift geraakte dichteres en een opgebrande directeur. Kwetsbare mensen met pijnlijke verhalen. Delpeut en Roosen zijn samen met de theaters in elke stad waar Thuislozen speelt op zoek gegaan naar lokale hulpverleners, stadsgenoten of vrijwilligers, die zich om de eigen leefomgeving en de zorg om anderen bekommeren. Deze lokale helden van instanties als De Tussenvoorziening in Utrecht, Wereldvrouwenhuis in Nijmegen, Het Droombankje in Arnhem, GGZ Eindhoven, het Catharijnehuis Utrecht, Traverse Den Bosch, Gemeente Utrecht, SMO Breda, Straatpastoraat in Den Haag, Back UP en Stichting Rechtop in Utrecht krijgen een rol in het stuk, waarin ze zichzelf spelen. Hun persoonlijke verhalen worden voelbaar in beeld gebracht en geven de bezoeker concrete handelingsperspectieven. Ook zijn (landelijke) maatschappelijke organisaties als Fier, Federatie Opvang, Leger des Heils, Humanitas Amsterdam en Quite500 betrokken bij het project.

Thuislozen gaat 12 oktober 2018 in première in Stadsschouwburg Utrecht, de landelijke tournee is van 10 oktober t/m 1 december 2018.

Credits Tekst: Lars Norén | Vertaling: Karst Woudstra | Regie en bewerking: Thibaud Delpeut ism Adelheid Roosen | Spel: Claire Bender, Luca Bryssinck, Bram Gerrits, George Groot, Ward Kerremans, Jesse Mensah, Titus Muizelaar, Ilke Paddenburg, Adelheid Roosen, Krisjan Schellingerhout, Tim Schmidt, Naomi Velissariou, Simme Wouters, Kathlyn Wuyts | Dramaturgie: Joris van der Meer | Scenografie: Roel van Berckelaer | Kostuumontwerp: Dymph Boss | Muziek: Thibaud Delpeut | Regieassistentie: Roos Aalvanger, Eva Banning, Wytse Algra enEsther Habbema | Castingadviezen: Hans Kemna.
Thuislozen is een coproductie van Theater Utrecht en Adelheid&Zina | partner: FUTURABILITY

Fotocredit: Jenneke Boeijink

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.