Theatermaker Alexandra Broeder maakt voorstelling i.s.m. centrum voor jeugdpsychiatrie

Theatermaker Alexandra Broeder maakt voorstelling i.s.m. centrum voor jeugdpsychiatrie

The Tree, van Alexandra Broeder in coproductie met Frascati Producties i.s.m. de Bascule, speelt vanaf 17 januari t/m 8 februari 2020 in Frascati Theater.

In het voorjaar van 2019 bouwde Alexandra Broeder op locatie een geheimzinnige biotoop die luisterde naar de naam The Tree. Deze biotoop wordt nu overgeplaatst naar het centrum van Amsterdam; te weten zaal 4 van Theater Frascati. Uitgangspunt is de roman De Vegetariër van Han Kang, waarin een jonge vrouw tracht te ontsnappen aan de verwachtingen van de maatschappij door een nieuwe levensvorm te creëren. Zij wordt een boom. In The Tree wordt dit gegeven uitgewerkt tot een installatie bewoond door en vormgegeven in nauwe samenwerking met acht meisjes met een psychische kwetsbaarheid. Een geheel eigen en magisch universum dat het midden houdt tussen een kunstproject en een poging jezelf vrij te maken van de bewakers van de normaliteit. The Tree is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Bascule, centrum voor kinder en jeugdpsychiatrie.

Met als uitgangspunt de noodzaak van kunstenaars zich uit te spreken over de samenleving, zette Frascati de nieuwe programmalijn De (on)vertelde stad op, waarin theatermakers worden gekoppeld aan stedelijke partners. Met de Bascule werkt Frascati al langer samen. Zo werkte James Leadbitter in 2017 binnen hun muren met het project Madlove, waarin hij samen met ervaringsdeskundigen onderzoek doet naar de ideale psychiatrische instelling.

Alexandra Broeder maakte i.s.m. de Bascule in 2018 The Well, een theatervoorstelling over het verglijden naar een andere, duistere wereld, gebaseerd op het werk van Haruki Murakami. Broeder neemt haar publiek mee in een vaak schemerachtige unieke wereld, die zich niet zelden in een geheel eigen dimensie lijkt af te spelen. Vaak zijn de spelers kinderen of jongeren, die het publiek (de volwassenen) deze sinistere, onwennige wereld binnen leiden. In september 2019 won zij de Gieskes Strijbis Podiumprijs voor haar werk in het algemeen en de samenwerking die zij is aangegaan met de psychiatrie in het bijzonder.

De Bascule werkt nauw samen met de UvA en VU en verleent psychiatrische zorg aan kinderen, jongeren en gezinnen in Nederland. De instelling voert diagnostisch onderzoek uit, biedt onderwijs en adviseert.

egie Alexandra Broeder met Anouk, Charlotte, Claire, Diantha, Esmee, Jamy-Lee, Nicky, en Olivia regie assistentie Nikita Oldert  decor en kostuumontwerp Sacha Zwiers muzikale compositie Roald van Oosten Basis soundscape Wessel Schrik zakelijk leiding Wilma Kuite/Alles voor de Kunsten met speciale dank aan Liza Sonneveld, Dahlia en Susan

Meer informatie www.allesvoordekunsten.nl | www.facebook.com/allesvoordekunsten

Foto: Jean van Lingen

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.