Theatergroep Nooitgedacht laatkinderen filosoferen met Roald Dahl

Theatergroep Nooitgedacht laat
kinderen filosoferen met Roald Dahl

ZWOLLE – Kan je ook groeien terwijl je helemaal niet groter wordt? Waarom willen we eigenlijk zo graag groot worden? Dat is de hamvraag in Ieorg Idur, het verhaal van Roald Dahl dat wordt gespeeld door Theatergroep Nooitgedacht tijdens het Wereldberoemde Verhalenfestival op 9 en 10 april in Zwolle.

Meneer Hoppe is stiekem verliefd op Mevrouw Zilver. Via een slimme truc laat hij haar schildpad groeien, waardoor zij uiteindelijk dolgraag met hem wil trouwen. Theatergroep Nooitgedacht zet met Ieorg Idur een filosofische en beeldende muziektheatervoorstelling neer met liedjes, poppenspel, storytelling en filosofie voor het hele gezin. Door filosofische thema’s aan te snijden en vragen te stellen, prikkelen makers Willemijn Hordijk en Ruben Wetzels hun publiek om anders, nieuwer en gekker te gaan denken. “Kinderen staan nog heel open en zijn heel makkelijk mee te voeren in de fantasie”, aldus Ruben Wetzels. Het is precies waarom hij en Willemijn Hordijk ervoor kozen om dit verhaal van Roald Dahl te bewerken voor WBVF. “Roald Dahl is een ongekend humoristische schrijver en kinderen smullen van zijn fantastisch-gruwelijke verhalen.”

Ontwikkelmogelijkheden voor theatermakers
Theatergroep Nooitgedacht kan worden getypeerd als filosofisch en grappig muzikaal verteltheater. Wetzels: “Wij gebruiken poppen, onszelf en het publiek om ons verhaal te vertellen. En we laten ons verrassen door alles wat er tijdens het spelen op ons afkomt”.
Het Wereldberoemde Verhalenfestival is een evenement van Festivalplatform Zwolle Unlimited, dat jaarrond festivals organiseert in de stad Zwolle. Tijdens de vorige editie van WBVF speelde Theatergroep Nooitgedacht onder grote bijval van het publiek het verhaal De prinses en de kikker. Die voorstelling hebben ze daarna nog op verschillende plekken kunnen spelen. Zo zorgt WBVF voor ontwikkelmogelijkheden en podiumplekken. Hordijk noemt het werken voor WBVF ‘hartstikke leuk’. “Want dit festival neemt de maker serieus. Je mag bij WBVF in principe alle kanten op met je verhaal, zolang het maar een beroemd verhaal is. We krijgen professionele begeleiding van poppenspeler Elout Hol. Hij kijkt naar ons werk op een open manier en geeft met zijn jarenlange ervaring ons maakproces weer een zetje in de juiste richting.”

Uitwerken voor scholen
Theatergroep Nooitgedacht bestaat nu een jaar of vier. Beide makers hebben in die periode nog veel gestudeerd, maar nu zijn ze allebei zo ver dat ze door willen en kúnnen gaan met hun voorstellingen. “We hopen dat we daar dit jaar meer stappen in kunnen zetten. Deze nieuwe voorstelling willen we uitwerken om op scholen te spelen en dan willen we hem koppelen aan de Kinderboekenweek. Door het inzetten van filosofie en door de kinderen mee te laten praten over het onderwerp, raken ze extra betrokken bij het thema en het verhaal.” Om zover te komen, wordt er momenteel vooral druk gerepeteerd aan Ieorg Idur. De laatste puntjes worden op de ‘i’ gezet en zo krijgt deze grappige kindervoorstelling stukje bij beetje haar vorm. We gaan hem eerst eens lekker vaak spelen. We hopen dat er veel kinderen en vaders en moeders komen kijken!”

Ieorg Idur – Theatergroep Nooitgedacht
Te zien in de Er was eens…Kinderroute op 9 en 10 april
Kaartverkoop via www.wbvf.nl

foto Festivalplatform Zwolle Unlimited

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.