THEATERGROEP ECHO SPEELT: ECHO

THEATERGROEP ECHO SPEELT: ECHO

Een zwart-komische,muzikale one-woman-show over een moeder zonder moeder

Nieuwe productie is een solovoorstelling over een moeder zonder moeder, die vertrekt vanuit een intiem autobiografisch verhaal, om zich te ontvouwen tot een universele, verpletterende,ontroerende en zwart-komische reflectie op de kringloop van het leven.
Na recente successen als ​De Poolse Bruid​ (genomineerd door toneeljury voor beste voorstelling) en Ondergronds (bejubeld door onder meer Theaterkrant en Theaterparadijs)komt theatergroep ECHO met de nieuwe productie ​ECHO.​De voorstelling beleefd, geheel in corona-stijl een online-première in Huis Oostpool in Arnhem.
Als actrice Anna Schoen deze voorstelling gaat spelen, is zij 41,5. Dezelfde leeftijd die haar moeder had toen ze te horen kreeg dat ze kanker had. Dat dat haar doodvonnis zou zijn, wist ze toen nog niet. Nu Anna zelf moeder is en het moment in zicht komt dat zij ouder zal zijn dan haar eigen moeder ooit geworden is, is het tijd voor een ode aan haar. Aan het moederschap. Een ode aan het leven. En daarmee een ultieme afrekening met de dood.
De dag dat Anna haar moeder gaat overleven besluit ze in bed te blijven liggen. Ze wil die dag zo risicoloos mogelijk doorkomen. In bed mijmert ze over die ene lelijke, blauwe teennagel. Over zo’n bakfiets trut op de BSO van Kobie en Max. Over haar poppenboerderij van vroeger, en hoe die ineens verdwenen was. Ze denkt aan Jos. Aan de dood van haar moeder. Aan haar eigen dood, en wat ze nog zo graag had willen doen in haar leven.
“​Ik zou graag nog een keer gepeppersprayd willen worden en dat het me dan niks doet. Dat ik zelfs die agent nog een trap in zijn ballen zou geven. Dat ik die brandende pijn in mijn bakkes verdiend had. Ik zou graag nog een keer iets in de fik willen zetten.”
“​Ik had nog graag een nertsenfokkerij ontmanteld. Biggetjes bij hun moeder teruggelegd. Haantjes uitgezet in de Peel. Een pin door de kop van een abattoirdirecteur geschoten. Kalfjeskoeienmoedermelk leren drinken. Dat alles compleet gehuld in een uniform. Maar dan echt zo’n pak met een baret en een machete. En dat het dan een familie-uitje was. Maxie die een molotovcocktail door de ruit van een slager gooit. Kobie die met vijf baby lammeren een brug over rent. Raoul die foto’s maakt.”
“Ik zou nog graag een schoolfoto van Kobie in mijn handen willen houden. Zonder hanenkam. Ik zou nog graag Maxie’s eerste pukkel willen uitknijpen. Ik zou nog graag een surprise willen maken. Ik zou nog graag de tattoo op hun bovenarm willen zien, ter ere aan mij. En dat Raoul dan boos wordt, maar ook trots is.”
Een radicaal vormexperiment
Met de voorstelling ECHO gaat theatergroep ECHO een spannend vormexperiment aan. Waar het gebruikelijk is om bij het maakproces van een voorstelling de tekst leidend te laten zijn is bij ECHO de muzikale compositie van componist Eef van Breen (Eef van Breen Group) het beginpunt geweest.

Theatergroep ECHO onderzoekt op die manier wat het oplevert voor een theatrale solo als de muziek niet reageert op wat er op de vloer gebeurt, maar de muziek de ​fire starter​ is. Op die manier maakt de muziek op een ander niveau verbinding met het publiek. Soms wordt je erdoor geraakt, soms niet.Soms snijdt het door je ziel, soms ontluikt het een bom aan energie. Maar je kunt er nooit omheen. Zo is het ook met het leven. Als je als kind je moeder verliest, zal dit de rest van je leven door-echoën in je bestaan en in je gezicht slaan wanneer je het het minst verwacht.
Moeders zonder moeder
Omdat er zoveel andere moeders zonder moeder zijn met bijzondere verhalen die ook een podium verdienen, heeft theatergroep ECHO een speciale Instragram pagina in het leven geroepen die deze verhalen bundelt. Op​​www.instagram.com/moederszondermoeder​ kan ook jij je verhaal delen, aan de hand van foto’s van objecten. Objecten die iets vertellen over jouw moeder, je eigen moederschap, en je kinderen.
Met objecten wordt alles bedoeld wat in beeld te vangen is. Dit kunnen naast tastbare dingen bijvoorbeeld ook een foto van een liedje, geur of citaat zijn.
Meer informatie over dit project is te vinden op​​www.tgecho.com/mzm
Online-première in Huis Oostpool
Op 5 maart gaat ​ECHO​ in première bij Toneelgroep Oostpool’s streaming platform ​Oostpool Stream​. Theatergroep ECHO beloofd een online voorstelling die écht bij je binnen gaat komen. Kaarten voor de voorstelling zijn te verkrijgen via www.toneelgroepoostpool.nl
Credits voorstelling
Concept ​theatergroep ECHO
Tekst​​ Koen Frijns
Regie​​ Ko van den Bosch
Stagiaire regie-assistent​​ Maggie Symonds
Compositie en muziek ​​Eef van Breen en de Eef van Breen Group
Spel ​Anna Schoen
Scenografie en licht ​​Sascha van Riel
Kostuum​​Jessica Helbach
Publiciteitsbeeld ​Studio Miek Uittenhout
Grafische vormgeving ​Studio Janne Beldman

ECHO speelt in het seizoen 2021/2022 door het hele land. Meer informatie:​​www.tgecho.com

FOTO:©Studio Miek Uittenhout

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.