Theatercollectief Nineties presenteert samen met Nic Bruckman Projecten lunchvoorstelling ‘Vast’

Theatercollectief Nineties presenteert samen met Nic Bruckman Projecten lunchvoorstelling ‘Vast’

Amsterdam, 17 augustus 2023 – Nineties presenteert samen met Nic Bruckman Projecten Vast. Een voorstelling over een gevangenisbewaarder die in zijn denken probeert los te komen van de rigiditeit van de gevangenis. Vast probeert daarmee te ontsnappen aan het duale denken van de mens. Op zaterdag 30 september gaat Vast in première in Theater Bellevue in Amsterdam. De voorstelling is tot en met zondag 22 oktober te zien als Bellevue Lunchvoorstelling. Daarna volgt een tournee door het land tot en met zaterdag 16 december (zie speellijst).  Over Vast en de totstandkoming
Vast is een coproductie van theatercollectief Nineties en Nic Bruckman Projecten. Schrijver Nic Bruckman werkte elf maanden als gevangenisbewaarder in de grootste gevangenis van Londen. Daar observeerde en ervoer hij de complexiteit van het opgesloten zitten in een gevangenis. Het is een gesloten wereld, waar het kwaad wordt opgeborgen en vrijheid wordt begrensd. In een wankelmoedige monoloog, gespeeld door Nineties-acteur en theatermaker Yannick Noomen, vertelt de cipier over deze intrigerende plek. Een plek waar tralies grensgebieden zijn en ambiguïteit geen vrijheid kent. De voorstelling zit vol met frustratie, bloed, geweld en verderf, maar ook, ondanks alles, chemie en onbesloten intimiteit. Samen met regisseur Anne Maike Mertens van Nineties doet schrijver Nic Bruckman in Vast een poging om te ontsnappen aan deze rechtlijnige wereld en een nieuw en veelvormig universum op te bouwen.   Anne Maike Mertens, regisseur: “Ik zie de gevangenis als metafoor voor rechtlijnig denken: het goede vind je buiten en het kwaad zit binnen. De complexiteit en ambiguïteit van deze beide begrippen vloeien in de voorstelling voortdurend door elkaar heen. Met Vast proberen we een theatrale wereld vorm te geven die zich zowel tegen deze ideeën afzet als ermee versmelt.”

Nic Bruckman, schrijver: “We graven rond in het gebied tussen haat en liefde. Tussen daderschap en onschuld. En tussen rehabilitatie en vergelding. De gevangenis in Londen was met afstand de meest gewelddadige plaats waar ik ooit geweest ben. Maar het was ook een warm nest. De mensen waren hard. Maar ook grappig. En eerlijk. Ik hoop dat ik ze hiermee recht doe.”
 Over Nineties
In een poging de huidige tijd iets minder ongrijpbaar te maken maakt Nineties theater. Het theatercollectief verzamelt nieuwe perspectieven op onze altijd in beweging zijnde wereld en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Voorstellingen van Nineties zijn scherpzinnig en eigentijds, spelend met elementen van beeldende kunst, digitale media, literatuur, muziek en performance. Altijd op zoek naar nieuwe theatervormen die reflecteren op onze huidige tijdgeest, maakt Nineties voorstellingen zowel in de zaal als op locatie, offline en online, voor volle tribunes en intieme groepen, omgeven door koud beton of rood fluweel en meanderend tussen highbrow- en popcultuur.

Over Nic Bruckman Projecten
Vanuit Stichting Nic Bruckman Projecten ontwikkelt en produceert schrijver Nic Bruckman eigenzinnige theaterteksten. Met liefde voor outsiders en met respect voor waanzin. Voor de uitvoering van tekst naar vloer worden steeds inspirerende samenwerkingen en coproducties opgezet. Partners waar een artistieke dialoog mee kan worden gevoerd waarin je elkaar uitdaagt om op plekken te komen waar je zelf niet geraakt.
PRAKTISCHE INFORMATIE TOURDATAVanaf zaterdag 30 september is Vast te zien als lunchvoorstelling in Theater Bellevue, Amsterdam. Daarna gaat de voorstelling op tour langs verschillende steden in Nederland: Breda, Rotterdam, Deventer, Arnhem, Dordrecht, Groningen, Amersfoort, Enschede, Utrecht, Den Haag, Zwolle, Drachten, Leiden en Tilburg. De tour eindigt op zaterdag 16 december.

Meer info en prijzen
Kijk op de website van Nineties voor de locaties, actuele speellijst en kaartverkoop.
 CREDITS
Concept: Anne Maike Mertens, Nic Bruckman
Tekst: Nic Bruckman
Regie: Anne Maike Mertens
Spel: Yannick Noomen
Dramaturgie: Han van Wieringen
Compositie: Genevieve Murphy, Nicholas Thayer
Scenografie en lichtontwerp: Julian Maiwald
Techniek: Marcel Jansen, HP Hulscher
Techniek stagiair: Aya Dupont
Productie: Barbara Reijs
Zakelijke leiding: Vevi van der Vliet, Barbara Reijs
Verkoop: Via Rudolphi
Marketing & pr: De Wolven
Campagnebeeld: FOTO:©Lonneke van der Palen, Studio Harris Blondman  Vast is gemaakt door Nic Bruckman Projecten in coproductie met Nineties. Met dank aan Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds 21, Stichting Melanie, BNG Cultuurfonds, Grand Theatre Groningen, Theater Walhalla, Kunstraad Groningen en Theater Bellevue.
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.