Theatercollectief mugmetdegoudentand gaat stoppen

Theatercollectief mugmetdegoudentand gaat stoppen

Het Amsterdamse theatercollectief mugmetdegoudentand houdt na 38 jaar aan het eind van dit theaterseizoen (juni 2023) op te bestaan. De drie artistieke makers, Joan Nederlof, Lineke Rijxman en Marcel Musters zijn in de afgelopen jaren steeds meer een eigen richting ingeslagen en nu op een punt gekomen dat ze deze ontwikkeling onafhankelijk van elkaar en buiten mugmetdegoudentand voort willen zetten.

Bovendien zijn in de afgelopen twee jaar, mede door Corona, producties verschoven, coproducenten weggevallen en inhoudelijke plannen veranderd. Het lukt daardoor niet meer om een sluitende begroting te maken en te voldoen aan de gemaakte prestatieafspraken. Na overleg met de fondsen heeft de Raad van Toezicht, samen met de directie van mugmetdegoudentand, besloten de activiteiten van het theatercollectief aan het eind van dit theaterseizoen te beëindigen.

De meeste van de lopende projecten, zoals The Making of Soros the Musical, worden dit seizoen normaal uitgespeeld en afgemaakt. De nieuwe producties voor het theaterseizoen 23/24 Rood-politiek-correct-kapje van Joan Nederlof en Lima van Lineke Rijxman worden helaas teruggetrokken.

Mugmetdegoudentand is trots op haar verleden, maar maakt nu graag plaats voor nieuwe generaties theatermakers die mede voort kunnen bouwen op de legacy van de Mug. Het motto van de groep is ‘Het Is Nu’; en hoewel met pijn in het hart is het nu tijd voor de eigen opheffing en een nieuwe toekomst.

Mugproducties gaan door tot einde seizoen 22/23
Lineke Rijxman werkt aan de voorstelling The Making of Soros the Musical, die op 10 maart in de Schuur in Haarlem in première gaat en daarna door het land reist. Joan Nederlof maakt op dit moment de voorstelling FAAM samen met Flexibel, de net opgerichte eerste Nederlandse theaterschool voor mensen met een verstandelijke beperking. FAAM wordt in mei gespeeld in Amsterdam en Purmerend. Marcel Musters werkt verder aan zijn tweewekelijkse podcastserie De 100 vrouwen van Marcel, die hij na het stoppen van mugmetdegoudentand zelfstandig wil voortzetten in een door hem nieuw op te richten cultureel collectief.

Mugmetdegoudentand
Mugmetdegoudentand is in 1985 opgericht door theatermaker Jan Ritsema en een aantal net afgestudeerde acteurs, onder wie Marcel Musters en Joan Nederlof. In de eerste jaren lag de aandacht vooral op het bewerken van literaire teksten (Wolf en Goethe). Rond 1990 ontstond een drieluik van voorstellingen onder de titel Plaatsbepalingen waarin de makers hun plek in de geschiedenis en de maatschappij probeerden te formuleren en vorm te geven. Dit leverde een aantal maatschappelijk geëngageerde en actuele voorstellingen op.

In 2006 werd met de komst van Lineke Rijxman het huidige artistieke team gecomplementeerd. De Mug heeft in al haar producties de tijdgeest met een persoonlijke stem willen beschrijven. Het afgelopen decennium heeft ze geformuleerd dat het daarbij haar speciale missie was om bij te dragen aan het verlevendigen van onze kwetsbare democratische cultuur.

Mugmetdegoudentand heeft in de afgelopen 38 jaar een groot aantal spraakmakende en legendarische theaterproducties, kunstprojecten en televisieseries gemaakt zoals; Hertenkamp, TV7, Koppensnellers, Onder Controle, Lost in Hotel Paradise, Quality Time, Smoeder, Buik, Hannah en Martin, Sinaasappelstraat, Kunsthart, Meepesaant, Rijsen & Rooxman De Dikke Muiz & Sjors en Margreet heeft de groep verlaten.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.