Theaterbolwerk PUNCH & stichting Open Mind lanceren samenwerkingDe mens achter de asielzoeker

Theaterbolwerk PUNCH & stichting Open Mind lanceren samenwerkingDe mens achter de asielzoeker

Theaterbolwerk PUNCH & Stichting Open Mind lanceren vrijdagavond 10 mei bij de Amsterdamse premiere van de theatervoorstelling
IN DE LIFT (Rian Gerritsen, Yazan Al Hakim en Sylvia Poorta) hun samenwerking De mens achter de asielzoeker.
Tijdens de voorstelling wordt in de theaterfoyer de fototentoonstelling 50 ontmoetingen… 10 jaar later opgebouwd. Het publiek heeft na afloop van de voorstelling de mogelijkheid via beeld en tekst tien geportretteerde mensen te ontmoeten die ooit asiel hebben aangevraagd in Nederland. De tentoonstelling reist mee met de theatertournee van IN DE LIFT.

Beide organisaties hebben hetzelfde doel om het publiek meer inzicht te geven en begrip te creëren voor de asielzoeker als mens, waardoor er hopelijk meer acceptatie ontstaat voor de stroom asielzoekers in Nederland.

Foto links: ©Annemieke van der Togt

Opening tentoonstelling
De officiële opening van de tentoonstelling vindt vrijdagavond 10 mei plaats.

In gezelschap van fotografen, schrijvers, bekende Nederlanders en geportretteerden zoals Connie Palmen, Isa Hoes, Victor Reinier, Govert de Roos, Patricia Steur, Tara Fallaux, Ibrahim Selman en Nune Harutunian zal de expositie door initiatiefnemer Mirjam Bekker-Stoop (stichting Open mind) officieel worden geopend, aansluitend op de voorstelling IN DE LIFT op het toneel in DeLaMar, Amsterdam.

50 ontmoetingen…10 jaar later
De huidige tentoonstelling 50 ontmoetingen… 10 jaar later is onderdeel van het vervolg op 50 ontmoetingen, het succesvolle sociaal-maatschappelijke kunstproject waarbij 50 fotografen en 50 bekende Nederlanders 50 asielzoekers ontmoetten. Door deze gesprekken werden asielzoekers mensen met een gezicht en een stem. 20 jaar geleden was het pure noodzaak de mens achter de asielzoeker zichtbaar te maken, 10 jaar geleden was het pure noodzaak om deze zelfde mensen opnieuw zichtbaarheid te geven en nu is het nog altijd pure noodzaak om de mensen die veiligheid zoeken in Nederland te leren kennen en open te staan voor de ander.

IN DE LIFT
Op het eerste gezicht is IN DE LIFT een verhaal over twee mensen van totaal verschillende afkomst die vastzitten in een lift. Maar Annemarie Wisse slaagt erin het publiek op een vermakelijke manier mee te nemen naar ingewikkeldere materie; Hoe zien we de ander? En wat betekent dat voor wat we over hebben voor elkaar? In de ban van onze eigen levens gaan we aan elkaar voorbij totdat er geen vluchtroutes meer zijn. Dan móet je wel kijken en luisteren naar je medemens, zoals Frederiek
zal moeten luisteren en openstaan voor Hayyans verhaal. Ze zal voor de keuze komen te staan of ze zichzelf helpt, of hem.

De titel doet vermoeden dat we hier wellicht te maken hebben met een pikante klucht, maar niets is minder waar. In de lift is weliswaar verraderlijk licht van toon, maar het is ook een niet mis te verstane aanklacht tegen vooroordelen. – Volkskrant ****

De verhaallijn van Hayyan, gespeeld door Yazan Al Hakim die zelf ook een vluchtelingen achtergrond heeft, vertegenwoordigt die van een vluchteling die zich staande moet houden in een land waar veel mensen (voor)oordelen hebben over mensen van kleur en culturele verschillen. Ook Frederiek beoordeelt Hayyan zonder iets van hem als persoon te weten. Gaandeweg wordt duidelijk hoe het Hayyan is vergaan tijdens zijn vlucht en hoe hij in de greep wordt gehouden door de mensensmokkelaars en afpersers
uit zijn geboorteland. Een beklemmend, hartverscheurend en hoogst noodzakelijk verhaal om te vertellen in deze tijd van onbegrip en de ontpersoonlijking van vluchtelingen.

Tekst: Annemarie Wisse
Regie: Rogier in ’t Hout
Cast: Yazan Al Hakim, Rian Gerritsen & Sylvia Poorta
Scenografie: Marjolein Ettema
Lichtontwerp: Jordy Veenstra
Geluidsontwerp: Max Frimout

IN DE LIFT en 50 ontmoetingen… 10 jaar later bundelen hun krachten met hetzelfde doel: Het publiek meer inzicht en begrip geven voor de asielzoeker als mens waardoor er meer acceptatie ontstaat voor de asielzoekers in Nederland.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.