Theater M-Lab Amsterdam moet deuren sluiten

Theater M-Lab Amsterdam moet deuren sluiten

De Nederlandse cultuursector moet per 1 januari een theater missen. Op 31 december sluit het experimentele podium M-Lab in Amsterdam-Noord zijn deuren, zo maakte een woordvoerder donderdag bekend.

M-Lab was jarenlang dé plek waar nieuwe of onbekende muziektheaterproducties te zien waren en bovendien een gerespecteerde broedplaats voor jong talent. Sterren als Freek Bartels, Noortje Herlaar en Michelle van de Ven maakten er hun professionele debuut.

M-Lab werd in 2007 opgericht naar een idee van Joop en Janine van den Ende.

Het was de bedoeling dat M-Lab het Nederlandse equivalent werd van de ‘off-Broadway’-theaters in New York, een plek waar onbekend materiaal en nieuwe, oorspronkelijke Nederlandse stukken konden worden uitgeprobeerd. Door de jaren heen werden meer dan 50 producties gemaakt en hier kwamen vele successen uit voort zoals Into the Woods, De Gebroeders Leeuwenhart, Urinetown, Spring Awakening, Een Wintersprookje en RENT.

Het project werd gesubsidieerd door de landelijke overheid en de gemeente Amsterdam, maar beide subsidies werden in respectievelijk 2013 en 2015 stopgezet. Dankzij de financiële ondersteuning van de Van den Ende Foundation kon het afgelopen seizoen nog worden afgemaakt. Maar er is geen structurele financiële basis om het theater voort te zetten.

De afscheidsvoorstelling van het theater is RENT, een van de grote successen van de afgelopen jaren. Acteur Jim de Groot speelt de hoofdrol.

BRON: nu.nl

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.