The United Ukrainian Ballet Company Festivalcompilatie ontroerend geheel.

The United Ukrainian Ballet Company Festivalcompilatie ontroerend geheel.

Recensie en foto’s: Mieke van der Raay

Van vrijdag 7 juli t/m woensdag 12 juli was The United Ukrainian Ballet te zien op de Parade in Den Haag. De voorstelling heet Back to home en wordt gechoreografeerd door Vladyslav Detiuchenko. Het programma bestaat uit zes verschillende dansen: Revival / Back to home / Hakka / Light in Darkness / Duet / Scanner

De Oekraïense danser en choreograaf Vladyslav Detiuchenko kreeg pas na enkele maanden toestemming zijn land in oorlog te verlaten. Het weerzien met zijn grote liefde Veronika Rakitina was natuurlijk emotioneel. Zij hoort bij de eerste dansers die voor de oorlog gevlucht zijn en ze sloot zich aan bij het nieuwe dansgezelschap The United Ukrainian Ballet in Den Haag, opgericht door ballerina Igone de Jongh en Matthijs Bongertman.

Het wrede afscheid van huis, haard en familie geeft grote spanning en werpt vragen op, maar de nieuwe omgeving geeft kans op nieuwe vrienden, zorgt voor rust en inspireert. Deze dansers besloten om zonder wapens voor hun land te vechten en te waken over de ziel van het land in de toekomst, na de oorlog. De voorstelling, het resultaat van levens veranderende omstandigheden,was exclusief te zien op de Parade Den Haag.

Het United Ukrainian Ballet Company bestaat uit 60 gevluchte dansers die sinds het uitbreken van de oorlog hun toevlucht hebben gezocht in Den Haag. Het afgelopen jaar heeft het gezelschap met groot succes op alle grote danspodia van de wereld gedanst. Van Amsterdam tot Sydney, van Londen tot Washington en Los Angeles. Speciaal voor de wintermaanden heeft het gezelschap samen met artistiek leider Igone de Jongh en Rinus Sprong een indrukwekkend balletgala samengesteld met de werken die de schoonheid, kracht en verzet van de Oekraïense dansers laten zien.

Op woensdagavond mocht ik van deze bijzondere dansvoorstelling genieten, in een uitverkochte theaterzaal op de parade. Zelfs op zo’n klein podium wisten de acht dansers vanaf de eerste minuut je te pakken met hun dans vol met emotie en voelde je hun pijn. Er was ook een komisch blok in de voorstelling. De lichamen van de dansen versmolten met elkaar, ze vertrouwden zonder enige terughoudendheid op elkaar. Je zat bijna ademloos te kijken, dit is ballet zoals het bedoelt is. Je begrijpt het verhaal wat er gedanst wordt. Je hebt geen uitleg meer nodig.

Voor meer informatie: https://unitedukrainianballet.com/

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.