The Sound of The Blues & Americana is puur genieten

The Sound of The Blues & Americana is puur genieten

Recensie: Mieke van der Raay

Televisie-orakel Johan Derksen komt dit seizoen met zijn derde theaterprogramma ‘The Sound of The Blues & Americana’. Dit keer wordt de blues gelardeerd met de vanuit Amerika oprukkende americana sound.

Johan is inmiddels 70, maar stilzitten is er niet bij. Na de vorige succesvolle tour, dacht hij er niet echt aan om nog een theatertour te doen. Maar het bleek dat zijn managementbureau daar anders over dacht: ze hadden al meer dan tachtig theaters geboekt voor een theatertour met Johan. De theaters wisten op dat moment nog niet eens wie of wat Johan zou meebrengen. Hij heeft ook voor deze tour alle zangers en muzikanten zelf uitgekozen. De nummers die ze zingen heeft hij persoonlijk uitgezocht. 

De blues en de americana sound schurken in dit programma voortdurend tegen elkaar aan. De weergaloze gitaarsolo’s vliegen je om de oren, rauwe blues songs en de authentieke americana sound zoals alleen deze rasartiesten kunnen brengen, komen voorbij. De ene nog beter dan de andere. 

Speciaal voor deze show haalde Derksen twee Amerikaanse artiesten naar Nederland: Malford Milligan uit Austin en Di Reed uit Houston. Milligan was voorheen de frontman van de Greg Koch Band, The Boneshakers en Storyville. Reed scoorde hits met de meidengroep Jade en was de afgelopen vijftien jaar achtergrondzangeres en sidekick bij Stevie Wonder en Rod Stewart.  

Om de sound van de blues en americana eer aan te doen, heeft Derksen de beste vocalisten en muzikanten gemobiliseerd voor zijn nieuwe programma. Naast Milligan en Reed voegt Derksen de volgende namen toe aan zijn internationale line-up: 

Sean Webster, de uit Engeland afkomstige zanger die in 2016 een ‘Dutch Blues Award’ kreeg als beste vocalist.
Phil Bee, die we allemaal kennen van King Mo en Phil Bee’s Freedom.
Hilde Vos, americana-zangeres en oud ‘The Voice’ deelneemster.
AJ Plug, ontving in 2016 de ‘Dutch Blues Award’ voor beste blueszangeres.
Erwin Java, dé bluesgitarist van Nederland. Bekend van o.a. Cuby + Blizzards, Herman Brood en King of the World.
Jack Hustinx, oprichter en frontman van de Shiner Twins, volgens kenners de beste americana band van Nederland.
Eric van Dijsseldonk, was onder andere gitarist bij Erwin Nyhoff, Laura Vane & The Vipertones en Lea Kliphuis.
Roel Spanjers, multi-instrumentalist (o.a. piano, hammondorgel en accordeon), speelde eerder met vele Amerikaanse blues- en soulartiesten, waaronder Luther Allison.
Roelof Klijn, was onder andere verantwoordelijk voor de baslijnen van Coup de Grace, The Strikes en zijn meest recente project Rootbag met meester-gitarist Richard van Bergen.
Fokke de Jong, meer dan twintig jaar lang was hij drummer bij Normaal en later bij King of the World. 

Voor de pauze waren het voor mij allemaal nummers die ik absoluut niet kende. Maar ik kon niet anders dan me overgeven aan de prachtige klanken. Na de pauze was de bluesmuziek en hier werden meer herkenbare nummers gespeeld, waar je eindelijk lekker op kon dansen, helaas dacht het publiek in de zaal daar anders over. Het merendeel van het publiek was toch wel op leeftijd, die helaas ook niet alles konden waarderen. Ik had mensen achter mij zitten die voor de pauze alleen maar commentaar konden leveren en na de pauze ook niet terug zijn gekomen. Verwacht niet een kopie van de eerdere voorstellingen. Geef je gewoon over aan een fantastische avond met fantastische muziek. Johan praat alles op relaxte manier aan elkaar. Het enige minpunt was dat de voorstelling al om acht uur begon en pas om elf uur was afgelopen. Het was een net iets te lange zit.

FOTO:©Stefan Schipper

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.