The Neverending Story

The Neverending Story

Op vrijdag 22 december 2023 gaat de familievoorstelling The Neverending Story van Het Filiaal theatermakers in première in de Grote Zaal van Stadsschouwburg Utrecht. Deze jeugdklassieker van Michael Ende is bewerkt door Don Duyns tot een theatervoorstelling voor iedereen van 8 tot 108 jaar. Het is een verhaal over de kracht van verhalen en een ode aan de verbeelding. Een visuele theaterervaring met wonderlijke wezens, maskers en oneindig veel livemuziek. De voorstelling in regie van Monique Corvers is een coproductie van Het Filiaal theatermakers, Stadsschouwburg Utrecht en Slagwerk Den Haag. 
Na de première speelt deze nieuwe winterproductie t/m 30 december in Stadsschouwburg Utrecht en reist t/m 1 april 2024 door heel Nederland. Kijk op hetfiliaal.nl voor de speellijst en kaartverkoop. 


Over Het Oneindige Verhaal  
Basje Boeckx heeft een rijke fantasie en een kleurloos bestaan. Op de vlucht voor een stel pestkoppen steelt ze het boek ‘Het oneindige Verhaal’ en verstopt zich op een zolder. Daar leest ze over de avonturen van de jonge held Atréjoe, die het rijk Fantásië moet redden van het oprukkende ‘Niets’. Steeds meer vallen de werelden van Fantásië en die van Basje samen, tot ze in het verhaal terechtkomt. Ze redt de kleine keizerin en krijgt grote macht. Maar weet Basje om te gaan met de verantwoordelijkheid die onbeperkte verbeeldingskracht biedt? En welke rol speelt de geluksdraak Foechoer in het verhaal? 


Van boek naar theater 
Het gelijknamige boek (eerste versie Die Unendliche Geschichte 1979) van Michael Ende is inmiddels een gouden jeugdklassieker. Het is hét kinderboek van de 20ste eeuw aldus de Volkskrant, bekroond met een Zilveren Griffel en meerdere internationale prijzen.

Toneelschrijver Don Duyns zegt hierover: In Het oneindige verhaal zie je het pure plezier van verzinnen en het scheppen van nieuwe verhalen – van groot belang voor de ontwikkeling van je identiteit. Het wemelt van alle mogelijke (sub)genres: ridderverhalen, sprookjes, parabels, sages en meer. Dat maakt het boek – en ook de theaterbewerking – tot een heel rijke, komische en ontroerende belevenis voor jong en oud. 

Het (inter)nationaal gerenommeerde gezelschap Filiaal theatermakers onder leiding van Monique Corvers – maakt met The Neverending Story magisch muziektheater vol wonderlijke wezens, een beeldende enscenering, live zang en muziek.  


Als muziek in de oren 
De muziek wordt bijzonder kleurrijk door de verscheidenheid aan musici en het gebruik van een zeer uitgebreid arsenaal aan slagwerkinstrumenten en zang. Van marimba’s en Thai gongs tot hangende zaagbladen en steel drums. Naast de drie musici van Slagwerk Den Haag werken ook violiste Emma Breedveld en kemençe speler Emine Bostanci mee, beiden begaafde improvisatoren. 

Voor componist Gábor Tarján staat het slagwerk symbool voor het alsmaar doordraaiende verhaal, de onophoudelijke en steeds van kleur veranderende verbeelding. De viool en de kemençe ‘spiegelen’ op subtiele wijze de twee hoofdpersonages Basje en Atréjoe. Zo wordt de structuur van het verhaal weerspiegeld in de structuur van de muziek en wordt het drama tussen de twee personages nog meer voelbaar. 


Coproductie
The Neverending Story is een coproductie van Het Filiaal theatermakers, Stadsschouwburg Utrecht en Slagwerk Den Haag. 


Credits
Tekst Don Duyns | Regie Monique Corvers | Compositie Gábor Tarján | Decor Jan van Hoof | Poppen en maskers Eva Arends | Kostuums Nicky Nina de Jong | Acteurs Mirthe Klieverik, Sacha Muller, Maurits van den Berg, Barend van Daal, Jaike Belfor, Ruta van Hoof, Tobe Vandekerckhove (stagiair HKU) | Slagwerk Den Haag Joey Marijs, Dirge Seçil Kuran, Niels Meliefste | Viool Emma Breedveld | Cretan lyra en kemençe Emine Bostanci | Lichtontwerp Douwe Bulten | Geluidsontwerp Jeroen Hoekstra


Speellijst The Neverending Story ’23/’24
Vr 15 dec 19:30 uur Theater de Lampegiet Veenendaal 
Do 21 dec 19:00 uur Stadsschouwburg Utrecht 
Vr 22 dec 19:00 uur Stadsschouwburg Utrecht première 
Za 23 dec 15:00 uurStadsschouwburg Utrecht  
Zo 24 dec 15:00 uur Stadsschouwburg Utrecht 
Ma 25 dec 15:30 uur Stadsschouwburg Utrecht 
Di 26 dec 12:00/15:30 uur Stadsschouwburg Utrecht 
Do 28 dec 15:00 uur Stadsschouwburg Utrecht 
Vr 29 dec 15:00/19:00 uur Stadsschouwburg Utrecht 
Za 30 dec 15:00 uur Stadsschouwburg Utrecht 
Vr 5 jan 19:30 uur Chassé Theater Breda 
Zo 7 jan 15:00 uur Parktheater Eindhoven 
Zo 14 jan 16:00 uur Theaters Tilburg 
Za 20 jan 15:00 uur Theater aan de Schie Schiedam 
Zo 21 jan 16:00 uur Theater Kerkrade 
Vr 26 jan 19:30 uur TAQA Theater de Vest Alkmaar
Za 27 jan 19:30 uur ITA                                        
Zo 28 jan 16:00 uur Koninklijke Schouwburg Den Haag   
Zo 11 feb 16:00 uur Theater Rotterdam 
Wo 21 feb 16:00 uur Meervaart Amsterdam 
Zo 25 feb 15:00 uur Flint Amersfoort 
Zo 3 mrt 16:00 uur Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem 
Ma 1 april 16:00 uur DeLaMar Theater Amsterdam  

Hiernaast speelt The Neverending Story ook acht besloten voorstellingen voor scholen 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.