The Neverending Story, Het Oneindige Verhaal

The Neverending Story, Het Oneindige Verhaal

Op vrijdag 22 december 2023 gaat de familievoorstelling The Neverending Story van Het Filiaal theatermakers in première in de Grote Zaal van Stadsschouwburg Utrecht. Deze jeugdklassieker van Michael Ende is bewerkt door Don Duyns tot een theatervoorstelling voor iedereen van 8 tot 108 jaar. Een visuele theaterervaring met wonderlijke wezens, maskers en oneindig veel livemuziek. De voorstelling in regie van Monique Corvers is een coproductie van Het Filiaal theatermakers, Stadsschouwburg Utrecht en HIIIT (voorheen Slagwerk Den Haag).
Na de première speelt deze nieuwe winterproductie t/m 30 december in Stadsschouwburg Utrecht en reist t/m 1 april 2024 door heel Nederland. Kijk op hetfiliaal.nl voor de speellijst en kaartverkoop.

Over Het Oneindige Verhaal
Basje Boeckx heeft een rijke fantasie. Daar wordt ze weleens om gepest. Ze steelt het boek ‘Het Oneindige Verhaal’ en verstopt zich op een zolder. Daar leest ze over de avonturen van de jonge held Atréjoe, die het rijk Fantásië moet redden van het oprukkende ‘Niets’. Steeds meer vallen de werelden van Fantásië en die van Basje samen, tot ze in het verhaal terechtkomt. Ze redt de kleine keizerin en krijgt grote macht. Maar weet Basje daar goed mee om te gaan? En welke rol speelt de geluksdraak Foechoer in het verhaal?

Van boek naar theater
Het gelijknamige boek van Michael Ende is inmiddels een gouden jeugdklassieker. Het is hét kinderboek van de 20ste eeuw aldus de Volkskrant, bekroond met een Zilveren Griffel en meerdere internationale prijzen. Ook staat hij al een aantal jaar in de lijst van favoriete kinderboeken aller tijden van De Grote Vriendelijke Podcast.
Toneelschrijver Don Duyns, een van de meest gespeelde Nederlandse toneelschrijvers, zegt hierover: In Het Oneindige Verhaal zie je het pure plezier van verzinnen en het scheppen van nieuwe verhalen – van groot belang voor de ontwikkeling van je identiteit. Het wemelt van alle mogelijke (sub)genres: ridderverhalen, sprookjes, parabels, sages en meer. Dat maakt het boek – en ook de theaterbewerking – tot een heel rijke, komische en ontroerende belevenis voor jong en oud. 

Slagwerk
De muziek wordt bijzonder kleurrijk door de verscheidenheid aan musici en het gebruik van een zeer uitgebreid arsenaal aan slagwerkinstrumenten en zang. Van marimba’s en Thai gongs tot hangende zaagbladen. Naast de drie musici van Slagwerk Den Haag werken ook violiste Emma Breedveld en kemençe speler Emine Bostanci mee.

Voor componist Gábor Tarján staat het slagwerk symbool voor het alsmaar doordraaiende verhaal, de onophoudelijke en steeds van kleur veranderende verbeelding. De viool en de kemençe ‘spiegelen’ op subtiele wijze de twee hoofdpersonages Basje en Atréjoe. Zo wordt de structuur van het verhaal weerspiegeld in de structuur van de muziek en wordt het drama tussen de twee personages nog meer voelbaar. 

Randprogrammering Utrecht

Stadsschouwburg Utrecht
Zaterdag 23 dec: voorstelling met tolk Nederlandse Gebarentaal. 
Vrijdag 29 dec: Filiaal Theatertalk met Don Duyns (18:00 u). Inleiding over het vertalen van boek naar theatervoorstelling.
Activiteit meerdere theaters:
Kinderen kunnen voorafgaand aan de voorstellingen zelf een amulet maken.

Exposities 
Nu t/m eind december te zien in Bieb Neude Utrecht: expositie van het maakproces van de voorstelling.
Vanaf 21 dec t/m  – Expositie in Stadsschouwburg mbt The Neverending Story door studenten Nimeto
Cast & crew The Neverending Story

Tekst Don Duyns | Regie Monique Corvers | Compositie Gábor Tarján | Decor Jan van Hoof | Poppen en maskers Eva Arends | Kostuums Nicky Nina de Jong | Acteurs Jaike Belfor, Maurits van den Berg, Barend van Daal, Ruta van Hoof, Mirthe Klieverik, Sacha Muller, Tobe Vandekerckhove (stagiair acteursopleiding HKU) | HIIIT Dirge Seçil Kuran / Vitaly Medvedev, Joey Marijs / Jeroen Geevers, Niels Meliefste / João Brito | Viool Emma Breedveld | Cretan lyra en kemençe Emine Bostanci | Lichtontwerp Douwe Bulten | Geluidsontwerp Maurits Thiel | Technische productie Iris Rodenberg, Jeroen Hoekstra | Decorbouw Jasper Brouwer/Merijn Versnel | 1e inspiciënt Iris Rodenburg/Titus Duitshof | Geluidstechniek Bauke Moerman | Zenderinspiciënt Sander van den Bout | Kleedster Tess Hummels/Juliette Mout | Regieassistent Julia Buijs (stagiaire HKU) | Tourbegeleider Gwen Croonen | Assistentie poppen en maskers Flox Aalberts, Albert-Jan Appeldoorn, Tamar Stalenhoef, John Thijssen | met dank aan Oscar Bouwmans

Gebaseerd op het boek ‘Het Oneindige Verhaal’ door Michael Ende, uitgegeven bij De Fontein www.uitgeverijdefontein.nl

Speellijst The Neverending Story ’23/’24
Vr 15 dec Theater de Lampegiet, Veenendaal
Do 21 dec 19:00 uur Stadsschouwburg Utrecht
Vr 22 dec 19:00 uur Stadsschouwburg Utrecht première 
Za 23 dec 15:00 Stadsschouwburg Utrecht  
Zo 24 dec 15:00 Stadsschouwburg Utrecht 
Ma 25 dec 15:30 uur Stadsschouwburg Utrecht 
Di 26 dec 12:00/15:30 uur Stadsschouwburg Utrecht 
Do 28 dec 15:00 uur Stadsschouwburg Utrecht 
Vr 29 dec 15:00/19:00 uur Stadsschouwburg Utrecht 
Za 30 dec 15:00 Stadsschouwburg Utrecht 
 
Vr 5 jan 19:30 uur Chassé Theater Breda 
Zo 7 jan 15:00 uur Parktheater Eindhoven 
Zo 14 jan 16:00 uur Schouwburg Concertzaal Tilburg 
Za 20 jan 15:00 uur Theater aan de Schie Schiedam 
Zo 21 jan 16:00 uur Theater Kerkrade 
Vr 26 jan 19:30 uur TAQA Theater de Vest Alkmaar
Za 27 jan 19:30 uur ITA, Amsterdam                                       
Zo 28 jan 16:00 uur Koninklijke Schouwburg Den Haag  
Zo 11 feb 16:00 uur TR25 Schouwburg Rotterdam 
Wo 21 feb 16:00 uur Meervaart Amsterdam 
Zo 25 feb 16:00 uur Flint Amersfoort 
Zo 3 mrt 16:00 uur Stadsschouwburg Haarlem 
Ma 1 april 16:00 uur DeLaMar Theater Amsterdam 
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.