The Mousetrap: Wie o wie heeft het gedaan?

The Mousetrap: Wie o wie heeft het gedaan?

Recensie en foto’s: Mieke van der Raay

In de Haagse schouwburg was afgelopen maandag de première van de The Mousetrap van Rick Engelkes producties.

Dit keer geen musical, maar een echte klassieke thriller in een nieuw jasje. Het is alweer 20 jaar geleden dat deze voorstelling te zien was is Nederland. The Mousetrap is de langst lopende toneelvoorstelling ter wereld en ging op 25 november 1952 in première. Het door Agatha Christie geschreven hoorspel Three Blind Mice, geschreven voor de 80e verjaardag van Queen Mary, vormde de basis voor dit toneelstuk. De voorstelling is al meer dan 25.000 keer opgevoerd over heel de wereld.

The Mousetrap speelt zich af in het hotel/pension Monkswell Manor. Een aantal gasten is door de sneeuw opgesloten in het hotel van een jong echtpaar. In de omgeving van het hotel heeft eerder die dag een moord plaatsgevonden. Een brigadier van de politie bezoekt vervolgens het hotel omdat hij vermoedt dat de moordenaar (of moordenares) zich in het hotel schuilhoudt. De spanning loopt vervolgens nog verder op als er een tweede slachtoffer valt. Het blijkt al snel dat alle aanwezigen een motief hebben voor de moord en ook dat ze in de gelegenheid waren om deze te plegen. Door de vreselijke sneeuwstorm kan niemand het hotel verlaten, ook de onbekende moordenaar niet. De gasten verdiepen zich in elkaars geheimen, maar de moordenaar verraadt zich niet. Meer over het verhaal mag ik niet vertellen, dat zou de verrassing bederven, we hebben namelijk moeten beloven dat we absoluut niet vertellen wie de moordenaar is. Wil je dit weten, moet je zelf gaan kijken.

Het verhaal is een typisch Agatha Christie verhaal, je weet eigenlijk wel wat er gaat gebeuren, maar toch zit je vanaf minuut 1 in het verhaal en zit je te bedenken wie o wie de moordenaar zou kunnen zijn. Het is intrigerend en grappig, maar ook spannend. De spanning wordt langzaam aan opgebouwd. Je kunt je aandacht niet laten verslappen, anders mis je wellicht een hint. Ieder personage lijkt wel een geheim te hebben. Niets is wat het lijkt. Er wordt echt een kat en muis spel gespeeld met het publiek. Iedere acteur heeft zijn of haar eigen inbreng in het verhaal. Ze zijn perfect gecast en spelen hun rol zeer zeker overtuigend. Het decor was zo mooi en zo gedetailleerd, ik heb er bijna geen woorden voor.

Dit toneelstuk is een tijdloos meesterwerk. Het gaat om een stukje historie en mysterie waar je ook deel van wordt. Het is scherpzinnig en slim in elkaar gezet. Er is geen gebrek aan duister drama en ellende in het echte leven. Maar met een beetje van het niet-controversiële, luchtige soort in The Mousetrap is het een heel fijne manier om een ​​avond door te brengen. Zeker in een productie die zo heerlijk vermakelijk is als deze.

Cast:

Willeke van Ammelrooy, Wilbert Gieske, Roos van Erkel. Frederik Brom, Xander de Vledder, Danny Westerweel, Bob Ott en Guusje te Pas
De voorstelling wordt geregisseerd door Jasper Verheugd.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.