The Mountaintop: Martin Luther King geeft zijn laatste speech

The Mountaintop: Martin Luther King geeft zijn laatste speech

Recensie: Mieke van der Raay 

Afgelopen zondag 16 september was in theater De Meervaart in Amsterdam, de Nederlandse première van The Mountaintop. Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat Martin Luther King op vier april werd vermoord, daarom vond regisseur Teunkie van der Sluijs en acteurs Dennis Rudge en Joy Wielkens om het Amerikaanse toneelstuk The Mountaintop van Katori Hall in Nederland op te voeren. Van der Sluijs was regieassistent bij de eerste Londense productie in 2009, die het tot West End schopte en schrijver Katori Hall de prestigieuze Olivier Award voor beste nieuwe toneelstuk bezorgde. Op Broadway speelde het daarna met Samuel L. Jackson in de hoofdrol.

‘The Mountaintop’ is een fantasierijke hervertelling van de laatste avond uit het leven van een icoon. Dit bekroonde toneelstuk van de jonge zwarte schrijfster Katori Hall belicht hoe we van gewone mensen heiligen maken, en hoe heiligen gewone mensen blijken – breekbaar, kwetsbaar, bereikbaar. Hoe één stem de wereld wilde veranderen, en hoe zijn vroegtijdige dood hem dwong het stokje door te geven aan volgende generaties. Martin Luther King heeft net de speech van zijn leven gegeven. Hij trekt zich terug in zijn groezelige motelkamer. Buiten stormt het; binnen wacht hem een mysterieus kamermeisje. Wat begint als een onschuldige flirt, wordt een openhartige ontmoeting die King confronteert met zijn successen en tekortkomingen, met zijn daden en zijn dromen. Het is 3 april 1968; nog geen dag later zal Martin Luther King worden vermoord.

Alles klopt in deze voorstelling, het heeft een goed verhaal, is heel integer gebracht. Er zit humor in, maar zet je vooral ook aan het denken, Want is er vijftig jaar later wel zoveel veranderd, wat betreft discriminatie. Ja en nee, maar discriminatie zit in ieder van ons, of je het nu wilt of niet.

Dennis Rudge als Martin Luther King is heel charismatisch, maar tegelijkertijd ook innemend, hij weet je te ontroeren en laat je tot op de laatste seconde geloven dat hij Martin is. Joy Wielkens als het kamermeisje Camae, geeft het verhaal de humor die het nodig heeft om het geheel compleet te maken. Joy speelt de rol heel natuurlijk, met een groot gemak enheeft zich duidelijk goed in haar rol ingeleefd. Ze heeft er totaal geen moeite mee om snel te schakelen tussen haar rol als kamer meisje, en de rol van engel – de engel die Martin klaar moet maken voor de dood.

Het decor, gemaakt door Clement & Sanôu, verdient een speciale vermelding, alles in het decor klopte precies met de tijd waarin het stuk zich afspeelt, met als speciale effect echte regen en onweersbuien.

Het is dan wel een fictief verhaal, maar je weet vanaf de eerste seconde dat je naar iets heel bijzonders zit te kijken, er zitten enkele verwijzingen in naar zijn echte leven. die deze voorstelling toch iets extra geeft. Martin werd al langere tijd met de dood bedreigd, maar wist toch altijd in zijn medemens te blijven geloven.

Tekst: Katori Hall | Met: Dennis Rudge, Joy Wielkens | Regie: Teunkie van der Sluijs.

Meer informatie:https://www.senf.nl/productie/the-mountaintop/

FOTO: ©Rein Kooyman.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.