The Full Monty; Van het eerste moment gegrepen door de hilariteit en de emotie

Recensie Anita van Crey

Het verhaal is bekend. De ingrediënten voor een hilarisch avondje in het theater aanwezig. De serieuze ondertoon ook. Want: geen baan meer. Geen vrouw meer. Geen toekomst meer. En wat doe je dan, als je ineens een groot bedrag aan alimentatie moet ophoesten, om te voorkomen dat je straks ook geen kind meer hebt? Dan begin je een strip-act. Met je beste vrienden die ook allemaal zonder werk zitten. En je gaat voor niets minder dan The Full Monty!

De musical werd een wereldhit en de Oscar-winnende filmversie is inmiddels een moderne klassieker. Overal worden de mannen, die het aandurven om niet alleen in het leven maar ook op het toneel ‘the full monty’ te gaan, in de armen gesloten. Aanstekelijk, pikant en ontroerend met swingende songs.

Door De Graaf en Cornelissen Entertainment werden de 5 mannen en 4!vrouwen gecast. De voorstelling leert dat ook deze cast weer een schot in de roos is. 

Joey Ferre speelt vol overgave Berry . Gescheiden, ziet zijn zoontje weinig, moet een behoorlijk bedrag aan alimentatie ophoesten en raakt dan tot overmaat van ramp zijn baan kwijt. Geen baan is geen geld en geen toekomst, met zijn zoontje. 

Zijn vriend Dave, op zijn geheel eigenwijze neergezet door Dennis Willekens, verovert en vertedert. Dave kent zijn mindere punten (‘Strippen, ik? Met dit lijf?’) ; Dennis maakt hiervan de sterkte van Dave. Daar waar verwacht zou worden dat de strak gespierderen op het toneel de aandacht weg zouden kapen, borrelen regelmatig de oh’s en ah’s uit de zaal als Dave op het toneel staat. Dave is herkenbaar, Dave laat besef achter. Daar waar zijn collega’s strakke sportschoolregimes en diëten er op na hebben gehouden om op hun best en strakst op het podium te staan….

Weergaloze casting ook van de dames. Brigitte Nijman zet met feilloos gemak de ietwat verwende Vicky neer. In de openingsscène graaft ze druk in haar tas (als een echte vrouw gevuld met van alles en vooral veel, naar de de folder van het volgende tripje dat ze met haar wederhelft gaat ondernemen. Vol als ze daarvan is blijft ze er over door kwebbelen. Zo’n vrouw niet met een gat in haar hand maar feitelijk zonder handen. De geldkraan echter dreigt te worden afgesloten want haar man Harold is net als  Berry en Dave zijn baan kwijt. Ad Knippels zet deze Harold perfect neer.   De vleugjes Meester Bruijs uit Ciske de Rat, vermengd met Kapitein Von Trapp en Olivier Barrett III worden door Ad vakkundig gemixt tot een wat gegeneerde man op leeftijd. Aandoenlijk onhandig en verlegen zorgt hij voor een andere noot der herkenning in de zaal.

In zijn carrière die een vlucht nam na Het Meisje met Het Rode Haar en Soldaat van Oranje en de musical award winnende Grote Drie laat David van den Tempel zich in de persoon van Erik nu van zijn meest hilarisch grappige kant zien. Een strak sportschoolschema en een dieet van veel groenten en 7-10 eieren per dag, de eerste die bloot gaat in de show.  Erik wil graag dansen maar kan het niet. De audities rolt hij door en wordt 1 van de groep.

Beste vrienden Berry en Dave zijn al eerder, bij een zelfmoordpoging, de bleue nog bij zijn moeder wonende Martin tegen het lijf gelopen. Deze Martin prachtig schuchter neergezet door Kick Spijkerman, is een bekende en werkt als nachtwaker bij de fabriek waar Berry, Martin en net ontslagen zijn. Als het plan van de stripact verder vorm neemt, wordt (zij het illegaal) een repetitiemogelijkheid gevonden.

Op torenhoge hakken en getooid met een door Joey Verheugd gecreëerde blonde krullenpruik en zalig Limburgs accent zet Brigitte Heitzer Janet perfect neer. Janet is toetseniste en helpt Berry, Dave, Harold en Martin op haar geheel eigen wijze met de audities voor de ontbrekende Full Monty leden. Lachsalvo’s gegarandeerd! 

Beweeglijk soepel in de heupen en vol van mimiek en non-verbaal heeft ook Juneoer Mers als Hengst. Type ruwe bolster – zwarte pit.

Behalve blote mannen en een hoop hilariteit en gelach heeft de voorstelling ook een mooie diepere laag. Een laag van vriendschap, van emotie, van relaties en conflicten. 

 

De gevoelige duetten tussen Harold en zijn Vicky en Dave en zijn Janny (Hilke Bierman) raken een gevoelige snaar en de brok in de keel.

Van ruzie tussen vrienden, en elkaar weer steunen. Van de gene mee met de cast naar het moment suprême. De Full Monty! De hoeveelheid blote lijven wordt mooi ingepast in het verhaal. Passend bij het moment, geen moment banaal.

Van het eerste moment gegrepen door de hilariteit en de emotie; een voorstelling zeer zeker het bezoeken waard.

CAST

Met Joey Ferre, Brigitte Heitzer, Dennis Willekens, Brigitte Nijman, Ad Knippels, Juneoer Mers, Kick Spijkerman, David van den Tempel, Hilke Bierman, Julia Herfst

CREW

Terrence MCNally VERHAAL

David Yazbek MUZIEK & LIEDTEKSTEN

Allard Blom VERTALING

Paul van Ewijk REGIE

Ivo Chundro CHOREOGRAFIE

Alessandro Pierotti CO-CHOREOGRAAF

Alberto Klein Goldewijk MUZIKALE LEIDING

Joris van Veldhoven DECOR & KOSTUUMONTWERP

Marcel Visser LICHTONTWERP

Joey Verheugd PRUIKONTWERP

Gijs Kater & Jan van Dijk GELUIDSONTWERP

Speellijst op 

https://www.degraafencornelissen.nl/voorstelling/the-full-monty-de-musical 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.