The End – part 2 speelt in op de huidige zoektocht naar elkaar

The End – part 2 speelt in op de huidige zoektocht naar elkaar

The End – part 2, de nieuwe voorstelling van maker Arno Schuitemaker, speelt regelrecht in op de huidige zoektocht hoe we elkaar beter kunnen zien: “We moeten manieren blijven vinden waardoor we elkaar (weer) kunnen ontmoeten.”

In The End – part 2 krijgt die zoektocht een gezicht. Met contrasterende scènes die ervaren kunnen worden als pagina’s uit een dagboek creëert Arno Schuitemaker een even indrukwekkende als intieme kijk op ons vermogen om onszelf in de ander te herkennen, en de ander in onszelf. 

Arno Schuitemaker: “Ik denk dat veel van waar we op dit moment mee te maken hebben en op zoek naar zijn, doorbroken kan worden door het opnieuw in balans brengen van onze relaties. Als ons vermogen om onszelf in de ander te herkennen intimiteit kan creëren, kan dit dan een aanjager voor verandering zijn? Zelfs als dat betekent dat we ons eerst moeten vrijmaken van de geesten die ons achtervolgen en het heden vertekenen, om vervolgens een nieuw hoofdstuk te beginnen.”

The End – part 2 speelt door middel van een mix van beweging, muziek, licht, stem én live en opgenomen video met heden en verleden en vervaagt het verschil tussen zien en gezien worden. Schuitemaker werkte voor het maken van de voorstelling samen met een sterk artistiek team. Zijn krachtige beeldtaal combineert hij opnieuw met de atmosferische en ritmische muziek van componist Aart Strootman en een lichtontwerp van Jean Kalman. Voor het eerst werkt Schuitemaker samen met video-ontwerper Gilbert Nouno en de getalenteerde jonge kostuumontwerper Victor Klijsen. Op het toneel staan perfomers Ivan Ugrin, Mark Christoph Klee en Angelo Petracca. “I saw your show last night and it was beyond beautiful! Amazing visual, auditory and even tactile journey! I was shy to come up and talk to you after the show but bravo” — een bericht van bezoeker naar aanleiding van de try-out van The End – part 2 in Amsterdam
Over het werk van Arno Schuitemaker
“Een magistraal totaalcrescendo dat tot het einde fascineert”, schreef de Volkskrant over zijn vorige voorstelling 30 appearances out of darkness. Arno Schuitemaker maakt werk dat je moet ervaren. Met zijn voorstellingen doorbreekt hij grenzen tussen dans, performance, beeldende kunst en clubcultuur. Ze worden tot ver buiten de landsgrenzen geprezen om de inventieve vormen die hij creëert met thema’s waar het intieme en het universele elkaar ontmoeten. In 2018 ontving hij een Zwaan voor The Way You Sound Tonight in de categorie meest indrukwekkende dansvoorstelling. De Zwanen gelden als de meest prestigieuze dansprijzen van Nederland.

Concept en creatie: Arno Schuitemaker Uitvoering: Mark Christoph Klee, Ivan Ugrin en Angelo Petracca Lichtontwerp: Jean Kalman Muziek: Aart Strootman Video: Gilbert Nouno Kostuums: Victor Klijsen Decor: Jean Kalman en Arno Schuitemaker Technisch producent: Maarten van Burken Video techniek: Daan Hazendonk Techniek: Sander Schaart and Ruben Lijbers Outside eye: Miguel A. Melgares  Het bewegingsmateriaal van de voorstelling is gecreëerd in samenwerking met de performers.
 
The End – part 2 is een productie van SHARP/ArnoSchuitemaker in coproductie met Montpellier Danse als onderdeel van de residentie bij Agora, International City of Dance, met ondersteuning van BNP Paribas Foundation, Centre Chorégraphique National de Caen en Normandie, La Place de la Danse CDCN Toulouse – Occitanie. Ondersteund door Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Ammodo en Fonds 21.
FOTO’S:© Lonneke van der Palen en Bart Grietens

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.