The Chet Baker Room: De muzikale wedergeboorte van jazzlegende Chet Baker

Recensie: Lucas Versteeg

‘Muziek komt uit de hemel, maar zelfs de grootste muzikant blijft op de aarde.’
In The Chet Baker Room wordt het verhaal verteld van de beroemde jazzlegende Chet Baker. Theatermaker en zanger Marijn Brouwers brengt samen met topmuzikanten Hermine Deurloo, Anne Soldaat en Reyer Zwart het verhaal van deze losbandige beroemdheid weer tot leven. Brouwers maakte eerder de succesvolle hommages aan Frans Halsema, Charles Aznavour en toerde vorig seizoen samen met Jenny Arean.

In 1988 overleed de zanger en trompettist Chet door een – wellicht geplande – val uit het raam van zijn hotelkamer in Amsterdam. Later werd de hotelkamer The Chet Baker Room genoemd. Chet was een bijzondere man. Onwijs succesvol door zijn doorbraak met ‘My Funny Valentine’. ‘Chet Baker is de jongen die ik nooit geworden ben’ vertelt Marijn in zijn overdenkingen betreft Chet en zijn eigen leven. Chets muzikale kwaliteiten kenden geen grenzen, maar ook op andere vlakken – overmatig drugsgebruik – was hij losbandig. Er is dus veel te zeggen over het leven van Chet.

Zowel nieuwe songs als jazzklassiekers – naar het Nederlands vertaald – worden gespeeld tijdens deze muzikale voorstelling. Monologen van Marijn wisselen zich af met de jazznummers. Marijn weet met zijn veelzijdige, relaxte en zuivere zangstem het publiek te raken. De muzikanten begeleiden de liedjes feilloos, op diverse instrumenten. De vertaling naar het Nederlands geven de nummers een geheel nieuwe en unieke beleving. The Chet Baker Room is een complete voorstelling die een geheel nieuwe kijk biedt op Chets leven. Afgesloten met een Italiaans gezongen nummer. ‘Een slaapliedje’, aldus Marijn.

Deze voorstelling ging 6 november officieel in première en was eerder te zien op theaterfestival De Parade. Momenteel toert Martijn met zijn muzikanten door Nederland om Chet Baker overal tot leven te roepen.
Meer informatie: https://marijnbrouwers.nl/producties/the-chet-baker-room/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.