The African Mamas & Leonie Jansen: een respectvol eerbetoon aan Miriam Makeba

Recensie: Mieke van der Raay

Het is alweer iets meer dan 2 jaar geleden dat de première van Graceland van The African Mamas in de Nederlandse theaters te bewonderen was, maar nu kun je weer genieten van The African Mamas, ditmaal met een ode aan Miriam Makeba.

Siyabonga Miriam Makeba, oftewel ‘Dankjewel Miriam Makeba’. Zoals Nelson Mandela de vader van Afrika wordt genoemd, zo is Miriam Makeba ‘Mama Africa’. In deze nieuwe show brengen de African Mamas samen met Leoni Jansen op het ritme van hits als ‘Pata Pata’, ‘Malaika’ en de ‘Clicksong’ een ode aan de zangeres die Zuid-Afrika hoop gaf. Een bruisend theaterconcert met Makeba’s fantastische muziek en haar bijzondere levensverhaal. Alle kanten van haar kleurrijke bestaan komen aan bod: haar muzikale samenwerking met Harry Belafonte en Paul Simon, haar vijf huwelijken en haar overlijden in 2008.

Acht vrouwen, in feestelijke Afrikaanse kleding en allemaal op elkaar afgestemd, betreden het podium en hebben van begin tot eind alle aandacht van het publiek. De nummers die ze zingen zijn fantastisch, hun stemmen zijn subliem op elkaar ingespeeld en de Afrikaanse sfeer die daarmee uit hun mond komt, is bijna voelbaar. Ze worden de hele tijd begeleid door een live band. Hier en daar is overduidelijk te zien dat ze Afrikaanse dans gebruiken. Elke dans die ze doen, stroomt over met tonnen van energie. Zingen, dansen, acteren; ze kunnen het allemaal.

The African Mama’s bestaan uit: Nosipho, Namasonto, Mapule, Nontskelelo, Ayanda, Silidile, Abueng en Avelin.

Tussen de liedjes door, wordt de show aan elkaar gepraat door Leoni Jansen, die vertelt over de gebeurtenissen uit het leven van Miriam Makabe. Leoni zingt zelf ook een aantal nummers mee. Soms met, soms zonder haar gitaar. Soms is het een feest van herkenning zoals het vrolijke the lion sleeps tonight, maar ook het gevoelige Bring back Nelson Mandela en net als al hun concerten eindigen ze met het Afrikaanse volkslied . Sinds 1997 is het volkslied van Zuid-Afrika een lied dat uit twee voorgaande liederen is samengesteld, namelijk Die Stem van Suid-Afrika en Nkosi sikelel’ iAfrika (Heer, zegen Afrika).

Het is een respectvol eerbetoon aan Miriam Makeba, heel informatief, maar vooral heel vrolijk en kleurijk gebracht. Het een waar feest om aanwezig te zijn bij deze theatershow van The African Mamas en Leoni Jansen!

Voor meer informatie: https://www.wereldtheater.com/voorstelling/the-african-mamas

FOTO: Mieke van der Raay

 

This Post Has 2 Comments

 1. Frank de Gooijer

  Het was een waanzinnig mooie avond , met zoveel passie gezongen en gespeeld, ook het contact met de zaa, ik zat op de tweede rij en de vrouwen maakte echt contact, en dan de stemmen , SUPER

  Frank de Gooijer

 2. m.m. van den Eshof

  Ben een GROOT fan van de African mama’s ( afgelopenzaterdag nog geweest ! ) en zou graag op de hoogte gehouden willen worden indien mogelijk.
  Bij voorbaat dank. Met Vr. Groeten.
  Margo van den Eshof uit Amersfoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.