‘Terror’ is ademloos luisteren van begin tot het eind

‘Terror’ is ademloos luisteren van begin tot het eind

Recensie: Mariska Oosterhuis

Dinsdagavond 4 oktober is het toneelstuk Terror in Nederland in première gegaan. ‘Terror is een toneelstuk dat in 2014 is geschreven door de Duitse strafrechtadvocaat Ferdinand von Schirach. Het is in meer dan 20 landen al opgevoerd, en is nu te zien in de Nederlandse theaters.

Laat alle vooroordelen varen en dompel je onder in het verhaal van Terror. De gevechtspiloot Lars Koch (een rol van Jeroen Spitzenberger) staat terecht in de rechtbank en wordt beschuldigd van moord. Hij heeft, tegen de commando’s van zijn meerdere in, een gekaapt vliegtuig uit de lucht geschoten en zo voorkomen dat het zou neerstorten in een gevuld voetbalstadion met 54.000 bezoekers. Schuldig aan moord op 148 mensen? Ja, vindt de Officier van Justitie (Johanna ter Steege), want volgens de Universele rechten van de mens, is ieder mens gelijk en mag je niet één leven voor het redden van een ander leven gebruiken. Onschuldig, vindt de advocaat van de piloot (Khaldoun Alexander Elmecky), want hij handelde naar wat volgens hem juist was. De 148 mensen zijn gedood, maar daarmee is erger voorkomen.

Schuldig of niet schuldig, wij als publiek zijn deze avond de jury. De acteurs weten met deze boeiende voorstelling de aandacht van het publiek vast te houden. Je moet de hele tijd goed luisteren om alles te kunnen blijven volgen. Natuurlijk, het onderwerp is actueel, en dat helpt ook. Bovendien, iedereen heeft er wel een mening over. Het lot van de piloot is in handen van de zaal. Zonder de aandacht te laten verslappen worden de argumenten van de Officier van Justitie, van de advocaat van Lars Koch en de opgeroepen getuigen samengevoegd tot een boeiend geheel.

Het decor is simpel, vier bureaus voor een neutrale muur, en dat past uitstekend in de setting, waardoor alle aandacht naar de acteurs gaat. Voor je het weet is het tijd voor de pauze en zit er al 1 uur en 3 kwartier op.

In de pauze heeft het publiek de ruimte om te overleggen, en lopen vervolgens via poortjes terug de zaal in. Een poortje schuldig, en een poortje onschuldig, waarbij twee medewerkers bijhouden hoe vaak er onder elk poortje doorgelopen wordt.

Deze avond in de Koninklijke Schouwburg is de meerderheid van het publiek er over eens: 306 mensen vinden de piloot onschuldig, tegenover 226 mensen die hem in de cel willen zien verdwijnen. Lars Koch wordt door de rechter (Clairy Polak) vrijgesproken van moord. Net zoals bij tot nu toe alle andere voorstellingen in Nederland.


Gezien
: Terror, dinsdag 3 oktober, Koninklijke Schouwburg, Den Haag
Nog in diverse theaters in Nederland t/m 22 december 2017
Cast: Jeroen Spitzenberger, Clairy Polak, Johanna ter Steege, Khaldoun Alexander Elmecky, Kristen Denkers en Bob Schwarze.
Informatie en tickets: https://www.ntk.nl/voorstelling/terror
Meer informatie over de uitslagen van alle voorstellingen: http://terror.theater/

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.