Sweet like a chocolate adembenemend mooi

Sweet like a chocolate adembenemend mooi

Recensie: Mieke van der Raay

Voor het eerst is ICK Amsterdam, onder leiding van Emio Greco en Pieter C. Scholten, te zien in het Bellevue Lunchtheater. 

Al bij binnenkomst in de zaal, zie je een geheel in het zwart geklede man liggen. Er staat een meisje boven op een balkon. Ze probeert de aandacht van de man te trekken. Als de danseres eenmaal beneden is, begint er een gevecht tussen haar en de schaduw. Is hij nu wel of niet haar schaduw, of is het toch haar alter ego, of is het haar minnaar?
De dans is krachtig, maar ook weer sensueel, hun motoriek is fascinerend tegendraads. Soms bewegen ze verleidelijk natuurlijk, dan weer schieten ze in hoekige afwijkingen, armen trillen of benen klappen dubbel. Ze dansen om elkaar heen, over elkaar heen. Wonderlijke bewegingen wisselen in rap tempo. Ze zwepen elkaar op. Met als climax een bijna seksuele dans op de vijfde symfonie van Beethoven. Emio Greco en Pieter C. Scholten weten als geen ander hoe ze de kracht van de dansers kunnen gebruiken en tot hun recht kan laten komen. Iedere beweging is raak. De best wel complexe choreografie weten de dansers er makkelijk uit te laten zien. Er is verder geen decor, er wordt alleen maar gebruik gemaakt van diverse licht effecten. Die de dansvoorstelling nog net een extra laag weet te geven.

Je kan niet anders dan ademloos naar de twee dansers te kijken. Het is gewoon puur genieten van de schoonheid, van de dans. De intensiteit die de dansers uitstralen is gewoon adembenemend. Wat deze dansvoorstelling anders maakte, is dat de danseres het publiek toe spreekt, ook al versta je niet wat ze zegt, je hebt het gevoel dat je haar verdriet begrijpt. Ze zingt ook nog een heel mooi nummer, wat het geheel compleet maakt.

Concept en choreografie Emio Greco, Pieter C. Scholten
Dans Victor Callens, Maria Ribas
Licht Henk Danner
Kostuums Clifford Portier
Productie ICK Amsterdam

ICK (Internationaal Choreografisch Kunstencentrum), onder leiding van Emio Greco en Pieter C. Scholten, is een spraakmakend dansgezelschap dat internationale dansvoorstellingen produceert, samenwerkingen aangaat met gastkunstenaars en tal van research –en educatieve projecten initieert. Als Stadsgezelschap Dans van Amsterdam en huisgezelschap van theater De Meervaart draagt ICK bij aan de dansontwikkeling van de stad. Het dansensemble van ICK kenmerkt zich door de specifieke danstaal die door de choreografen ontwikkeld is.
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.