Sweelinck Festival feestelijk geopend met uitreiking Andreaspenning aan initiatiefnemer Simon Groot

Sweelinck Festival feestelijk geopend met uitreiking Andreaspenning aan initiatiefnemer Simon Groot

Festival met concerten, symposia, workshops en meer als ode aan Nederlands grootste componist tot en met 24 oktober 2021 in Amsterdam 

Afgelopen zaterdag 16 oktober, is op de 400e sterfdag van Jan Pieterszoon Sweelinck, het Sweelinck Festival van start gegaan. In de Oude Kerk, bij het graf van Sweelinck, werd Nederlands grootste componist herdacht met woorden en muziek van Sweelinck. Simon Groot, initiatiefnemer van het festival en voorzitter van Stichting Sweelinck, ontving de Andreaspenning uit handen van Locoburgemeester van Amsterdam Egbert de Vries. Deze penning wordt uitgereikt aan personen die voor de stad Amsterdam prestaties met een landelijke uitstraling hebben verricht op het gebied van onder meer kunst. Sweelinck Festival is nog tot en met zondag 24 oktober 2021 met meerdere concerten, een symposium, een Re-Koor poging om met zoveel mogelijk mensen Sweelinck te zingen, een tentoonstelling in het Stadsarchief en stadswandelingen. Op de website van Sweelinck Festival staat een overzicht van het programma tot en met 24 oktober 2021.

Naast de uitreiking van de Andreaspenning, hebben diverse Sweelinck-kenners als Simon Groot, Harry van der Kamp en Pieter Dirksen een grafrede uitgesproken. Het Hemony Ensemble zong het ‘Epitaaf’ van Daan Manneke bij het graf van Sweelinck, gebaseerd op het grafschrift dat Joost van den Vondel schreef na Sweelincks dood. David Jansen, Hemony Ensemble, Matteo Imbruno,  Gesualdo Consort en Toonkunstkoor Amsterdam presenteerden Sweelincks muziek. 

Sweelinck Magazine 

Ter gelegenheid van Sweelincks sterfjaar en het festival is een Sweelinck Magazine gemaakt, dat geheel in het teken staat van de componist, zijn muziek en zijn leven. Het Sweelinck Magazine is tot stand gekomen in samenwerking met Allard Pierson en Organisatie Oude Muziek, onder de redactie van Sytze van der Veen en Simon Groot. Met interview, artikelen en bijdragen Sweelinck-experts zoals Ton Koopman. 

Tentoonstelling over Amsterdammer Sweelinck in het Stadsarchief 

In het Stadsarchief is tot en met 9 januari 2022 de tentoonstelling ‘Sweelinck, stadsmusicus van Amsterdam’ in het Stadsarchief. Deze is gratis te bezoeken in de Schatkamer van het archief. Met waardevolle 17de-eeuwse stemboeken uit Zwitserland, een recent voltooid portret door Henk Helmantel én Sweelinck-karaoke, ingezongen door het Hemony Ensemble.

Symposium Orgelpark

Van 20 t/m 22 oktober 2021 is er in het Orgelpark het driedaags symposium, waarin iedere dag met een nieuwe invalshoek naar Sweelinck wordt gekeken. Deelthema’s zijn cultureel ondernemerschap, psalmproducties in Amsterdam en Improvisatie. Het evenement wordt omlijst met een aantal orgelconcerten, die ook los van het symposium te bezoeken zijn. Met concerten van Guus Janssen (klavecimbel), Pieter Dirksen (orgel en klavecimbel) en Andreas Schlegel (luit). 

Sweelinck Festival: 16 t/m 24 oktober op meerdere plekken in Amsterdam

Ter ere van zijn 400ste sterfdag organiseert het Sweelinck Festival van 16 tot en met 24 oktober 2021 een week met ruim 30 concerten en workshops op diverse locaties in Amsterdam. Nationale en internationale musici en ensembles, waaronder het Concertgebouworkest, Gesualdo Consort, Doulce Memoire, Pieter Dirksen en Pieter Jan Belder brengen Sweelincks muziek ten gehore en laten zich door zijn stukken inspireren. Er is een Re-koor-poging polyfoon Sweelinck zingen en een kindervoorstelling over de componist. Het Sweelinck Festival laat horen dat de muziek van Sweelinck nog steeds actueel en levend is in 2021.

Meer informatie en tickets concerten Sweelinck Festival:

https://www.sweelinckfestival.nl

FOTO: ©Mike Bink

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.