SVO 3500

SVO 3500

Tekst en foto’s: Anita van Crey

3500 voorstellingen. Ontelbare rondes van de bekende draaischijf. Een bekend verhaal. Een nog steeds en steeds weer actueel verhaal. Een verhaal dat sinds 2010 verteld wordt en al vele bezoekers mocht verwelkomen.

Traditioneel mét mok met friet vierde de musical 15 mei 2024 de mijlpaal. Bij de matinee-voorstelling waren middelbare scholieren aanwezig die gewerkt hebben met het nieuwe lesconcept “Samen sterk voor vrijheid – toen en nu” dat onlangs in samenwerking met hulporganisatie War Child is ontwikkeld.

Voor aanvang in de foyer en theaterzaal een groter geroezemoes dan gebruikelijk. Leerlingen van Stedelijk Gymnasium Leiden (locatie Socrates) die al met het nieuwe lespakket gewerkt hebben, bezochten de voorstelling. Na afloop van de matinee gingen zij in het decor van de voorstelling op de foto samen met de acteurs van cast XXV en vrienden van War Child.

Marianne Buring van het Stedelijk Gymnasium Leiden geeft aan: “Het lespakket hebben we als heel zinvol ervaren. Het verbindt het heden met het verleden zodat leerlingen beter begrijpen wat oorlog betekent.”

Dat het verhaal indruk maakt bleek uit de stille aandacht van ook de leerlingen tijdens de voorstelling.

Sinds de allereerste voorstelling is het verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema en zijn vrienden aan meer dan 3,6 miljoen bezoekers van alle generaties verteld. Oudere generaties dachten vaak aan eigen verhalen uit de Tweede Wereldoorlog en jongere generaties hadden vragen naar aanleiding van het oorlogsverhaal. Zo houden we met elkaar een belangrijk deel van onze geschiedenis levend.

Deze alweer 25e cast is er eentje van terugkeerders. In de allereerste cast speelde Tijn Docter de rol van 1 van de vrienden, Fred. Nu is hij terug als Van ’t Sant, de particulier secretaris van de koningin.

Stefan de Kogel vertolkte eerder de rol van Chris (ook 1 van de vrienden) en is nu op als Anton (ook 1 van de vrienden, aan de kant van de nazi’s). Ook beleefde hij recent zijn première als Erik.

Een eerdere alternate voor de rol van Erik, Hayo de Kruijf, kruipt deze cast in de rol van 1 van de andere leden van de vriendengroep; Paul.

Alex van Bergen heeft met deze cast erbij 3 op zijn naam: de Engelse officier, Erik en nu een ander lid van de vriendengroep van 5; Fred. Na jaren Erik Hazelhoff gespeeld te hebben, voelt de Hangaar als m’n tweede thuis. Propvol lieve, bevlogen mensen die elke dag hun stinkende best doen de voorstelling, die helaas nog onverminderd actueel is, zo goed mogelijk over het voetlicht te brengen. Het blijft een eer om hier onderdeel van uit te mogen maken.”

Als de Duitsers in 1940 Nederland binnenvallen, heeft de Leidse student Erik Hazelhoff Roelfzema met zijn vrienden een onbezorgd studentenleven. De dan ongeveer 23-jarige jongens realiseren zich als donderslag bij heldere hemel dat niets meer hetzelfde is. Vriendschap en liefde zijn niet langer vanzelfsprekend. De oorlog zet alles op zijn kop, alle verhoudingen staan op scherp. Iedereen moet zijn eigen keuzes maken…: Ga je vechten voor Vrijheid, Volk, Vaderland? Steek je je kop in het zand en studeer je door? Of kies je doelbewust voor de vijand?

Een onvergetelijke geschiedenisles, voor oud en jong.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.