Sven Ratzke wint Johan Kaart Prijs

Sven Ratzke wint Johan Kaart Prijs

FOTO:©Dennis Veldman

Zanger, entertainer en acteur Sven Ratzke heeft dit jaar de Johan Kaart Prijs gewonnen. Ratzke, die naast Nederland ook in het buitenland veel lof oogst, krijgt deze prestigieuze theaterprijs dankzij zijn vakmanschap op het gebied van spel, zang en performance.

Sven Ratzke vergaarde o.a. bekendheid met zijn show Starman, waar hij het werk van David Bowie op geheel eigen wijze vertolkte. Ook speelde hij in musicals als The Rocky Horror Picture Show, Hedwig and the Angry Inch en stond hij recentelijk in het theater met een eerbetoon aan Marlene Dietrich. De Duits-Nederlandse theaterpersoonlijkheid speelt met theater- en genderconventies en presenteert zichzelf vol glamour, maar ook telkens met een vileine knipoog en een ruime dosis zelfspot. Niet alleen in Nederland gooit Ratzke hoge ogen; ook in Duitsland, New York, Londen en Australië is hij een gevestigde naam.

De jury van de Johan Kaart Prijs bewondert de tomeloze energie van Ratzke en het feit dat hij in elke voorstelling alle kanten van zijn vakmanschap in de strijd gooit. “Sven Ratzke is een ongeëvenaarde theaterpersoonlijkheid, die een unieke plek vervult in het theaterlandschap”, aldus het juryrapport. “Een vakman in alle aspecten: spel, zang en performance. Als publiek word je meegezogen in zijn energie en performance en met zijn volkomen eigen stijl weet hij te raken en te verbinden.”

De uitreiking van de Johan Kaart Prijs is op maandag 1 juli in het Amsterdamse theater DeLaMar en zal worden omlijst door optredens van artiesten die een belangrijke rol in het leven van Sven Ratzke hebben gespeeld.

Over de Johan Kaart Prijs
De Johan Kaart Prijs wordt sinds 1975 jaarlijks toegereikt aan een theaterpersoonlijkheid of groep theatermakers, die met hun werk een belangrijke bijdrage leveren aan het Nederlands theateramusement. Eerdere winnaars zijn onder andere Simone Kleinsma, André van Duin en Brigitte Kaandorp.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.