‘Surinaamse hebberigheid werkt!’

‘Surinaamse hebberigheid werkt!’

Recensie; Nikki de Groot

Op 23 februari ging de voorstelling ‘de Vrek’ in première in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Binnen worden we met trappen een heel eind omhoog geloodst tot we ter hoogte van het hoogste niveau van het pakhuis waren dat naast de Stadsschouwburg gevestigd is. We passeren een aantal schilderijen wat zorgt voor een mooie culturele setting en dit siert de schouwburg.

We lopen de zaal in, de spelers staan op het podium klaar en groeten hun vrienden en familie die ze de zaal in zien lopen. Door dit tafereel creëer je meteen een persoonlijke en intieme setting. Het publiek is heel gevarieerd; er zijn mensen met een verschillende afkomst. De voorstelling kan beginnen, de cast wordt voorgesteld en uit het niets gaat het verhaal van start.

In de karakterkomedie van Molière zien we hoe een man zijn menselijkheid verliest omdat hij de munt verkiest boven zijn zoon. Zijn hebzucht kent geen grenzen en de enige liefde die hij voelt is zijn liefde voor geld. Hij is rijk en lijkt succesvol, maar niets is minder waar.

De klassieke karakterkomedie was niet geschreven voor zwarte acteurs maar regisseur van Hechten wist het meteen toen hij Maikel van Hetten had zien spelen: met hem wil ik ‘de Vrek’ maken. Van Hetten geeft aan dat de afkomst van de acteurs geen issue is. ‘Ik ben acteur en toevallig zwart, maar ik speel met mijn feel en die is kleurloos’. Het feit dat de voorstelling wordt gespeeld door zeven zwarte acteurs is een mooi statement. Het zou niet uit moeten maken hoe je er uit ziet als je uitstraling past bij het karakter dat je moet spelen.

De voorstelling is erg komisch, er klinkt regelmatig een lach uit de zaal. Kenneth Herdigein is erg leuk als huwelijksmakelaar waarvoor hij zijn vrouwelijke kanten naar boven heeft moeten halen. Naast Herdigein zorgt ook Michiel Blankwaardt regelmatig voor een lach op ieders gezicht.
In tegenstelling tot het spel was de zang niet fantastisch, wat Herdigein aan het begin van de voorstelling al vertelde. Imanuelle Grives daarentegen was daarop een uitzondering.

De Vrek is een klassieke voorstelling in een modern jasje. Een voorstelling met humor maar ook met serieuze onderwerpen als geld, macht en hebzucht. Zeker een aanrader voor toneelliefhebbers.

hart heelhart heelhart heelhart heelhart leeg

Share

One thought on “‘Surinaamse hebberigheid werkt!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.