Super Oma; Ode aan alle Super Oma’s

Super Oma; Ode aan alle Super Oma’s

Recensie: Mieke van der Raay

Stip Theaterproducties bewijst met deze voorstelling dat ze duidelijk weten wat kinderen willen.
In het Krakeling Theater in Amsterdam, zag je alleen maar blije gezichtjes van kleine kinderen.
De voorstelling is voor kinderen vanaf zes jaar, maar er waren er een paar toch iets jonger. Maar deze, bleek later, hadden ook totaal geen moeite om alles te begrijpen.

Het verhaal gaat over Super Oma. Die besluit ineens dat ze geen Super Oma meer wil zijn, maar een doodgewone, lieve, saaie oma. Oma heeft namelijk superkrachten, heeft antwoord op al je vragen en ze kan vliegen. Maar nu ineens zit ze saai in haar stoel, ruikt het heel muf in haar kamer en kijkt alleen nog maar tv. Ze heeft ook saaie kleding aan en niet meer haar Super Oma-outfit.
Dan kan je als kleinkind van oma, maar één ding doen, er voor zorgen dat oma weer Super Oma wordt, maar ja hoe pak je dit aan, want dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Het stuk speelt zich af in een uiterst uniek decor, alles is namelijk met de hand gebreid, van de tuinhekjes, tot de plantenspuit, de groenten in de tuin, het kopje, de telefoon, echt alles is gebreid.
Dames van brei-project uit Amsterdam Noord hebben er 1500 uur aan gewerkt, om dit unieke decor te maken.

Tine Cartuyvels (super Oma) en Lotte de Bruijn, weten vanaf de eerste minuut de aandacht van de kinderen te krijgen en te behouden. Voor Tine is het de eerste keer dat ze voor kleine kinderen speelt, maar ze heeft al snel ontdekt, dat spelen voor kleine kinderen een uitdaging is, maar wel eentje die je vooral energie geeft en er voor zorgt dat je alert blijft. Want kinderen reageren nu eenmaal anders op gebeurtenissen dan volwassenen.
Lotte ging geregeld tussen de kinderen in de zaal zitten en zorgde er, op hele leuke speelse manier, voor dat de kinderen meededen, sommige wat schuwer dan de andere, maar dat vind ze juist ontzettend leuk om te doen. Vooral het inspelen op opmerkingen van kinderen, deed ze heel goed. Er was dus ook totaal geen sprake van een vierde wand.
Het tempo van de voorstelling is met een reden heel traag, zodat ook de kleinste kinderen in de zaal alles kunnen volgen, diverse zinnetjes worden enkele keren herhaald, dit tot hilariteit van een groter jongetje, die ineens hard riep ‘dat zeg je 2x’.

De voorstelling is een ode aan alle oma’s, want elke oma weet nu eenmaal veel en kan veel meer dan je denkt. Alle kinderen met een lieve, leuke Super Oma moeten deze voorstelling gaan zien, want dan weet ik zeker dat je je oma nog meer waardeert.

Zie voor meer informatie: https://www.stipproducties.nl/voorstelling/17697676-Superoma-6-

FOTO: Moon Saris

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.