Succesherneming Bromance

Succesherneming Bromance

Een feel-good voorstelling die ook nog eens ergens over gaat

Het winnen van de Gouden Krekel, lovende woorden in de pers en lyrische reacties van bezoekers van uiteenlopende leeftijden zijn de aanleiding voor een succesherneming van Bromance (14+) in de theaters. Deze voorstelling, coproductie van Theater Sonnevanck en Toneelgroep Oostpool, over beginnende liefde en de angst om anders te zijn is van 12 januari tot 3 maart 2018 te zien in de kleine zalen in heel Nederland. In Bromance spelen Leendert de Ridder, Josha Stradowski en Willem Voogd.

Prijswinnende voorstelling

Bromance is een tragikomedie over ontluikende liefde. Het veilige dorpsleven van de jongens Tim en Bo wordt op z’n kop gezet als stadsjongen Jonas arriveert. Wat gebeurt er als gevoelens van vriendschap, jaloezie en verliefdheid zich vermengen? Een voorstelling over beginnende liefde en de angst om anders te zijn. Gemaakt door het gouden duo: schrijver Joachim Robbrecht en regisseur Timothy de Gilde.

Jongerenvoorstelling

Ieder jaar maken Theater Sonnevanck en Toneelgroep Oostpool twee voorstellingen voor jongeren. Bromance was in 2016 meer dan honderd keer op middelbare scholen te zien (in een tot theater omgebouwde vrachtwagentrailer) en speelde daarnaast in theater De Krakeling te Amsterdam en op festival Hoogte80 in Arnhem. De voorstelling maakte veel los bij de middelbare scholieren en had zelfs tot gevolg dat er meerdere leerlingen uit de kast zijn gekomen nadat de voorstelling op school gespeeld had.

In de pers

“Een sterke voorstelling over ontluikende homoseksualiteit, met drie fantastische jonge acteurs” 
| Volkskrant****

“De chemie tussen de drie spelers is ijzersterk en ze geven zich volledig aan hun rollen over, waardoor er ook veel lucht en humor in het drama aanwezig is.” 
| Theaterkrant****

Winnaar Gouden Krekel

Tijdens het Gala van het Nederlands Theater won Bromance de Gouden Krekel voor meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie van 2016.

Uit het juryrapport: “Tekstschrijver Joachim Robbrecht, regisseur Timothy de Gilde, vormgeefster Janne Sterke en componist Bart Rijnink blijken weer een gouden kwartet: taalgebruik, regie, vormgeving en soundscape zijn strak, snel, efficiënt, raak en to the point. Opvallend is de klassiek-theatrale structuur van Bromance: een ongrijpbare indringer ontregelt bestaande sociale structuren en verdwijnt even plots als hij opduikt; zijn komst werkt splijtend alsook helend. In Bromance krijgt deze vertrouwde vorm een verrassend pittige uitwerking: de heftige driehoeksverhouding vol bravoure kruipt stiekem onder je huid, om daar venijnig te jeuken als ook zacht te strelen.”

Winnaar Toneelschrijfprijs

Voor zijn tekst van Bromance ontving Joachim Robbrecht tijdens het “Kaas & Kappes” jeugdtheaterfestival in februari 2017 de 19e Nederlands-Duitse Jeugd- en Jongerentoneelschrijfprijs. Uit maar liefst 102 aanmeldingen uit 5 landen kwam Bromance van Robbrecht samen met Robinson – meine Insel gehört mir van tekstschrijver Raoul Biltgen als winnaar uit de bus. 

Uit het juryrapport: ‘Door snelle, korte en rake dialogen met veel herhalingen op te voeren, lukt het schrijver Joachim Robbrecht de dynamische wereld van drie jonge mannen Tim, Bo en Jonas op de vierkante meter te (her-)scheppen’.

tekst Joachim Robbrecht | regie Timothy de Gilde | vormgeving Janne Sterke | lichtontwerp Wiel Coopmans | componist Bart Rijnink | dramaturgie Flora Verbrugge | met Josha Stradowski, Leendert de Ridder en Willem Voogd

FOTO: Sanne Peper

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.