Stuk brengt iets moois in moeilijke tijden

Stuk brengt iets moois in moeilijke tijden

Recensie: Mariska Oosterhuis

10 oktober beleefde het nieuwe stuk van het dansgezelschap 155 de première in het Maaspodium in Rotterdam. 155 staat garant voor een flinke dosis energie, die zij weten over te brengen naar hun publiek. Zo ook met Stuk, waarin er ook wel wat stuk gaat, maar waar ze ook weer doorgaan.

Stuk wordt gedanst door 4 jongens. De broers Erik en Thomas Bos (Erik heeft de choreografie bedacht), Sam van Eenbergen en Rein Luuring. Het feit dat de zaal niet bomvol mag zitten op een zaterdagavond, maakt in deze tijd de voorstelling nog een tikkeltje meer bijzonder. Het begint al met een korte introductie, waarbij ook nog vermeld wordt dat zij wel dicht bij elkaar komen, omdat dit nu eenmaal bij dansen hoort. ‘Dus bel niet gelijk de politie!’ Gedurende de voorstelling zoeken de vier mannen regelmatig in de zaal de blikken van hun toeschouwers, en dat geeft je het gevoel dat ze dit ook voor jou spelen, en dat ze je zien.

Stuk geeft je geen tijd om de aandacht te laten verslappen, want het is erg afwisselend. De mannen zijn waanzinnig sterk in breakdance, maar weten ook prima hun mannetje te staan met vrije dans, live video en muziek. Een heftige dans wordt afgewisseld met een ingetogen solo van Erik Bos. Stuk is intens, de live ervaring is intens, en dat bereiken ze met deze voorstelling. Het geluid en de videobeelden doen zij ook zelf, en soms is het lastig waar je nu naar moet kijken, de live performance op het podium, of de livebeelden op het scherm.

Het decor van Stuk is sober, een tafel en een paar stoelen die in stukken uit elkaar kunnen vallen, een DJ meubel en een blauwe vloer. De vier mannen beginnen in dikke witte pakken, bijna als maanmannetjes, en eindigen in weinig meer dan een paar pastelkleurige korte broeken, die ook nog eens druipend aan hun lijf hangen.

Dat Stuk echt een stuk van deze tijd is, is ook te zien wanneer Sam op het podium staat, met twee touwen aan zijn broek. Hij wordt door twee anderen heen en weer geslingerd, als een marionet waarvan anderen de touwtjes in handen hebben. Worden we niet allemaal heen en weer geslingerd in deze tijd? Of wat te denken van een vloer vol met zeep, waarin het lastig is om jezelf staande te houden. The struggle is real’ zoals voor iedereen geldt. Het is lastig om jezelf staande te houden, maar mocht je vallen, sta op en probeer het weer.

Eigenlijk is een recensie niet genoeg om een goed beeld te geven van Stuk. De live ervaring is vele malen beter, en dat kan je nog gaan bekijken in het theater, tot half december! Je zal geen spijt krijgen! Stuk is het bewijs dat er ook mooie dingen ontstaan in tijden van corona.

Gezien: Stuk, zaterdag 10 oktober, Maaspodium Rotterdam.
Dansers: Erik Bos, Thomas Bos, Sam van Eenbergen en Rein Luuring.
Choreografie: Erik Bos, Videobeeld: Thomas Bos, Rein Luuring, kostuum ontwerp: Esmee Thomassen, Lichtontwerp: Yuri Schreuders, Geluidsontwerp: Sam van Eenbergen, eindregie: Moniek Merkx, coproductie: 155 en Maas theather en dans.
Nog te zien tot: 18 december in diverse theaters in Nederland. Tickets te koop via www.eenvijfvijf.nl/agenda

FOTO: ©Guido Bosua

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.