Studio 26 doet Fantastische zaken!

Studio 26 doet Fantastische zaken!

Recensie: Martijn van Vuuren

Het is maart 2020 en Nederland gaat op slot. De volledige culturele sector komt stil te liggen. Ook voor Studio26 uit het Gelderse Velp gaat er een streep door alle plannen die er staan voor de komende maanden. En tja, wat doe je dan? Ga je bij de pakken neerzitten? Ga je wachten op betere tijden of kom je bij elkaar en ga je zoeken naar mogelijkheden? Dat laatste hebben ze gedaan en resulteert in een fantastisch nieuw concept: De familie-dinnershow.

Al een aantal jaren organiseert Studio26 dinnershows voor volwassenen. In samenwerking met studenten van het Rijn IJssel van de opleidingen Show Allround, Urban en de Nederlandse Musical Academie. Maar helaas kwamen zowel de mensen van Studio26 als de studenten thuis te zitten. Terwijl volwassenen zich nog aan strikte maatregelen moesten houden kwamen de eerste versoepelingen voor kinderen. Kinderen tot 12 jaar mochten weer naar school en mochten weer samen komen en dat bracht het creatieve team van Studio26 op het idee om een voorstelling te maken voor kinderen. Gelukkig werden later in het proces ook de maatregelen voor volwassenen versoepeld waardoor uiteindelijk (een beperkt aantal) gezinnen samen konden komen kijken naar de voorstelling.

In zeer korte tijd is het hen gelukt om een uniek concept neer te zetten. Met een combinatie van professionals uit het theatervak en studenten hebben zij een ‘dinnershow’ neer weten te zetten die alle zintuigen prikkelt. 

Bij het ministerie van fantastische zaken is het namelijk feest. De knappe professor heeft bijna alle ingrediënten bij elkaar voor een wonderdrankje. Maar helaas gooit de etiquette heks roet in het eten. 

Het verschil in podiumervaring binnen de cast is in een aantal gevallen terug te zien. De hoofdrol wordt vertolkt door Jacqueline Aronson. Zij speelt de Mini-ster  van fantastische zaken. Zij is ook de persoon die op een grappige en laagdrempelige manier de interactie aangaat met de kinderen in de zaal. Zij worden actief betrokken bij de voorstelling en mogen dan ook regelmatig het podium betreden. Mini-ster is ook hopeloos verliefd is op de knappe professor (Thijs Roseboom). In zijn rol zonder tekst weet hij toch te overtuigen als de ‘hunk’ van de voorstelling en zijn mooie popstem. De grote verrassing van de show is Ilse Bakker; de etiquette heks. Met haar zeer overtuigende spel en een dijk van een stem weet zij een goede heks neer te zetten. Een heks met humor die niet te eng is voor de doelgroep van kinderen vanaf 6 jaar en met een mooie kwetsbare kant. 

De studenten van het Rijn IJssel zetten samen een sterk ensemble neer met mooie choreografieën. Ook luchtacrobate Minke Ruel laat de monden van de kinderen geregeld openvallen tijdens haar kunsten. 

Een speciale vermelding mag er zijn voor de dames van de bediening en de vriendelijke man van de ontvangst. Zij weten de kinderen helemaal in het middelpunt van de belangstelling te zetten en ieder van hen volledig te laten stralen. Tussen een aantal scenes door verzorgen zij namelijk de hapjes en de drankjes die bereid zijn door een echte patissier (Sanne Traa) van een tweesterrenrestaurant. Dit maakt deze show een heuse dinnershow-light. Verwacht geen compleet diner maar lekkere en verantwoorde hapjes en drankjes voor het hele gezin. 

Kortom; Studio26 is er meer dan in geslaagd om in deze moeilijke tijden een uniek concept neer te zetten met een leuk en origineel verhaal, lekkere hapjes en waarbij de kinderen volledig in het middelpunt van de belangstelling staan. 

De twee proefpersonen die met mij mee waren van 5 en 7 vonden het de leukste voorstelling die ze ooit hebben gezien. Die mag Studio26 in de zak steken. 

De voorstelling is op 22 augustus nog drie keer te zien in het Studio26 Theater in Velp en komt waarschijnlijk in de herfst van dit jaar weer terug. 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.