Strijkkwartet Biënnale Amsterdam presenteert TRUST – een muziekstuk zonder beperkingen

Strijkkwartet Biënnale Amsterdam presenteert TRUST – een muziekstuk zonder beperkingen

FOTO:©Cosimo Beduini

Muziek verbindt. En muziek overstijgt alle beperkingen. Twee jonge strijkkwartetten en elf slechtziende en blinde amateurzangers, allen (oud)cliënten van Koninklijke Visio Het Loo Erf gingen samen op zoek naar het gemeenschappelijke en afwijkende. Met als indrukwekkend resultaat de wereldpremière van het stuk “Trust” op vrijdag 2 februari 2024, als onderdeel van de Strijkkwartet Biënnale in Amsterdam.

Trust voor strijkkwartet en koor

Trust voor strijkkwartet en koor is de titel van het programma ontwikkeld door het Nederlandse Belinfante Quartet en het Belgisch-Poolse Karski Quartet in nauwe samenwerking met een groep amateurzangers, allen met een visuele beperking. Het is óók de titel van het stuk dat Matijs de Roo schreef voor het Belinfante Quartet en koor. Trust gaat tijdens de 4de editie van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam in wereldpremière.

Drie persoonlijke solo’s

Naast de uitvoering van Trust door het Nederlandse Belinfante Quartet en koor, treedt het Belgisch-Poolse Karski Quartet op met drie van de amateurzangers. Vanuit hun individuele culturele achtergronden kozen deze drie solisten verschillende benaderingen om met de strijkers te werken. Dit leverde drie indrukwekkende stukken op; elk stuk is een persoonlijk muzikaal kleinood en vertelt zijn eigen verhaal.

Zoals amateurzangeres Joy Barry-Bouwmeester, deel van het koor en een van de drie solisten, zo mooi aangeeft in deze video: “Alle slechtziende en blinde mensen verdienen respect. Hetzelfde respect dat je geeft aan ziende mensen.”

Sensitief en effectief

Het project werd begeleid door Jorien Habing, muziektherapeute bij Koninklijke Visio. Componist Matijs de Roo schreef het stuk Trust. Hij schreef de muziek gedurende het verkennings- en werkproces van de musici en de amateurzangers. Met vindingrijke aanwijzingen voor de zangers brengt hij beide groepen – het Nederlandse Belinfante Quartet en het koor – op een sensitieve en effectieve wijze samen in een nieuwe klankwereld.

Er waren geen drempels

Yasmin Hilberdink-Göker, artistiek directeur en oprichter van de Strijkkwartet Biënnale, is bijzonder trots op de samenwerking. “Ik ben erachter gekomen dat veel van de zangers zichzelf wel eens afvragen hoe ze in deze samenleving kunnen meedraaien met hun beperking, hoe ze kunnen bijdragen. In dit project speelde dat geen rol, er waren geen drempels. Iedereen was gelijkwaardig aan elkaar. Dit stuk is tot stand gekomen door samen te ontwikkelen, te proberen en te oefenen.”

Jezelf durven laten zien en horen

Amateurzangeres Lizabet Benink sluit zich hierbij aan. “Voor mij is het project heel bijzonder. Normaal gesproken wordt er vanuit onze maatschappij geen beroep op mijn inzet of kwaliteiten gedaan, omdat ik vanwege mijn visuele beperking “arbeidsongeschikt” ben verklaard. Tijdens dit project krijg ik de ruimte mezelf te laten zien en daardoor heb ik mijn stem weer ontdekt, maar belangrijker is nog dat ik deze ook durf te laten horen.”

Artiesten

Belinfante Quartet met Olivia Scheepers (viool), Fiona Robertson (viool), Henrietta Hill (viool) en Pau Marquès (cello).
Karski Quartet met Kaja Nowak (viool), Natalia Kotarba (viool), Diede Verpoest (altviool) en Julia Kotarba (cello)
Solisten: Lizabet Benink, Joy Barry, Sheraz Moeniralam
Koor bestaande uit Lieke Brouwer, Fransje Eiselin, Ron van der Genugten, Jorien Habing, Erik Looijenga, Annemieke van Sabben, Ingrid Tolsma, Lindsey Zwiers

Kaarten bestellen

Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar voor het optreden. Ze zijn te bestellen via de website van het Muziekgebouw.

Bimhuis/Muziekgebouw Amsterdam
Vrijdag 2 februari
17.00 uur – 18.15 uur

Share

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.