Strijkkwartet Biënnale Amsterdam presenteert 50 for the Future-weekend in Amsterdam op 6 en 7 mei 2023

Strijkkwartet Biënnale Amsterdam presenteert 50 for the Future-weekend in Amsterdam op 6 en 7 mei 2023

Vijftig nieuwe composities voor strijkkwartet – 6 en 7 mei 2023 in Muziekgebouw aan ’t IJ en BIMHUIS in Amsterdam

Strijkkwartet Biënnale Amsterdam presenteert in samenwerking met Muziekgebouw aan ’t IJ en Ragazze Quartet het 50 for the Future-weekend. In 2023 bestaat het legendarische Kronos Quartet vijftig jaar. Om het jubileum luister bij te zetten vroeg het Amerikaanse kwartet vijftig componisten uit alle windstreken een nieuw strijkkwartet te schrijven: 50 for the Future. De vijftig stukken weerspiegelen de klank van de wereld, gecomponeerd door de meest uiteenlopende en boeiende componisten van deze tijd. Tien topkwartetten spelen in één weekend alle vijftig nieuwe werken, een unieke ervaring, alleen in Amsterdam te beleven op zaterdag 6 en zondag 7 mei 2023. De kaartverkoop is gestart.

Zaterdag 6 en zondag 7 mei 2023 staan het Muziekgebouw en het BIMHUIS in het teken van 50 for the Future: een niet te missen evenement voor de liefhebber van het strijkkwartet. De vormgeving en dramaturgie zijn in handen van Tobias Kokkelmans, dramaturg en directeur van het Nederlands Theater Festival.

Componisten

Met vijftig componisten, onder wie Philip Glass, Terry Riley, Rhiannon Giddens, Paul Wiancko, Jlin Patton, Angélique Kidjo, Aftab Darvishi, Merlijn Twaalfhoven en Fodé Lassana Diabaté, is 50 for the Future een revolutionair project met een actuele visie. Het project creëert een rijk repertoire waarmee iedereen zich kan identificeren. Tijdens het 50 for the Future-weekend zullen onder anderen Fodé Lassana Diabaté, Jlin Patton, Aleksandra Vrebalov en Charlton Singleton hun werk toelichten, en vinden er talks en paneldiscussies plaats.

‘Each piece is a real piece, a real investment in making a future in music possible’

– David Harrington, primarius Kronos Quartet

Line-up

Naast het Kronos Quartet (VS) en het Ragazze Quartet (NL), die een substantieel deel van de stukken zullen uitvoeren, treden op zaterdag 6 en zondag 7 mei 2023 de volgende strijkkwartetten aan: Attacca Quartet (VS), PUBLIQuartet (VS), Belinfante Quartet (NL), Signum Quartett (DE), Ruysdael Kwartet (NL), Animato Kwartet (NL), ADAM Quartet (NL), Matangi Quartet (NL).

Educatie

50 for the Future staat in het teken van de toekomst. Ook de jongste generatie kwartetten betreedt het podium, en voegt nieuwe werken toe die geschreven werden voor So You Think You Can Write a Strijkkwartet?! – een educatief project van het Ragazze Quartet en Stichting In de Knop. Studenten van de Sweelinck Academie (de jongtalentafdeling van het Conservatorium van Amsterdam) componeerden nieuw werk voor hun medestudenten, die zich op hun beurt verdiepten in het interpreteren daarvan.

Waar en wanneer

Het 50 for the Future-weekend vindt plaats op zaterdag 6 en zondag 7 mei 2023 in Muziekgebouw aan ’t IJ en het BIMHUIS.

Part I              zaterdag 6 mei van 14.00 tot 18.15 uur

Part II             zaterdag 6 mei van 19.30 tot 23.00 uur

Part III            zondag 7 mei van 10.30 tot 13.00 uur
Part IV           zondag 7 mei van 14.00 tot 17.45 uur

Part V             zondag 7 mei van 19.00 tot 22.00 uur

OPGELET: Ieder dagdeel bestaat uit verschillende concerten en activiteiten als talks en workshops. In Part I-IV zijn parallel geprogrammeerde onderdelen verdeeld over de Kleine Zaal, Atriumzaal en BIMHUIS. Deze zalen verschillen van grootte, elke zaal heeft een andere maximumcapaciteit. In de kleinere zalen kunnen bezoekers op volgorde van binnenkomst een plaats krijgen, zolang de voorraad strekt.

Website SQBA 50 for the Future:

https://sqba.nl/programma-50ftf/

Website Muziekgebouw 50 for the Future: https://www.muziekgebouw.nl/pQ8PAFw/50-for-the-future

Website Kronos Quartet 50 for the Future:

https://50ftf.kronosquartet.org/

Trailer:

De vierde editie van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam zal plaatsvinden van 27 januari t/m 3 februari 2024. De Strijkkwartet Biënnale Amsterdam is het grootste strijkkwartet festival ter wereld.

FOTO:©Allie Foraker

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.