FOTO:©David Goddard
Strijkkwartet Biënnale Amsterdam:
24 t/m 31 januari 2026 in Muziekgebouw en Bimhuis
5de editie van het grootste strijkkwartetfestival ter wereld
De Strijkkwartet Biënnale Amsterdam beleeft in 2026 een feestelijk lustrum. Tijdens de vijfde editie doen ’s werelds beroemdste kwartetten Amsterdam aan om werken van de grootste componisten en nieuwe stukken te spelen. Ruim een week lang laat het neusje van de zalm uit strijkkwartetland in ruim 40 concerten traditie, experiment en toekomst van zich horen in gepassioneerd samenspel in Muziekgebouw en Bimhuis in Amsterdam.
Van 24 t/m 31 januari 2026 kun je je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat volledig onderdompelen in het strijkkwartet. Nieuw is de reeks Superromantische morgen om 9.30 uur met kwartetten van Tsjaikovski, Schumann en Brahms; aansluitend zijn er Coffee talks met Katy Hamilton (BBC journalist en festivalhost) en gasten uit de strijkkwartetwereld en masterclasses; in de middagserie Extending String Quartet om 14.15 uur kijken we voorbij de grenzen van het strijkkwartet en hoor je o.a. drie Nederlandse kwartetten met een wereldpremière van een Nederlandse componist. Om 17.00 uur presenteert dagelijks een strijkkwartet zijn eigen keuze in Selected by. In de acht Avondconcerten om 20.15 uur hoor je de meest spannende ensembles met het mooiste wat strijkkwartet te bieden heeft: het geraffineerde kernrepertoire, premières en samenspel van top-musici. Last but not least, in de Late Beethoven reeks om 22.30 uur – inmiddels een vast onderdeel van elke Strijkkwartet Biënnale editie – spelen wereldberoemde ensembles de vijf laatste strijkkwartetten van Beethoven.
Line-up
Belcea Quartet, ADAM Quartet, Cuarteto Casals, Engegård Quartet, Quatuor Ébène, Quatuor Arod, Malion Quartett, Chiaroscuro Quartet, Maxwell Quartet, Barbican Quartet, Pavel Haas Quartet, Quatuor Van Kuijk, PUBLIQuartet, Marmen Quartet, Leonkoro Quartet, Animato Kwartet, Belinfante Quartet, Attacca Quartet, Signum Quartett, Chaos String Quartet, North Sea String Quartet en concourswinnaars van Trondheim, Osaka en Banff.
12 Wereldpremières | 4 Nederlandse premières
Samuel Adams, Richard Ayres, Alexander Raskatov, Mathilde Wantenaar, Boris Bezemer, Eleanor Alberga, Primo Ish-Hurwitz, Vinthya Perinpanathan, Frieda Gustavs, Hanna Kulenty, Aftab Darvishi, Jan-Peter de Graaff.
En daarnaast Nederlandse premières van David Lang, Brett Dean, Denise Onen en Dizu Plaatjies.
Bijzondere gasten
Elisabeth Hetherington (sopraan), Tabea Zimmermann (altviool), Klaus Mäkelä (cello), Dizu Plaatjies (Afrikaanse instrumenten), Aleš Březina (musicoloog, spreker), Olga Pashchenko (piano), Olli Mustonen (piano), Khorshid Dadbeh (tanbur), DOMNIQ (slagwerk), Ariane Schluter (actrice), Julian Steckel (cello), Bruno Monsaingeon (documentairemaker, spreker), Takehiro Konoe (altviool), Naomi Shaham (contrabas) en Katy Hamilton (host Coffee Talks, presentator).
Highlights in het programma
Openingsconcert: Belcea Quartet en altvioliste Tabea Zimmermann spelen werken van Mozart en een nieuw strijkkwartet van Brett Dean.
Mini-serie Een flat met duizend ramen: Joseph Haydn voor moderne oren, gespeeld door het Chaos String Quartet, dat is de formule van Een flat met duizend ramen. Deze gloednieuwe fantasierijke serie van zes korte voorstellingen is op de Strijkkwartet Biënnale per aflevering van twee stuks te bezoeken. Zes strijkkwartetten van Haydn, nieuwe muziek en teksten van Joke van Leeuwen staan centraal. Steractrice Ariane Schluter kruipt in de huid van een reeks personages uit het hier en nu: allemaal hebben ze een relatie met de muziek van Haydn.
Signum Quartett presenteert Bridge the chasms that divide met werken van o.a. de Zuid-Afrikaanse componisten Denise Onen, Dizu Plaatjies en Abel Selaocoe. Twee van de componisten zullen ook aanwezig zijn en Dizu Plaatjies speelt mee in zijn eigen stukken.
Pavel Haas Quartet & componist Bohuslav Martinů: Het staat buiten kijf dat het Pavel Haas Quartet als geen ander de muziek van zijn landgenoten een warm hart toedraagt. De Tsjechische grootmeester Bohuslav Martinů is zo’n landgenoot. Om een inkijkje te geven in de schoonheid van de aantrekkelijke maar weerbarstige muzikale idioom van deze componist, maakte het kwartet een treffende selectie, waarin de strijkkwartettaal van Martinů in al zijn facetten tot leven komt.
Chiaroscuro Quartet & Olga Pashchenko spelen Mozarts pianoconcerten: De Russische pianiste Olga Pashchenko is volledig in haar element als ze de luisteraar kan betoveren met het klankpalet van de verschillende instrumenten die ze bespeelt. Bij elke periode zoekt ze een passend exemplaar: gaat het om een vroeg werk van Mozart, dan neemt ze plaats achter een instrument uit exact die tijd. Het historisch geïnformeerd spelende Chiaroscuro Quartet, de top in dit segment, begeleidt Pashchenko in de concerten nummer12 en 14, omlijst door fantasieën van Mozart en Purcell.
Het Amerikaanse Attacca Quartet is de belichaming van het eigentijdse strijkkwartet: divers van samenstelling, verrassend in repertoire- en programmakeuzes én grensverleggend in samenwerkingen en optredens. Voor de compositieopdracht daisy van David Lang werkt de Strijkkwartet Biënnale samen met La Biennale di Venezia, waar het stuk eind 2024 in première ging. Het werk is geschreven om uitgevoerd te worden in een programma met Black Angels van Crumb.Voor Lang is Black Angels een lievelingswerk en volgens hem een van de beste hedendaagse kwartetten. Lang liet zich inspireren door de tijd rond de Vietnam Oorlog, die ook Crumb motiveerde.
Marmen Quartet & DOMNIQ: In Time is how you spend your love laten DOMNIQ – Dominique Vleeshouwers, de eerste slagwerker die de Nederlandse Muziekprijs won – componist Samuel Adams en het Marmen Quartet horen hoe tijd en ruimte onze passies beïnvloeden. Het programma behelst een breed scala aan werken, variërend van bestaand kernrepertoire voor strijkkwartet en voor slagwerk solo tot diverse combinaties. Adams’ compositie Sundial vormt de basis van Time is how you spend your love en schildert een betoverend droomlandschap.
Slotconcert: Tijdens het feestelijke slotconcert van de Strijkkwartet Biënnale komen het Noorse Engegård Quartet en het Schotse Maxwell Quartet bij elkaar: twee goed bewaarde geheimen in strijkkwartetland, die een plaats in de spotlights volledig verdienen. Ze schitteren in een origineel werk: het Eerste nonet van de Finse componist en pianist Olli Mustonen. Deze oorspronkelijke geest voert met het Engegård Quartet zijn eigen Pianokwintet uit, en ook Milhauds La création du monde in een bewerking voor dezelfde bezetting.
Strijkkwartet Biënnale Amsterdam
De eerste Strijkkwartet Biënnale Amsterdam vond plaats in 2018. Het grootste strijkkwartetfestival ter wereld omarmt de schoonheid van de traditie en speurt naar de jongste loten aan de stam. Naast de gevestigde topensembles treedt in elke editie een groot aantal veelbelovende jonge kwartetten aan, spelers die de toekomst van het strijkkwartet belichamen. In meer dan vijftig concerten, masterclasses en talks vervult de Strijkkwartet Biënnale haar missie om het strijkkwartet in al zijn rijkdom en veelzijdigheid te vieren, te vernieuwen en met iedereen te delen.