Strijkkwartet Biënnale Amsterdam 2024

Strijkkwartet Biënnale Amsterdam 2024

FOTO:©Charles Chessler.

Op 27 januari 2024 gaat de vierde editie van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam van start. Acht dagen lang van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat bieden Muziekgebouw aan ’t IJ en BIMHUIS onderdak aan musici van wereldformaat uit alle windstreken. Deze editie van het grootste strijkkwartetfestival ter wereld verleidt, betovert en verrast. Gevestigde kwartetten en de jonge garde (11 van de 25 kwartetten behoren tot de jonge generatie) treden aan met klassiek repertoire en hedendaags werk in eigenzinnige programma’s. Lezingen, inleidingen en masterclasses verrijken de festivalbeleving.

Premières

Wereldpremières staan geprogrammeerd van Bushra El-Turk, gespeeld door het Dudok Quartet Amsterdam, en van Seung-Won Oh, uitgevoerd door het Ragazze Quartet.

Ook klinkt er nieuw werk van Garth Knox, James MacMillan, Paul Stanhope/Dr Lou Bennett AM, Dr Lou Bennett AM/Iain Grandage, Moya Henderson, Ayanna Witter-Johnson en Matijs de Roo.

Componisten

De componisten Garth Knox, James MacMillan, Paul Stanhope, Dr Lou Bennett AM, Seung-Won Oh, Bushra El-Turk, Ayanna Witter-Johnson en Matijs de Roo zullen aanwezig zijn op de Biënnale.

Bijzondere gasten

De Strijkkwartet Biënnale verwelkomt een aantal bijzondere gasten, onder wie filosoof en historicus Philipp Blom, musicus en wetenschappelijk onderzoeker Dr Lou Bennett AM, altvioliste Tabea Zimmermann, danser Antoine Hunter, violiste Amandine Beyer, bas-bariton Davóne Tines en zanger Ruben Hein. Ook maken de tokkelspecialisten van de Canadese Lute Legends hun opwachting en verzorgt het Orkest van de Achttiende Eeuw een avondconcert.

Hoogtepunten

De topspelers van het Danish String Quartet zetten op de opening Schuberts Der Tod und das Mädchen naast The Four Quarters van Thomas Adès. Bas-bariton Davóne Tines en het Calder Quartet brengen in een regie van Lisenka Heijboer Castañón MASS, een spirituele reis waarin contrasterende muziekvormen uit West-Europese, Afro-Amerikaanse en 21ste-eeuwse tradities bij elkaar worden geplaatst. Lou Bennett, zangeres en autoriteit op het gebied van de Aboriginaltalen, duikt samen met het Australian String Quartet in hun Australische roots.

Tijdens de Bartókcyclus spelen het Doric String Quartet, het Belcea Quartet en het Jerusalem Quartet in één middag de zes strijkkwartetten van Bartók, een hoogtepunt in de 20ste-eeuwse kamermuziek. Het historisch geïnformeerd spelende Butter Quartet bundelt de krachten met de tokkelspecialisten van de Lute Legends. Samen vertellen ze een verhaal dat tijd en afstand overspant en maken ze een reis van China via het Midden-Oosten en Perzië naar Europa.

Line-up editie 2024

Tijdens de vierde Biënnale-editie treden de volgende kwartetten op: Danish String Quartet (DN), Belcea Quartet (UK), Doric String Quartet (UK), Jerusalem Quartet (ISR), Marmen Quartet (UK), Ragazze Quartet (NL), Leonkoro Quartett (DE), Brentano String Quartet (VS), Butter Quartet (NL), Quatuor Kitgut (FR), Australian String Quartet (AUT), Animato Kwartet (NL), Calder Quartet (VS), Simply Quartet (A), Solem Quartet (UK), Matangi Quartet (NL), Tetzlaff Quartett (DE), Dudok Quartet Amsterdam (NL), Signum Quartett (DE), Isidore String Quartet (VS), Quatuor Confluence (FR), Quartetto Indaco (IT), Belinfante Quartet (NL) en Karski Quartet (BE/PL).

Nederlandse kwartetten

De Biënnale biedt met trots een reeks Nederlandse kwartetten het podium, waaronder het Animato Kwartet. Deze kersverse winnaar van de Kersjesprijs 2023 speelt Keuris en Grieg. Het Dudok Quartet Amsterdam en het Ragazze Quartet spelen beide een wereldpremière van respectievelijk Bushra El-Turk en Seung-Won Oh. Het Matangi Quartet en zanger Ruben Hein brengen P.S., een door het kwartet en Ruben Hein gecomponeerde liedcyclus, en het Belinfante Quartet treedt aan tijdens het gloednieuwe Trust voor strijkkwartet en koor, geschreven door Matijs de Roo. 

Concourswinnaars

Tijdens het programmaonderdeel Grass Roots zullen de winnaars van de concoursen van Banff (Isidore String Quartet), Trondheim (Quatuor Confluence) en Osaka (Quartetto Indaco) optreden.

Strijkkwartet Biënnale Amsterdam

De eerste Strijkkwartet Biënnale Amsterdam vond plaats in 2018. Het grootste strijkkwartetfestival ter wereld omarmt de schoonheid van de traditie en speurt naar de jongste loten aan de stam. Naast de gevestigde topensembles treedt in elke editie een groot aantal veelbelovende jonge kwartetten aan, spelers die de toekomst van het strijkkwartet belichamen. In meer dan vijftig concerten, masterclasses en talks vervult de Biënnale haar missie om het strijkkwartet in al zijn rijkdom en veelzijdigheid te vieren, te vernieuwen en met iedereen te delen.

Share

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.