Strategisch samenwerken en slimme tournees uitgangspunten najaar Toneelgroep Oostpool

Strategisch samenwerken en slimme tournees uitgangspunten najaar Toneelgroep Oostpool

‘We spelen hoe dan ook bij jou in de buurt.’

De onzekerheid die hoort bij de anderhalvemetersamenleving stelt theaters, producenten en gezelschappen voor een ongekend ingewikkelde puzzel voor het nieuwe theaterseizoen. Oostpool presenteert een nieuwe aanpak voor het najaar van 2020, waarin actuele, artistiek hoogwaardige producties, strategisch samenwerken en slimme tournees de belangrijkste uitgangspunten zijn. Het gezelschap presenteert voor zowel Laura H. als Skylight een geoptimaliseerde tournee die uitgaat van langere speelreeksen in stedelijke regio’s en onderzoekt met theaters de mogelijkheid tot het spelen van meerdere keren op één dag. ‘We doen een beroep op de samenwerking tussen theaters in de regio en de reisbereidheid van ons publiek.’, aldus zakelijk directeur Michiel Nannen. De serie Verhalen van Nu (regie Charli Chung) zal na zes online monologen op troostpool.nl vanaf juli met deel 7 en 8 live in het theater te zien zijn. De tweedelige voorstelling zal gespeeld worden in Huis Oostpool in Arnhem en is beschikbaar voor zomerprogrammering.

Oostpool voelt de verantwoordelijkheid artistiek hoogwaardige en maatschappelijk actuele producties te blijven maken, ondanks de buitengewone omstandigheden. De geplande producties Laura H. (Marcus Azzini) en Skylight (Jeroen De Man, i.s.m. Het Nationale Theater) worden zoveel mogelijk verplaatst naar de grote zaal. In de ontwikkeling van deze producties zette Oostpool al in op schaalbaar theater en flexibiliteit. Een visie die het gezelschap doortrekt in het nieuwe kunstenplan. De voorstellingen worden zo geënsceneerd dat deze zowel in grote als kleine zalen in hun kracht staan. Daarnaast laat Oostpool de losse speelbeurten in tientallen verschillende steden los. De nieuwe tournee gaat uit van meer speelbeurten op één plek in de kernregio. Met andere woorden: ‘We spelen niet meer in verschillende theaters die dicht bij elkaar in de buurt liggen, maar vragen de theaters samen te werken en spelen minimaal een week op één plek. We zijn met tien verschillende regio’s in gesprek. Van Oost-Nederland tot de randstad. En van Limburg tot het noorden van het land. We vragen de theaters onderling samen te werken in publieksbenadering en ondersteunen dit met een vernieuwende marketingaanpak.’ Ten slotte werkt Oostpool voor het najaar met een dubbele cast per productie. Enerzijds om in geval van verkoudheid of ziekte van één van de acteurs toch te kunnen spelen, anderzijds om meerdere keren per dag te kunnen spelen.

Traditionele inleidingen maken plaats voor digitaal contextprogramma
Ook het randprogramma van Oostpool kent een aantal flinke veranderingen. De traditionele inleidingen vervallen en maken plaats voor minidocu’s, digitale magazines en inleidingen in de vorm van korte audiofragmenten. Op deze manier hoeft publiek niet onnodig bij elkaar in één ruimte te komen, maar belangrijker nog: kiest de bezoeker zelf wanneer hij of zij behoefte heeft aan extra informatie. De plannen voor verduurzaming en een meer innovatieve invulling van het contextprogramma lagen al op de plank, maar worden nu versneld ontwikkeld en gelanceerd. Het verdiepende randprogramma wordt na de zomer aangeboden in een speciale, digitale omgeving. Het digitale randprogramma wordt rechtstreeks via Oostpool en via de theaters in de kernregio’s aangeboden aan het publiek en is een wezenlijk onderdeel van de totale bezoekerservaring.

Regiotournees ook mogelijk in het voorjaar van 2021
Toneelgroep Oostpool concentreert zich de komende weken op het concretiseren van de plannen voor het najaar. De eerste theaters reageren enthousiast, verdelen binnen de regio de producties en maken afspraken over gezamenlijke publieksverwerving in die regio. Direct na het invullen van najaarstournees, staat het voorjaar van 2021 op de planning. Zowel voor Geschiedenis van Geweld (regie Marcus Azzini) als de herneming van People, Places & Things zijn aanpassingen mogelijk die geheel in lijn zijn met de nieuwe visie van Oostpool.

Verhalen van Nu #7 en #8 vanaf 1 juli in Huis Oostpool mét publiek
De online serie Verhalen van Nu (regie Charli Chung) krijgt een live vervolg in juli, wanneer theaters met anderhalve meter afstand weer tot 100 mensen mogen ontvangen. We leven in een tijd waarin de wereld zich in een razendsnel tempo blijft ontwikkelen. Met Verhalen van Nu reageert Oostpool in deze veranderende tijden constant op en in het nu, door zo actueel mogelijk theater te maken in een wereld waarin de realiteit per dag anders kan zijn. Voor Verhalen van Nu ontmoet Chung 1 schrijver en 1 speler op 1,5 meter. Samen geven zij vorm aan vragen als ‘Hoe nu mens te zijn onderweg naar het nieuwe normaal?’ en produceren in 1 dag een nieuw, actueel verhaal, te zien op troostpool.nl. Tot eind juni zijn de delen #3 t/m #6 gepland. Net als de eerste twee afleveringen worden dit monologen. Deel 7 en 8 (dialoog) gaan op 2 juli, mét publiek in première in Huis Oostpool. Verhalen van Nu | #7 en #8 zijn in juli te boeken voor kleinschalige theaterevenementen in Nederland.

PROGRAMMA OOSTPOOL 20-21

#TROOSTPOOL | Verhalen van Nu
#3 – 20 mei – troostpool.nl
#4 – 3 juni – troostpool.nl
#5 – 10 juni – troostpool.nl
#6 – 17 juni – troostpool.nl
#7 & #8 – 1 juli – Huis Oostpool (try-out), 2-4 juli Huis Oostpool en t/m 26 juli beschikbaar voor tournee

SKYLIGHT
Première – 12 september 2020 – Stadstheater Arnhem
Tournee t/m 12 december 2020

LAURA H.
Première – 10 oktober 2020 – Stadstheater Arnhem
Tournee t/m 24 december 2020

GESCHIEDENIS VAN GEWELD
Première – 9 januari – Huis Oostpool 
Tournee t/m 20 maart 2021

PEOPLE, PLACES & THINGS (HERNEMING)
Tournee 21 januari t/m 13 maart 2021

Foto: Sanne Peper

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.