Stork: een uniek stukje theater

Stork: een uniek stukje theater

Recensie: Mieke van der Raay

Afgelopen zondagavond was de première van Stork de Musical, op een hele bijzondere locatie, namelijk op het voormalige Storkterrein in Hengelo.

Stork het theaterspektakel, is een fictief verhaal, over Frederik, een niet bestaande nazaat van de familie Stork. Hij is de zoon van Anna van der Meer en Frans Stork, de laatste directeur uit de Stork familie. Frederik heeft zo zijn eigen plannen en totaal geen zin om het stokje van zijn vader over te nemen. Hij wil dingen zelf ontdekken en uitvinden. Op het feest van het 100 jarig bestaan, komt hij het feest verstoren en krijgt ruzie met zijn vader, maar wat hij nog veel erger vindt, is dat hij er achter komt dat zijn grote liefde, Eline, inmiddels getrouwd is en zwanger is van haar tweede kindje.
Maar dan is daar ineens Gerard, een arbeider uit het jaar 2018, die net te horen heeft gekregen dat hij werkeloos is en terug in het verleden is gegaan, om te proberen om alles op te lossen. Samen met Frederik gaat hij zelfs nog veel meer terug in de tijd, naar het jaar 1893, waar Frederik zijn overgrootvader C.T. Stork leert kennen. Die geeft hem een stukje geschiedenis mee, zodat Frederik zich beter gaat voelen in het maken van bepaalde keuzes. Met zijn drieën gaan ze terug naar het jaar 1968, waar Frederik Eline haar hart verovert en er toch voor kiest om directeur te worden van Stork.

Het theaterspektakel Stork gaat over veel meer dan de fabriek Stork. Het gaat ook over de werknemers uit de Twentse regio, Vanuit een historisch perspectief vieren ze het 150 jarig jubileum, van de Twentse maakindustrie.

Gelijk bij aankomst op het terrein zie je hoe bijzonder dit project is, het hele terrein straalt een waardigheid uit, waar duidelijk veel aandacht aan besteed is, om Stork waardig te eren. Zo staan er allemaal stands, waarin de historie van Stork en Hengelo verteld wordt. Waar je als oud Stork werknemer, weer even naar de goede oude tijd terug kan kijken, maar als leek, zoals ik, het gevoel van de Storkfabriek kan proeven.
Vooraf aan de voorstelling kregen wij als pers alvast een rondleiding. Manon Vissers vertelt met pure passie over Stork en gaf ons een unieke kijk achter de schermen. Zo konden we het bijzondere decor bewonderen, maar ook een kijkje nemen bij het grote kledingatelier en de grime-afdeling, waar reeds enkele acteurs zaten, die er duidelijk zin in hadden om te spelen. Na deze rondleiding kregen we in een enorm grote tent, een heerlijke maaltijd aangeboden. Het is het vermelden waard dat er op dat moment 1200 mensen zaten en al die mensen hadden binnen twee uur een voorgerecht, hoofd gerecht en heerlijk toetje.

Dan was het tijd voor waar we waren gekomen, Stork de musical. Vanaf de eerste seconde zit je op het puntje van je stoel, om maar niets te willen missen. Het decor is enorm groot en wordt ook helemaal gebruikt, dus kom je oren en ogen tekort, waardoor je je al snel realiseert dat je naar iets heel bijzonders zit te kijken. De vier hoofdrolspelers; Niels Gooijer als Frederik, Han Oldigs als C.T. Stork, Laus Steenbeke als ex-werknemer en Roosmarijn Luyten als Eline, zijn ontzettend goed gecast voor hun rollen, ze spelen heel natuurlijk en hebben zich duidelijk goed in hun rol verdiept. Dan zijn er nog 31 ensemble spelers, die stuk voor stuk een dragende rol hebben, om het verhaal compleet te maken. Verder is er een wisselende kindercast, die hun rol duidelijk met trots spelen. Het geheel wordt begeleid door een live band, die in een aparte tent zit, zodat hun instrumenten droog blijven mocht het eventueel gaan regenen. De acteurs bewezen dat ze alles aankunnen, van een stortbui, tot een motorrijder naast het terrein, die het nodig vond om zijn motor enkele minuten op volle toeren te laten draaien. Niets deerde hen, tijdens de kleine showstop maakte Niels een klein grapje en speelde daarna gewoon door alsof er niets gebeurd was.

STORK is echt een spektakel, waar je alleen maar respect voor kunt hebben. Aan alles is gedacht, alles is op het perfecte af en er is vooral aan gedacht, om het publiek een onbezorgde avond te laten beleven. Het enige minpuntje voor mij was, als Zoetermeerse, dat ik Gerard, die met het Twentse accent sprak, heel moeilijk kon verstaan.Wat wel jammer was, want ik begreep enkele leuke grappen niet. Deze voorstelling is niet alleen een aanrader voor theaterliefhebbers, maar ik raad ook iedereen die van de Nederlandse geschiedenis houdt aan om deze voorstelling te gaan zien.

Voor meer informatie: https://stork150jaar.nl/

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.