Tekst: Jessica Uijttewaal
Na het succes van ‘Het Verzet Kraakt’ in Almelo brengen dezelfde makers dit jaar het theaterspektakel ‘Stork! – een theaterspektakel over dromen en daden’ in Hengelo.
Stork
Grondlegger C.T. Stork vestigde de machinefabriek in 1868, ondertussen 150 jaar geleden, in Hengelo. Stork is door de geschiedenis heen een belangrijke factor geweest in het leven van Hengelo. Het bedrijf heeft altijd bekend gestaan als sociaal en innovatief. Zo bouwde het bedrijf al snel een heel netwerk op door heel Nederland waar zij hun machines aan leverden. Stork dacht ook aan zijn werknemers, in 1881 richtte zij het eerste bedrijfspensioenfonds op in Nederland en werknemers kregen zeggenschap. Eind 19e eeuw werd het Verenigingsgebouw Stork geopend, bedoeld voor werknemers van Stork. Andere initiatieven vanuit Stork waren de bouw van tuindorp ’t Lansink en de Wilhelminaschool. Stork was voelbaar door de hele Hengelose samenleving. Maar niet alleen in Twente, Stork heeft invloeden door heel Nederland en heeft Twente ook over de grenzen op de kaart gezet. Stork was dus meer dan zómaar een bedrijf.
Theaterspektakel
Maar hoe vertel je dit verhaal in een theaterstuk? Een verhaal over een bedrijf dat niet alleen meerdere generaties Twentenaren voorzag van brood op de plank, maar Twente ook internationaal op de kaart zette. Hoe breng je een geschiedenis in beeld over een familiebedrijf, haar medewerkers, de opkomst en de ondergang?
Om hier een beeld van te krijgen mochten we vast een kijkje nemen bij de repetities, waar we de acteurs en de regisseur Jasper Verheugd treffen. Het verhaal zal verteld worden door de ogen van een (oud-)werknemer van Stork, een rol van Laus Steenbeeke. Hij kijkt terug op hoe het was en naar hoe het nu is. In zijn visie was het allemaal anders gelopen als Stork een familiebedrijf was gebleven. Sinds 1968, zonder ‘echte Stork’ op het nest, ging het volgens hem mis. Wat als er nou nog wel een Stork aan het hoofd van het bedrijf was gebleven… Hoe dat mogelijk was gegaan, gaan we zien door de kennismaking met Frederik Stork, een fictief personage gespeeld door Niels Gooijer. Hij ontmoet op het eeuwfeest van Stork opnieuw zijn jeugdliefde Eline, een rol van Roosmarijn Luyten. Naast eerdergenoemde acteurs zien we Han Oldigs als C.T. Stork. Naast deze professionele acteurs zal er, net als bij ‘Het Verzet Kraakt’, gewerkt met een ensemble bestaand uit lokaal talent. Zo wordt de samenleving uit de directe omgeving ook actief betrokken bij de voorstelling.
In dit theaterspektakel gaan we meemaken hoe de geschiedenis van Stork is gelopen en hoe het mogelijk had kunnen gaan. De daden, de zaken die vaststaan in de geschiedenis en de dromen. Niet alleen de dromen van de grondleggers van Stork, maar ook van hun werknemers, dus ook de dromen van hoe het ook had kunnen lopen.
Locatie
Tussen 21 augustus en 22 september 2018 speelt het avondvullende theaterspektakel ‘Stork!’ in de unieke omgeving die een belangrijke rol speelt in 150 jaar Stork. De voorstelling wordt gespeeld op het voormalig Stork terrein in Hengelo, Ketelfabriek Hart van Zuid, in het hart van de stad. Op dit terrein staat tijdens de opvoeringsweken een grote tent waar de bezoekers worden ontvangen met een drie gangen diner, bereid door Restaurant ‘t Het Lansink. In de tent gaat de bezoeker terug naar het jaar 1968, naar het grote feest ter gelegenheid van honderd jaar Stork.
De feestelijke ontvangst in stijl van de voorstelling en het gezamenlijk eten aan lange tafels, vaak met onbekenden naast je, is een wezenlijk onderdeel van de productie en de totaalbeleving van ‘Stork!’
Toekomst
Er zijn een aantal verhalen in Twente die de moeite waard en belangrijk zijn om verteld te worden. Na ‘Het Verzet Kraakt’ in Almelo en komende zomer ‘Stork’ in Hengelo, volgen de komende jaren nog verhalen uit Enschede, over Arends, en Rijssen over de jutenstaking. Dat beloofd dus nog mooie voorstellingen voor de toekomst. Maar eerst komende zomer het verhaal over Stork!
Voor meer informatie over ‘Stork!’, de cast en de creatives en voor het reserveren van kaarten kunt u terecht op https://stork150jaar.nl