Stefan Hendrikx is de man in Who’s the man

Stefan Hendrikx is de man in Who’s the man

Recensie en foto: Mieke van der Raay

In een uitverkochte blauwe zaal van de Utrechtse Schouwburg was vrijdag 8 december de première van Who’s the man van Stefan Hendrikx.

Ik had weinig informatie gekregen over de voorstelling, maar die had ik niet echt nodig. Ik heb Stefan al eerder aan het werk gezien in de voorstelling Beperkt Houdbaar, waar hij samen met Andries Tunru mij al omver blies. Met zijn ongekende talent om mensen te vermaken en te laten lachen stond mij een leuke avond te wachten. Ook de titel sprak voor mij boekdelen.

In Who’s the man gaat hij op zoek, samen met het publiek, naar wat nu een echte man is. Waar moet hij aan voldoen? De vrouwen vinden dat hij lief moet zijn, meedenkend en alles aanvoelt qua emotie. Mannen vinden dat je als man stoer moet zijn en dat je vooral geen mietje moet zijn. Hoe moet je je gedragen bij een date, of op een familiebarbecue, hoe moet je dansen, waar je moet aan voldoen, daar gaat Stefan op zoek naar.

Dit doet hij gewapend met een enorme fantasie, met enorm veel grappen en woordspelingen. Hij begint de voorstelling met een vraag aan het publiek. Kan je een gevecht met een zwaan winnen? Of zelfs een gevecht met twee zwanen kan winnen. Het is een metafoor, waarvan ik pas tegen het einde door had, waar het over ging. Dit is de rode draad in de voorstelling, want hoe win je een gevecht met de gedachten van de mens, over hoe of wat je moet zijn?

De grappen wisselt hij af met een komische scène, je hebt bijna geen tijd om bij te komen van het lachen. Toch weet hij ook te ontroeren met het verhaal van zijn vader, die totaal geen emotie kon tonen. Het verhaal uit zijn jeugd, over zijn hobby boogschieten, was zowel grappig als ontroerend. Stefan toont ook met trots zijn loopstation, waarop hij een diversiteit aan muziek kan maken. In het nummer ‘was ik maar een viking’ komt hij tot de conclusie dat de echte man toch niet bestaat.

Voor mij was Stefan echt wel de man in deze voorstelling. Hij toonde zijn kwetsbaarheid, zijn stoere kant en hij was gewoon zichzelf. Dat is wat je als vrouw zou willen zien in elke man.

Tekst en spelStefan Hendrikx
RegieMaya van As
TechniekWout Jansen
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.