Steef de Jong ontvangt Mary Dresselhuys Prijs 2017

Steef de Jong ontvangt Mary Dresselhuys Prijs 2017

Vanmiddag heeft theatermaker, tekstdichter, zanger en beeldend kunstenaar Steef de Jong (1983) na de laatste voorstelling van De Modern Art Revue in De Toneelschuur in Haarlem de Mary Dresselhuys Prijs 2017 gekregen. Hij ontving de prijs uit handen van Petra Laseur, dochter van de naamgeefster van de prijs. Zij overhandigde Steef de Jong een speciale penning en een cheque van de VandenEnde Foundation van 12.500 euro, te besteden aan verdere artistieke ontwikkeling.
 
De jury, die bestaat uit Petra Laseur, Hans Croiset, Kees Hulst, Laurens Spoor en Loes van Toorn, noemt Steef de Jong een opmerkelijk fenomeen, een regelrecht multi-talent dat uiteenlopende kunstvormen inventief met elkaar weet te verbinden en daar bovendien een educatieve laag aan weet toe te voegen. “De voorstellingen van Steef de Jong zijn altijd smaakvol en licht van toon, altijd ironisch-relativerend. Hij combineert Hollandse nuchterheid met on-Hollandse theatraliteit. Hij is een van de jongste laureaten van de Mary Dresselhuys Prijs ooit, maar de jury wil een ode aan zijn talent en originaliteit niet langer uitstellen.”
 
Steef de Jong
Steef is opgeleid tot beeldend kunstenaar aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, waar hij in 2006 afstudeerde met de muziektheatervoorstelling Stevens Testosteron Revue. Daarna vervolgde hij zijn studie aan DasArts en studeerde hij in 2009 af met het muziekdrama Engelberg Express, een Alpenoperette waarbij hij verantwoordelijk was voor het libretto, de muziek, het toneelbeeld en de regie. Vanaf 2010 was hij als acteur betrokken bij voorstellingen van o.a. Susies Haarlok, Orkater, Toneelgroep Het Volk en Firma Rieks Swarte. In 2014 richtte Steef samen met Ina Veen de stichting Groots en Meeslepend op en maakte hij een eenmans-operette-trilogie over zijn liefde voor de 19e eeuw, keizerin Sisi en het genre operette. Dat resulteerde in de voorstellingen Groots en Meeslepend wil ik leven, Ludwig en Straussvogel (bekroond met ‘De Mus’, de prijs voor beste voorstelling van Theaterfestival de Parade in 2014, en de Theatre Award op het Fringe World Festival van Perth in 2015). In 2016 won Steef ‘De Olifant’, de kunst- en cultuurprijs van Haarlem. Zijn meest recente voorstellingen De Modern Art Revue (met Alex Klaasen) en Steef’s Operette Uurtje werden door pers en publiek bejubeld.
 
De Mary Dresselhuys Prijs
De Mary Dresselhuys Prijs is in 1992 in het leven geroepen door Joop van den Ende, die met de prijs de carrière van actrice Mary Dresselhuys blijvend wilde eren. De prijs wordt eenmaal per twee jaar uitgereikt aan een acteur, actrice of gezelschap met een uitzonderlijk talent. Eerder ging de prijs naar: Anniek Pheifer (2015), Fedja van Huět (2013), Tjitske Reidinga (2011), Beppie Melissen (2008), Toneelgezelschap Wunderbaum (2006), Jacob Derwig (2004), Sylvia Poorta (2002), Ramsey Nasr (2000), Porgy Franssen (1998), Katelijne Damen (1996), Jeroen Willems (1994) en naamgeefster Mary Dresselhuys (1992). 
 
Fotocredit Roy Beusker.
Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.