Start kaartverkoop November Music 2018 met Bosch Requiem en John Zorn

vrijdag 2 t/m zondag 11 november 2018, ‘s-Hertogenbosch

November Music opent op vrijdag 2 november met een gloednieuw Bosch Requiem, geschreven door festivalcomponist Kate Moore. Na het succes van 2017 komt John Zorn terug naar het festival met een zevental concerten op één dag met de crème-de-la-crème van de New-Yorkse scene. Met zo’n 90 concerten geeft November Music weer een dwarsdoorsnede van de nieuwste muziek van dit moment. Ensemble-in-residence is Silbersee. De kaartverkoop is op donderdag 28 juni van start gegaan.

Première John Zorn en COBRA

De New Yorkse componist / saxofonist John Zorn hoorde vorig jaar de Nederlandse fluitiste Felicia van den End spelen en wilde meteen een nieuw werk voor haar schrijven. ZijnNachtraglichkeitvoor fluit en het Jack Quartet gaat maandag 5 november in premièretijdens deze tweede editie van John Zorn in ‘s-Hertogenbosch.De dag wordt afgesloten met een unieke uitvoering van COBRA waarin hij vanaf het podium met speciale tekens de musici – onder wie Bill Frisell, Craig Taborn en Julian Lage – aan en uit zet. Sinds de jaren zeventig is John Zorn (1953) uitgegroeid tot keizer en spil van de Downtown improvisatiescène in New York. Een componist van de buitencategorie, volbloedimprovisator, muzikaal provocateur en avonturier wiens creatieve fantasie en energie geen grenzen kent. 

Kate Moore componeert nieuw Bosch Requiem

November Music opent op vrijdag 2 november met een gloednieuwe dodenmis op de dag van Allerzielen en zet daarmee de inmiddels achtjarige traditie van het Bosch Requiem voort. Festivalcomponist Kate Moore schrijft in opdracht van het festival Lux Aeterna; VIVID, een werk vol spirituele verbeeldingskracht dat ze componeerde voor de combinatie van oude muziekspecialisten Cappella Pratensis, vrouwengroep Wishful Singing, TEMKO en haar eigen Herz Ensemble.Kate Moore won in 2017 de prestigieuze Matthijs Vermeulenprijs met haar compositie The Dam, te horen op de afsluitende dag van het festival door het Engelse ensemble Icebreaker. De post-minimalistische composities van Moore zijn glashelder en opzwepend en geïnspireerd door de muziek van onder meer Steve Reich en Arvo Pärt. Haar werk is verder te horen in concerten van Amsterdam Sinfonietta, Bauwien van der Meer, Vivian Choi en Tom Sanderman.

Ensemble-in-residence

Geen muziektheatergezelschap in Nederland zo veelzijdig en actief op dit moment als Silbersee. Ze zijn dan ook het ideale ensemble-in-residence met een drietal muziektheatrale voorstellingen variërend van Henry Purcell tot Karl-Heinz Stockhausen, Arvo Pärt en een samenwerking met schrijfster Anna Enquist.

Internationale top

Na het wereldberoemde Ensemble Intercontemporain in 2017 is dit jaar het internationale topensemble Klangforum Wien te gast. Volgens insiders het beste ensemble ter wereld, met muziek van oprichter en dirigent Beat Furrer, de Engels / Duitse componist Rebecca Saunders en opdrachtwerk van Jan van de Putte. Met de komst van Georges Aperghis, James Dillon, Maja Ratkje, Jennifer Walshe en Moritz Eggert zet November Music zich op de kaart als het festival van dit moment waar je de belangrijkste componisten van dit moment kunt ontmoeten en horen.

Vrouwelijke componisten en uitvoerders

Een van de speerpunten in de komende jaren is de focus op vrouwelijke componisten en uitvoerders. Helaas krijgen vrouwen nog te weinig aandacht in de muziek terwijl het aantal interessante vrouwelijke componisten en uitvoerders juist toeneemt. Dit jaar wordt zo’n 40% van alle composities op het festival door vrouwen gecomponeerd. Het streven is een gelijke verhouding man-vrouw in zowel makers als uitvoerders.

Jazz en World

Ook dit jaar weer een omvangrijk Jazz en World programma. Hierbij ligt het accent op bijzondere combinaties en concerten van musici en groepen die zelden in Nederland hebben opgetreden. We zijn trots om naast John Zorn musici als Anoushka Shankar & Manu Delago, Amir Elsaffar, Omar Bashir, Michael Wollny, Jakob Bro en Lucia Cadotsch te verwelkomen.

Thematische lijnen

Het eerste weekend staat in het teken van het post-minimalisme met optredens van onder meer Gavin Bryars, Monica Germino en het Cello Octet Amsterdam met nieuw werk van Michael Gordon. Andere thema’s dit jaar zijn muziek en dans en muziek en literatuur met spannende samenwerkingen tussen Guy & Roni en Slagwerk Den Haag, Componist des Vaderlands Mayke Nas en Ilja Leonard Pfeijffer en Boudewijn Tarenskeen met Ramsey Nasr en Judith Herzberg.

Wat is November Music?

De 26eeditie van November Music, het belangrijkste internationale festival voor actuele muziek in Nederland, vindt traditiegetrouw plaats in ‘s-Hertogenbosch. Met zo’n 90 concerten gaat November Music tien dagen lang dwars door genres heen met muziek van nu door de makers van nu. Het festival geeft compositieopdrachten aan zowel Nederlandse als buitenlandse componisten en initieert samenwerkingen tussen Nederlandse en buitenlandse musici. In 2016 kwamen er 11.500 bezoekers, in 2017 ruim 12.000.

 

Info & tickets: www.novembermusic.net

_____

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.