Staatsopera van Tatarstan brengt balletklassiekers De Notenkraker, Het Zwanenmeer en Giselle

Staatsopera van Tatarstan brengt balletklassiekers De Notenkraker, Het Zwanenmeer en Giselle

Het befaamde balletgezelschap van de Staatsopera van Tatarstan brengt deze winter drie betoverende balletvoorstellingen naar het theater. In december en januari kan het Nederlandse publiek genieten van De Notenkraker, Het Zwanenmeer en Giselle. Met deze drie klassieke balletvoorstellingen krijgen de toch al sfeervolle wintermaanden een nog magischer tintje. Het ballet van de Staatsopera van Tatarstan is één van de beste Russische gezelschappen en expert op het gebied van grote klassieke balletten. Het gezelschap toert al meer dan twintig jaar door heel Europa en is ook in Nederland al jaren een vaste gast. Ook dit theaterseizoen wordt het publiek getrakteerd op ballet van zeer hoogstaand niveau onderstreept door prachtige muziek, sprookjesachtige decors en romantische kostuums. De Notenkraker

Het klassieke verhaal van De Notenkraker wordt door het ballet van de Staatsopera van Tatarstan op virtuoze wijze tot leven gewekt. Het gezelschap brengt fabuleuze dansers, een toporkest, sprookjesachtige belichting, honderden kostuums en fraaie decors om de legendarische choreografie van Petipa en Ivanov recht te doen. Op de wereldberoemde muziek van Tsjaikovski creëerde dit superduo een werk vol spectaculaire pas de deux, een vervaarlijke strijddans, een exotische Spaanse dans en natuurlijk de ‘Bloemenwals’. Het verhaal speelt zich af op kerstavond bij de familie Stahlbaum. Clara krijgt als kerstcadeau een pop, een notenkraker. In haar droom verandert de Notenkraker in een knappe prins die haar meeneemt op een fascinerende reis door een sprookjeswereld. De Notenkraker voert een leger van tinnen soldaatjes aan in een spannende strijd tegen de valse Muizenkoning. Na zijn overwinning trekt hij met Clara naar het Snoepgoedrijk, maar voor er koffie, thee, suiker en bloemen klaarstaan, moeten zij eerst nog kou en vorst trotseren. De Notenkraker is van 9 december tot en met 30 januari te zien in diverse Nederlandse theaters.

Het Zwanenmeer

Deze betoverende balletklassieker is misschien wel het meest geliefde ballet ter wereld. Wie kent er tenslotte niet het tragisch-romantische beeld van de stervende zwaan? De schitterende traditionele uitvoering door Russische topsolisten zorgt altijd weer voor ontroering. Met de betoverende muziek van Tsjaikovski is

Het Zwanenmeer de meest opgevoerde en iconische balletvoorstelling ter wereld. Het Zwanenmeer vertelt het tragische verhaal van prinses Odette, die door de vloek van een tovenaar in een zwaan is veranderd. Alleen de ware liefde van prins Siegfried kan de betovering verbreken, maar de tovenaar doet er alles aan om dit te voorkomen. Dankzij het sprookjesachtige karakter van de voorstelling is deze geschikt voor de hele familie. Het Zwanenmeer is van 17 december tot en met 1 februari te zien in diverse Nederlandse theaters.

Giselle

Giselle is een klassiek balletsprookje over liefde, bedrog en wraak. Deze mooie traditionele uitvoering is één van de meest opgevoerde klassiek-romantische balletten ter wereld en het verhaal is, ondanks dat het bijna twee eeuwen oud is, nog steeds veelzeggend. Pure liefde, bedrog, wraak en vergiffenis zijn de rode draad in deze schitterende balletvoorstelling. De onschuldige Giselle ontmoet Albrecht, een man van adel die officieel verloofd is met de dochter van de hertog. De twee worden verliefd op elkaar, maar Albrecht vertelt Giselle niets over zijn werkelijke identiteit én zijn verloving. Wanneer hij als bedrieger wordt ontmaskerd, sterft Giselle van verdriet. Myra, de Koningin van de Willi’s (de geesten van bedrogen vrouwen), roept om wraak. De Willi’s laten iedere man die ’s nachts bij het graf van Giselle komt, dansen tot de dood erop volgt. Als Albrecht het bos betreedt, wil Giselle hem sparen. Myra is echter niet zo vergevingsgezind… Giselle is van 21 december tot en met 31 januari te zien in diverse Nederlandse theaters.

Meer informatie

Voor meer informatie over de voorstellingen van de Staatsopera van Tatarstan in december en januari én de complete speellijst van deze drie betoverende shows: www.wereldtheater.com.

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.