Staatsopera van Stara Zagora Bulgarije brengt balletklassiekers naar Nederland 

Staatsopera van Stara Zagora Bulgarije brengt balletklassiekers naar Nederland 

Het balletgezelschap van de Staatsopera van Stara Zagora uit Bulgarije komt in december en januari naar Nederland met de balletklassiekers Het Zwanenmeer en De Notenkraker. De beroemde balletsprookjes komen tot leven door de prachtige en wereldberoemde muziek van Tsjaikovski en de magische decors en kostuums brengen jong en oud in vervoering. Deze prachtige baletten zijn in de donkere dagen rond Kerst niet alleen een oor de klassieke liefhebbers. Ze staan garant voor een avond vol verwondering voor het hele gezin. Te zien in de Nederlandse theaters vanaf 7 december 2022 tot en met 22 januari 2023.

Stara Zagora

Stara Zagora is een levendige provinciestad in het midden van Bulgarije, in omvang vergelijkbaar met Amersfoort. Niet direct een plaats waarvan je zou verwachten een balletgezelschap van internationale allure aan te treffen. Maar dat is wel degelijk het geval. In het gezelschap natuurlijk dansers uit Bulgarije, maar ook dansers onder andere afkomstig uit Italië, Frankrijk, Canada, Cuba, Japan en Korea. 

Dat het gezelschap dansers van letterlijk over de hele wereld aan zich heeft weten te binden is onder meer de verdienste van balletmeester Silvia Tomova, die na haar opleiding in Sint-Petersburg voor tal van beroemde balletgezelschappen heeft gewerkt, en zich de afgelopen jaren heeft ingespannen om het ballet van Stara Zagora naar eenzame hoogte te brengen. Of, zoals de intendant van het theater ons vertelde: ‘Daar waar Silvia gaat, lijken prachtige dansers van ongekende kwaliteit zich vanzelf te ontpoppen’

Het Zwanenmeer

Een ongelukkige liefde. Prins Siegfried wordt verliefd op prinses Odette. Zij kunnen niet samenzijn, omdat zij door magie in een witte zwaan is veranderd. Door een list wordt prins Siegfried verliefd op de dochter van een tovenaar, die exact op prinses Odette lijkt. Prins Siegfried ontdekt het verraad, maar is hij nog op tijd om zijn ware liefde, prinses Odette, te redden?

De Notenkraker

Stel je voor: het is Kerstavond en bij de familie Stahlbaum is het tijd voor cadeaus. Clara krijgt van haar peetvader een prachtige notenkrakerpop. ’s Nachts verandert hij in een knappe prins, die Clara meeneemt naar een avontuurlijke sprookjeswereld. Samen met een leger tinnen soldaatjes, trekken ze ten strijde tegen de valse muizenkoning en reizen ze verder langs onder meer het mierzoete Snoepgoedrijk.

Meer informatie

Voor meer informatie over de voorstellingen van de Staatsopera van Stara Zagora in december en januari én de complete speellijst van deze twee magische voorstellingen: www.dgtheater.nl.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.