St. Patrick’s Festival Amsterdam viert 5e editie op 16 en 17 maart 2018 – programma is compleet

Ierse literatuur toegevoegd aan muziek, dans en animatie in programma van het festival

Het St. Patrick’s Festival Amsterdam, bekend om de Ierse sfeer, viert voor de vijfde keer de nationale feestdag van Ierland: St. Patrick’s Day. Overal ter wereld wordt deze feestdag op 17 maart uitbundig gevierd. Veelal in pubs en met veel gezelligheid. Maar Ierland heeft nog veel meer te bieden: een rijkdom aan kunst en cultuur. In Splendor Amsterdam en in de Uilenburger Sjoel vindt op vrijdag 16 en zaterdag 17 maart 2018 voor het vijfde jaar een Iers cultureel programma plaats voor iedereen die iets met Ierland heeft en benieuwd is naar bijzondere Ierse cultuur. De namen voor 2018 zijn bekend: iconische singer-songwriter Eleanor McEvoy geeft een concert, Ierse schrijver Bookerprijswinnaar John Banville presenteert zijn nieuwste boek Mevrouw Osmond. Voor families zijn er Ierse dans- en muziekworkshops, een animatieworkshop en om 15.45 uur gaat de televisie aan: rugby, Six Nations Championship, Ierland versus Engeland.

Programma St. Patrick’s Festival Amsterdam 2018:

Vrijdag 16 maart 2018 – avond (vanaf 19.00 uur)

Het festival wordt geopend door Booker Prize winnaar John Banville in Splendor met An evening of Words and Music. Hij presenteert, in gesprek met Frederik van Dam, om 20.30 uur zijn nieuwste boek: Mevrouw Osmond en vertelt hoe Brahms en Fauré hem inspireren bij zijn schrijven. Terplekke treden de Nederlands/Ierse Gwendolyn Masin (viool), Martin Moriarty (altviool), Emmy Storms (viool), Johan van Iersel (cello Koninklijk Concertgebouw Orkest) en Robert Kulek (piano) op.

Zaterdag 17 maart 2018 – overdag

Om 10.00 uur vindt er een workshop Irish Dancing plaats in Splendor Amsterdam voor de gehele familie, alle niveaus, door The Redmond School of Irish Dancing. Daarna zijn er twee muziek workshops waarin de jongste musici (tussen 4-10 jaar) een workshop volgen waarin muziek met een Iers thema centraal staat.

In de middag (vanaf 13.45 uur) geeft Rory Conway van de Oscar genomineerde Cartoon Saloon Animation Studios (uit Ierland) een workshop hoe je basisvormen tot karakters tekent en inzichten uit de wereld van animatie films. Om 15.45 start rugby

(Ierland versus Engeland) en gaat de televisie aan zodat iedereen het samen kan beleven.

Zaterdag 17 maart 2018 – avond

Om 18.30 het programma: een avond met de jonge Ierse prijswinnende auteur Sara Baume over haar nieuwste boek Zevenduizend eiken, in gesprek met Frederik van Dam. Om 20.30 uur presenteert iconische singer-songwriter Eleanor McEvoy buitengewone muziek magie in de prachtige Uilenburger Sjoel. Zij treedt op met Mike del Ferro, Mark Haanstra en Joshua Samson. Een avond Iers-Nederlandse feestelijke muzikale samenwerking. Daarna lopen we in een paar minuten terug naar Splendor om het Festival af te sluiten met live Ierse traditionele muziek en céilí, een Ierse groepsdans waaraan het publiek kan meedoen.

Artistiek leider over het festival

Artistiek leider van het St. Patrick’s Festival Amsterdam: kersverse Grammy winnaar (voor CD Ludwig met Barbara Hannigan) musicus Aisling Casey (Solo hoboïste Radio Filharmonisch Orkest, oprichter Splendor, Ludwig) over de vijfde editie: “We willen laten zien en horen wat er aan moois op cultureel gebied uit Ierland komt. Dit jaar nodigen we voor het eerst schrijver John Banville uit. Het festival groeit verder dit jaar met literatuur in het programma en een tweede locatie erbij. Ierse cultuur biedt veel meer dan je zou denken!” Aisling Casey is mede-oprichter van het St. Patrick’s Festival Amsterdam (in 2014). Het festival is in vijf jaar tijd een ontmoetingsplek geworden om mensen samen te brengen die willen genieten, zich willen laten verrassen en zich verheugen op Ierse kunst & cultuur.

Praktisch: St. Patrick’s Festival 2018

Vrijdag 16 en zaterdag 17 maart 2018

Locaties: Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Uilenburgersjoel, Nieuwe Uilenburgerstraat 91, Amsterdam

Tickets & information:

https://www.stpatrickamsterdam.com

Directe link naar tickets:

http://splendoramsterdam.com/agenda/st-patricks-irish-festival-2018/

 

Facebook:

https://www.facebook.com/stpatrickamsterdam/

Twitter:

https://twitter.com/stpatricksams

 

Ter info: Het St. Patrick’s Festival Amsterdam doneert in 2018 voor het eerst aan het fonds Music Generation in Ierland, dat muziekeducatie stimuleert.

FOTO: ©Hans van der Woerd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.